KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Fagforeningsformænd: Regeringen overser nem investering i øget arbejdsudbud – et bedre arbejdsmiljø

Omkring 40 pct. af langvarigt sygefravær (mere end to uger) blandt danske lønmodtagere har sin årsag i dårligt arbejdsmiljø. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Omkring 40 pct. af langvarigt sygefravær (mere end to uger) blandt danske lønmodtagere har sin årsag i dårligt arbejdsmiljø. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix Foto: Scanpix Denmark

Det vakte stor glæde, da den tidligere socialdemokratiske regering og daværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) præsenterede et ambitiøst udspil til en ny arbejdsmiljøaftale i september sidste år.

Siden er der sket lidt af hvert. Der har været folketingsvalg, og Danmark har fået en ny regering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. Men med forslaget om at afskaffe store bededag og sætte de kollektive overenskomster ud af kraft – og den kritik, det har medført fra mange sider – har regeringens første tid ikke været en dans på roser.

Det er dog ikke kun pga. forslaget om at afskaffe en helligdag for lønmodtagerne, at SVM-regeringen – set med vores øjne – har gjort sig uheldigt bemærket.

I regeringsgrundlaget, Ansvar for Danmark, er ordet “arbejdsmiljø” kun nævnt én sølle gang i det 63-siders lange regeringsgrundlag. Og en vigtig myndighed som Arbejdstilsynet er ikke nævnt overhovedet.

Det siger sig selv, at et godt, sundt og sikkert arbejdsmiljø er med til at øge arbejdsudbuddet

I en tid, hvor regeringen ellers har et stort – til tider også lidt for enøjet – fokus på øget arbejdsudbud, kan det i den grad undre, at der samtidig ikke er større fokus på forebyggelse af nedslidning og forbedring af arbejdsmiljøet. Det er ellers veldokumenteret, at der en tæt sammenhæng mellem arbejdsmiljø og arbejdsudbud.

Det siger sig selv, at et godt, sundt og sikkert arbejdsmiljø er med til at øge arbejdsudbuddet – mens et dårligt og nedslidende arbejdsmiljø fører til sygefravær og (førtidig) ufrivillig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Omkring 40 pct. af langvarigt sygefravær (mere end to uger) blandt danske lønmodtagere har sin årsag i dårligt arbejdsmiljø. Kigger man på det samlede sygefravær i Danmark, kan 28 pct. tilskrives et dårligt arbejdsmiljø. Det viser en analyse fra Analytics Squared på baggrund af data fra Arbejdstilsynet, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Danmarks Statistik.

Sygefravær reducerer arbejdsudbuddet 1:1. Hvis en medarbejder er syg en dag, er det et dagsværk mindre. Op mod 1 pct. af den samlede arbejdstid går til spilde som følge af dårligt arbejdsmiljø. Det svarer til 22.500 fuldtidsbeskæftigede personer i alt.

Der mangler i hvert fald ikke argumenter for at investere i forebyggelse af nedslidning og et bedre arbejdsmiljø. Gevinsterne er lavere sygefravær, lavere omfang af ufrivillig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet og øget arbejdsudbud. Og så har vi ikke en gang nævnt, at det også gavner medarbejdernes trivsel og virksomhedens produktion.

Kære regering. Hvis I virkelig ønsker at tage “ansvar for Danmark” – som er titlen på det politiske grundlag for SVM-regeringen – så bør der investeres i forebyggelse af nedslidning og forbedring af arbejdsmiljøet.

Vi har ikke råd til at lade være.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling