SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Hvorfor jubler danske borgerlige ikke over de ambitiøse planer fra vores britiske naboer?

Foto: Jessica Taylor/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Jessica Taylor/Reuters/Ritzau Scanpix

Børsens chefredaktør, Bjarne Corydon, var hurtigt ude og skyde det nyligt lancerede budget fra den nytiltrådte britiske konservative premierminister, Lizz Truss, ned. Spørgsmålet er, om han var lidt for hurtig?

Efter en veloverstået statsbegravelse, som lukkede store dele af det britiske samfund ned, var det igen tilbage i arbejdstøjet for konservative Liz Truss og hendes finansminister Kwasi Kwarteng, da de lancerede deres “mini budget” i slutningen af sidste uge.

Budgettet indeholder bl.a. deregulering af bankbonusser, genåbning for fracking og landvindmøller samt en deregulering af det britiske planning permission-system, som har bidraget til en kronisk mangel på boliger i Storbritannien.

Derudover indeholdt planen også seriøse skattelettelser både med tilbagerulning af tidligere regerings planlagte stigninger såvel som nye lettelser på blandt andet den britiske top- og selskabsskat.

Planen er et skoleeksempel på en klassisk udbudsreform, hvor pengepolitikken håndterer inflation, skattepolitikken øger incitamenterne til arbejde, og generel deregulering mindsker friktionen i økonomien. En ambitiøs plan for at øge bruttonationalproduktet gennem øget arbejdsudbud, hvor flere produktive timer arbejdet samt attraktive forhold for talentfulde mennesker og virksomheder skal øge nettoinvesteringer i Storbritannien i kølvandet på brexit.

Valutamarkedernes reaktion har været hård, og pundet er faldet ift. den amerikanske dollar. Valutakriseeksperter som Paul Krugman ser dog ingen nærtstående krise. Dette skyldes blandt andet Storbritanniens næsten perfekte tilbagebetalingshistorik samt det faktum, at den samlede statsgælds størrelse ikke er exceptionel.

Samtidig er de fleste af Storbritanniens gældsforpligtelser i pund, hvilket gør en devaluering af pundet mindre farlig sammenlignet med andre historiske valutakriser. På sigt vil Storbritannien have strukturerne på plads til at tiltrække virksomheder, der ellers ville have placeret sig i byer som Dublin og Amsterdam.

Hvorfor jubler danske borgerlige samt chefredaktøren for Danmarks mest erhvervsvenlige avis ikke over disse ambitiøse planer fra vores britiske naboer?

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu