Debat: Et sabbatår er langt vigtigere end en række 12-taller

378765_16_9_large_88.jpg
Opinion
Eksklusivt for kunder
22. mar 2019 KL.14:00
Vi er netop gået ind i den tid på året, hvor tusindvis af unge sender tusindvis af ansøgninger. Ansøgninger til gymnasiale uddannelser, til videregående uddannelser, til graduate-programmer eller måske til det første job.

Der er mange drømme, forhåbninger og ikke mindst ambitioner bundet op på sådanne ansøgninger, og der er mere eller mindre gode råd at få fra forældre, vejledere og kloge hoveder på nettet. Men her er et godt råd, du måske ikke har fået før: Tag din ansøgning og gem den i skuffen til næste år – især hvis du har ambitioner om at blive leder.


Jeg vil derfor vove den påstand, at mange ledere i dansk erhvervsliv har flere rejsebilleder, end de har 12-taller


Sabbatår er et udtryk, de fleste af os kender til – et friår – men desværre er der kommet en yngre generation, der måske ikke kender begrebet. De er nemlig blevet tudet ørene fulde om at komme hurtigt videre i uddannelsessystemet, og at kun de højeste karakterer dur til noget. Og det er ganske enkelt forkert.

Det har alle dage været forkert, men i endnu højere grad i det arbejdsmarked, vi er ved at udvikle, og som vil være i fremtiden, hvor automatiserede og digitale arbejdsgange overflødiggør mange faglige evner. Derfor vil ét karaktertræk blive blandt de vigtigste hos fremtidens ledere – og det er ikke at kunne få 12-taller, men derimod sociale kompetencer.

Alt kan ikke læres i et klasselokale

At kunne læse andre mennesker, interagere med dem og opbygge samarbejder bliver i højere grad det, man eftertragter hos en leder, og det er ikke noget, man kan lære i et klasselokale eller auditorium. Du mærker derimod virkeligheden og lærer at tage ansvar for dig selv og andre på en højskole, som skiinstruktør, i et interrailtog gennem Europa eller som turguide i København.

Dermed ikke sagt at uddannelse ikke er afgørende – for det er det bestemt – men uddannelse kan ikke stå alene, hvis man vil udvikle sig til at blive leder.

Jeg vil derfor vove den påstand, at mange ledere i dansk erhvervsliv har flere rejsebilleder, end de har 12-taller. Faktisk har undersøgelser fra Boston College i USA vist, at det sjældent er dem med topkarakterer, der ændrer, styrer eller for alvor imponerer verden.

Således fulgte professor Karen Arnold en gruppe unge mennesker med topkarakterer fra gymnasiet. De fik som regel også høje karakterer på universitetet, og næsten 90 pct. af dem er i dag i professionelle karrierer, hvoraf 40 pct. befinder sig i de højere betalte joblag – for man må ikke undervurdere, at selvdisciplin, regelrethed og 12-taller kan bære en langt i livet – men ifølge Karen Arnold befinder sådan ca. 0 pct. af gruppen sig i dag i de ledelseslag, hvor virksomheder, offentlige institutioner eller samfundet ændres og ledes – med stor sandsynlighed fordi deres sociale evner ikke blev udviklet i samme grad som deres faglige.


Det er ét eller endda flere år, der står i den personlige udviklings tegn, og det kan altså også blive det smarteste karrieretræk i dit liv


Det øgede behov for sociale kompetencer hos fremtidens ledere er en sandhed, der også er ved at gå op for selv store anerkendte virksomheder, hvor høje karakterer altid har fyldt meget.

Spørger man hos Mærsk, Deloitte, Kromann Reumert og lignende virksomheder, vil de sikkert også berette, at karakterer fylder mindre i deres bedømmelser af kandidater end for bare ti år siden, mens de sociale kompetencer, men også unikke udviklende oplevelser, tæller højt og skinner igennem stakken af ansøgninger.

Sabbatåret er ikke noget fjumreår

Men vigtigt er det også at huske, at man ikke bare skal søge disse oplevelser for at få en direktørstilling en dag – det handler om naturligt at blive en leder og at få en fornemmelse for lederskabets facetter i andre situationer end med studiegruppen på biblioteket. Og så handler sabbatåret selvfølgelig også om at få noget ud af livet på et menneskeligt plan, der er mere end karriereræset. Har du rejst rundt i verden, eller på anden vis fået nogle skæve erfaringer, så er der også mindre risiko for, at du en dag står midt i livet og karrieren med en følelse af, at du ikke nåede, det du ville, mens du kunne.

Derfor er det på tide, at vi gør op med tanken om, at sabbatår er et fjumreår, som “flittige” folk med lederevner helt undgår. Det er ét eller endda flere år, der står i den personlige udviklings tegn, og det kan altså også blive det smarteste karrieretræk i dit liv.

Så sidder du netop nu med en ansøgning klar på computeren og måske drømmer om en karriere som leder, så foreslår jeg dette: Print ansøgningen ud, sæt dig oven på den i fem minutter, og hvis det ikke føles 100 pct. rigtigt, så læg den i skuffen til næste år og tag ud i verden på jagt efter flere oplevelser, end du har 12-taller.