SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | EU-lovgivning bør være et indspark i ambitionen om mere bæredygtig fødevareproduktion

Udledningen af kvælstof er i EU tre gange for høj i forhold til de planetære grænser. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udledningen af kvælstof er i EU tre gange for høj i forhold til de planetære grænser. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

EU-Kommissionen har vedtaget en lovgivning, der skal skubbe omlægningen af et grønnere og mere bæredygtigt landbrug i den rigtige retning

Ruslands krig har blotlagt sårbarheden i EU’s afhængighed af energiimport. Det er mindre omtalt, at EU også er afhængig af kalorieimport, fordi EU’s produktion af animalske produkter bygger på massiv import af planteproteiner.

Så længe Europa importerer flere kalorier og flere proteiner, end vi eksporterer, er Europas fødevareproduktion en hindring, når en voksende global befolkning skal brødfødes.

Samtidig er miljø, klima og biodiversitet stærkt påvirket af EU’s landbrug. Et eksempel er udledningen af kvælstof, der i EU er tre gange for høj i forhold til de planetære grænser – altså den belastning, som miljøet maksimalt kan tåle.

Et skub i den rigtige retning

Udledningerne har alvorlige konsekvenser for havet, og i EU er kun 20 pct. af det samlede havmiljø i en uproblematisk tilstand. EU’s kystvande har det generelt ikke godt, og i Danmark er kun 5 pct. af vores kystvandsområder i god økologisk tilstand.

Omlægning af fødevareproduktionen skal gå hånd i hånd med omlægning af fødevareforbruget

At ændre landbrugets importafhængighed og stoppe landbrugets miljøskader kræver ændringer hos både forbrugere og producenter.

EU-Kommissionen har lovgivning på vej, der skal skubbe fødevaresystemet i den rigtige retning, nemlig lovrammen Legislative Framework for Sustainable Food Systems, hvor ambitionen er at integrere bæredygtighed i alle fødevarerelaterede politikker.

Understøt bæredygtighed

Rådet for grøn omstilling mener, at den kommende lovgivning skal sikre en omlægning af EU’s landbrugsstøtte, så støtten i højere grad tilfalder de indsatser og dyrkningsmetoder på bedrifterne, som opererer inden for planetære grænser, klimamålsætninger og sikring af biodiversitet.

Vi skal af med fossil kvælstofkunstgødning og mineudvundet fosforgødning, bl.a. ved hjælp af bedre sædskifter, mere økologi, samspil mellem biogas- og pyrolyseteknologi samt gødning produceret på vedvarende energi.

Omlægning af fødevareproduktionen skal gå hånd i hånd med omlægning af fødevareforbruget. Tiltag hertil kan være en afgift på klimabelastende fødevarer som kød og nedsat afgift på frugt og grønt.

Hold øje med den kommende EU-lovgivning. Der kan være store ændringer på vej.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling

Forsiden lige nu