SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Ensidigt fokus på høj risikovillighed holder kvinderne væk fra iværksætterfaget

Når jeg uge på uge følger med i DR-succesen Carmen Curlers, slår det mig, hvordan portrætteringen af den dygtige iværksætter stadig følger den klassiske succesformel: risikovillig, selvtillidsfuld mand trodser nok så mange forhindringer og gør op med tidens konventioner for at realisere sin idé, koste hvad det vil. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Når jeg uge på uge følger med i DR-succesen Carmen Curlers, slår det mig, hvordan portrætteringen af den dygtige iværksætter stadig følger den klassiske succesformel: risikovillig, selvtillidsfuld mand trodser nok så mange forhindringer og gør op med tidens konventioner for at realisere sin idé, koste hvad det vil. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Når jeg uge på uge følger med i DR-succesen Carmen Curlers, slår det mig, hvordan portrætteringen af den dygtige iværksætter stadig følger den klassiske succesformel: risikovillig, selvtillidsfuld mand trodser nok så mange forhindringer og gør op med tidens konventioner for at realisere sin idé, koste hvad det vil.

Vi lever i et samfund med et fantastisk erhvervsfremmesystem med rige muligheder for både rådgivning og softfunding

Når succesfortællingen om iværksætteri igen og igen gøres synonym med høj risikovillighed og en tyrkertro på egne evner – i pressen, på de sociale medier, til konferencer, ved iværksætterkonkurrencer og prisuddelinger – får vi efter min mening skabt et alt for ensidigt billede af, hvordan profilen på den dygtige iværksætter ser ud og kan se ud.

Og det er et problem.

Noget kunne nemlig tyde på, at den manglende diversitet i skildringen af den succesfulde iværksætter ret effektivt afholder mange fra at prøve kræfter med iværksætteri, herunder særligt kvinderne, der stadig kun udgør cirka en fjerdedel af alle iværksættere.

Dansk Erhverv udgav tidligere i år en analyse af tendenser for kvindelige iværksættere anno 2022. Den viser, at de største barrierer for kvinder over 30 år er, at de er afhængige af en fast personlig indkomst (23 pct.), mens den for kvinder under 30 år består i følelsen af manglende kompetencer til at blive iværksætter (31 pct.).

Begge udsagn peger indirekte på en modvilje mod at kaste sig ud i noget nyt, fordi det potentielt kan gå galt; iværksætteri kobles med en risikobetonet adfærd, der kræver nogle særlige kompetencer, og som ikke er forenelig med en stabil økonomi.

Det var præcis den samme indre modstand, jeg selv oplevede, da jeg i 2018 fik en god idé til et nyt vandrekoncept. Som offentligt ansat kvinde i begyndelsen af fyrrerne med realkreditlån og børn, mente jeg ikke, at jeg havde profilen til at blive iværksætter. Jeg følte mig hverken modig, kompetent eller risikovillig nok til at “tage springet”.

Forsigtige skridt

At jeg alligevel vovede pelsen og nu gennem tre år har drevet min egen virksomhed på fuld tid, skyldtes først og fremmest, at passionen for den gode idé fik mig til at bevæge mig forsigtigt ud på isen. Tøvende skridt – kan isen nu bære? – et forsigtigt skridt mere … Bærer den stadig? Og et til og et til …

Jeg har på intet tidspunkt sprunget.

Min risikoaversion har hele vejen igennem budt mig kun at tage afgrænsede, nøje kalkulerede risici uden på noget tidspunkt at kompromittere mit økonomiske sikkerhedsnet. Det kræver fantasi, hårdt arbejde, støtte på hjemmefronten, en god portion stædighed iblandet lige dele held (som al iværksætteri) at starte virksomhed op på den måde. Men det er ikke umuligt, og jeg har fået masser af god hjælp undervejs.

Vi lever i et samfund med et fantastisk erhvervsfremmesystem med rige muligheder for både rådgivning og softfunding. Der findes desuden mange billige, sågar gratis services og platforme på internettet, som gør det muligt både at teste og dernæst lancere sit produkt på markedet, uden at det kræver stor startkapital.

På et tidligt tidspunkt gav jeg mig selv lov til at udvikle min virksomhed i mit eget tempo og på min egen måde. Uden hverken lån eller investor kom min nettoomsætning allerede andet år på over 1 million kr., og jeg har hver måned i tre år kunnet udbetale løn til mig selv. En sådan case ville have inspireret mig, da jeg i starten stod med min idé og var faretruende tæt på at dømme mig selv ude.

Hvis vi i Danmark skal lykkes med at skabe en iværksætterkultur, hvor endnu flere har mod på at starte egen virksomhed, herunder også os med en risikovillighed inden for normalområdet, kræver det en ændring i fortællingen om iværksætteren.

Man kan nemlig have alle mulige personlighedstyper, køn, aldre og livssituationer og alligevel blive succesfuld iværksætter. Og hvis vi begynder at italesætte det i højere grad, tror jeg, at flere – også kvinder – har mod på at tage rejsen.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu