SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | 3F-formand: Vi har historisk rekord i beskæftigede, men DA fortsætter med at jamre om manglen på arbejdskraft

Lønmodtagere skal være i arbejde frem til pensionsalderen trods et nedslidende arbejdsliv ifølge Dansk Arbejdsgiverforening. Men retten til en tidligere pension giver tryghed, mener Henning Overgaard. 
Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Lønmodtagere skal være i arbejde frem til pensionsalderen trods et nedslidende arbejdsliv ifølge Dansk Arbejdsgiverforening. Men retten til en tidligere pension giver tryghed, mener Henning Overgaard. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Dansk Arbejdsgiverforenings tvangstanker om manglen på arbejdskraft er absurde. Vi slår jo gang på gang rekord i antal beskæftigede

Med et lettere komisk trut i DA’s dommedagsbasun påstår arbejdsgivernes hovedorganisation, at Danmarks største udfordring i år – og i flere år frem – er manglen på arbejdskraft. Det sker samtidig med, at Danmarks Statistik igen-igen melder om ny, historisk rekord i antal beskæftigede – nu tæt på tre millioner – og oven på et løft med knap 200.000 flere i job i Danmark på mindre end halvandet år.

Men arbejdsgivernes tvangstanker om mangel på arbejdskraft har lydt messende og monotont de sidste otte år uanset hvad: Storm eller havblik, skybrud eller tørke, vækst eller økonomisk nedtur. Arbejdsgivernes hellige mantra er altid flere jobsøgende og vedvarende pres på lønningerne.

Skyklapperne skygger åbenbart for, at vi står midt i en dybt alvorlig, international politisk krise, der betyder knaphed på energi, eksplosivt stigende priser og koks i de globale forsyningskæder. Tre ud af fire danske virksomheder mangler ifølge DI materialer som mikrochip, stål og træ.

Men DA’s svar, og hedeste aktuelle ønske, er flere billige udlændinge, der mangler kendskab til danske rettigheder, og derfor ofte bliver udnyttet som jobsøgende i Danmark.

Sluserne skal åbnes for gæstearbejdere fra lande som Serbien, Nordmakedonien, Moldova og Albanien – og det nu forhenværende EU-land, Storbritannien.

Menneskelig og konkret

Hvis det står til DA, skal danske lønmodtagere med samme formål piskes til at gå på arbejde helt frem til pensionsalderen, trods et langt, hårdt og nedslidende arbejdsliv.

Retten til lidt tidligere pension ønsker DA således at sløjfe igen, uagtet, at vi i 3F kan påvise, at tre ud af fire af vores medlemmer mellem 40 og 59 år har smerter i løbet af en arbejdsdag. Og at retten til lidt tidligere pension giver tryghed – og netop er en ret, ikke en pligt. Langt fra alle, der har opnået denne ret, er gået på pension.

Til de, som lytter til den langstrakte klagesang om generel mangel på arbejdskraft, så lad mig minde om, at vi under coronakrisen fik banket et ganske stort antal test- og vaccinationscentre op over hele Danmark i løbet af ganske kort tid

Også en forbedret dagpengesats de første tre måneder, som Folketinget vedtog før sommerferien, skal sløjfes ifølge DA’s skrækkabinet af 2030-forslag, der vil betyde markant øget utryghed og alvorlige sociale forringelser. Er det virkelig danske arbejdsgiveres opskrift på at bevare et fleksibelt arbejdsmarked og sikre den danske model? Det bliver ikke realiseret uden massiv modstand fra fagbevægelsen.

Jeg håber og vil gerne opfordre til, at den kommende debat op til folketingsvalget bliver en hel del mere menneskelig og konkret. Ja, vi mangler kvalificerede hænder i vores sundheds- og plejesektor.

Er det løn- og arbejdsvilkårene, som ikke er gode nok? Ja, vi mangler kvalificerede hænder til den meningsfulde, påtrængende og hastende grønne omstilling i både virksomhederne og samfundet generelt. Så lad os få en debat om, hvordan vi får efteruddannet nok kolleger til de opgaver i de kommende år.

Dét behov for arbejdskraft løses ikke med et spottilbud på albanske gæstearbejdere. Og til de, som lytter til den langstrakte klagesang om generel mangel på arbejdskraft, så lad mig minde om, at vi under coronakrisen fik banket et ganske stort antal test- og vaccinationscentre op over hele Danmark i løbet af ganske kort tid. Her var der ikke mangel på engagerede medarbejdere, for det var på overenskomstvilkår.

Desværre er vi efter sommerferien blevet præsenteret for adskillige politiske udspil, som både angriber trygheden, velfærden og det sociale sikkerhedsnet i Danmark. DA’s udspil føjer sig til i rækken.

Det bliver spændende at høre reaktionerne i den kommende tids politiske debat. F.eks. om de tidligere fremtrædende politikere fra Dansk Folkeparti, som nu er repræsentanter for Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne, vil “sluge kamelen” og bl.a. åbne Danmarks grænser uden forbehold for endnu flere udenlandske arbejdere, oveni de nuværende knap 350.000.

Hvor er arbejdsmiljøet?

Måske kunne den kommende tids debat også byde på udspil fra DA om virksomhedernes bekymrende mangel på væsentlige materialer og nødvendige investeringer i efteruddannelse af medarbejderne?

Måske kunne vi også håbe på bare ét forslag fra DA, der forpligter arbejdsgiverne på at sørge for et arbejdsmiljø, som ikke betyder nedslidning og kortere levetid for 3Fs medlemmer?

Og et løfte fra DA om en håndsrækning fra virksomhederne til de ca. 3000 lærlinge, der lige nu er i skolepraktik, fordi de ikke har kunnet finde en læreplads?

Og et DA-udspil om en forstærket indsats for virksomhedernes cybersikkerhed og digitalisering, innovation, robotter, automatisering og grøn omstilling? Man har da lov at håbe.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast

Forsiden lige nu