KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | SMVDanmark: Nej, bøvlede regler om lønanalyser er ikke en fordel for virksomhederne  

EU-direktivet, der pålægger virksomheder at indrapportere og offentliggøre, hvor meget de betaler deres medarbejdere i løn er ikke godt for virksomheder, skriver SMVDanmark Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
EU-direktivet, der pålægger virksomheder at indrapportere og offentliggøre, hvor meget de betaler deres medarbejdere i løn er ikke godt for virksomheder, skriver SMVDanmark Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

Det er sjovt med konsulentfirmaer, der prøver at bilde virksomhederne ind, at nye bureaukratiske love og regler faktisk er af det gode, og at de rummer en potentiel konkurrencefordel.

Sådan var det med indlægget fra Klar Reward Agency her i Børsen. Konsulenterne var nærmest henrykte over de kommende regler, der pålægger virksomheder at indrapportere og offentliggøre, hvor meget de betaler deres medarbejdere i løn. Hensigten med de nye regler er, at de skal skabe løngennemsigtighed og være et instrument til at bekæmpe uligeløn.

De regler er desværre bare endnu en perle i en perlerække af eksempler på, at politikere og embedsmænd pålægger virksomheder alt muligt bureaukratisk arbejde helt uden at overveje, hvad omkostningen for virksomheden er

Men de regler er desværre bare endnu en perle i en perlerække af eksempler på, at politikere og embedsmænd pålægger virksomheder alt muligt bureaukratisk arbejde helt uden at overveje, hvad omkostningen for virksomheden er.

Og om de reelt virker efter hensigten. Vi så det med gdpr, vi ser det lige nu med esg, og vi ser det generelt med en støt stigende regelmængde, der alene når det gælder de små og mellemstore virksomheder årligt løber op i omkostninger på over 16 mia. kr. og lægger beslag på over 30.000 fuldtidsansattes tid.

Formentligt næres lovmøllen af, at det er en gratis omgang for lovmagerne at bede virksomhederne om alt muligt. Hvis myndigheder rent faktisk skulle betale virksomhederne for at lave alt det papirarbejde, ville det sandsynligvis skabe en sund refleksion over, hvor væsentlige de ønskede oplysninger egentlig er.

Eller endnu bedre: Hvorfor laver myndighederne ikke selv ligelønsanalyserne, hvis det er så vigtigt? De har jo i forvejen tvunget virksomhederne til at indberette personale- og løndata.

Det er naturligvis fair nok, at konsulentfirmaer tilbyder sine tjenester til virksomheder. Men lad venligst være med at få det til at lyde som om, man faktisk skal være glad og taknemmelig for nye, bøvlede regler. Hvis virksomheden vurderer, at det rent faktisk bliver nemmere at tiltrække dygtige medarbejdere ved at være “åben og fair”, for nu at citere fra konsulentfirmaets debatindlæg, så skal de nok selv rykke på det. Helt frivilligt.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis