SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Kommentar

Dette er en økonomisk kommentar, som er skrevet af nogle af landets mest toneangivende økonomiske og finansielle eksperter, hvori de kommenterer dansk og international økonomi samt udviklingen på de globale finansielle markeder. Hele kommentaren er skrevet af afsenderen.

Kommentar | Lise Nytoft Bergmann: Rentehovedpine for boligejere – bør 5F-lånet undgås i højrentetider?

Hører man til de boligejere, der får ny rente næste gang 1. april, skal et eventuelt frekvensskifte være gennemført senest 31. januar. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Hører man til de boligejere, der får ny rente næste gang 1. april, skal et eventuelt frekvensskifte være gennemført senest 31. januar. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Det er netop, når renten er lav, at det kan betale sig at låse den fast mange år frem. Nogenlunde sådan har mantraet lydt i perioden 2009 til 2021, hvor renten faldt næsten kontinuerligt. Men hvad stiller man op, når renten er høj, og det er sandsynligt, at den falder igen inden længe?

Det er et spørgsmål, som mange boligejere med F5-lån stiller sig selv i øjeblikket, hvis de står foran en refinansiering. For hvor fedt er det at låse renten fast på det nuværende høje niveau de næste fem år, hvis der er udsigt til et snarligt rentefald?

Ville det ikke være bedre at skifte midlertidigt til et F3-lån eller (hvis det er muligt i det enkelte realkreditinstitut) et F1-lån?

Står valget mellem et F5- eller F3-lån, skal F3-renten være faldet til 2,35 pct. om tre år, før F3-lånet er billigere

I øjeblikket skyldes de høje realkreditrenter inflationen, der har fået den amerikanske centralbank (Fed) og Den Europæiske Centralbank (ECB) til at hæve de ledende renter. Centralbankerne styrer nemlig efter en inflation på 2 pct., og eftersom inflationen har været oppe på 9,1 pct. i USA og 10,6 pct. i euroområdet i 2022, har centralbankerne haft travlt.

De seneste måneder er inflationen dog faldet igen, og selv om størstedelen af investorerne stadig forventer yderligere renteforhøjelser fra Fed og ECB i første halvår af 2023, peger pilen ned på lidt længere sigt. Baseret på prisen på Fed funds futures og Euribor futures forventer majoriteten af investorerne, at de første rentenedsættelser fra Fed finder sted i fjerde kvartal 2023, mens ECB følger efter i første kvartal 2024.

Boligejere med F5-lån skal dog være opmærksomme på, at de forventede rentenedsættelser allerede er indregnet i de nuværende kurser. Derfor er renten på F1-lån i øjeblikket højere end renten på F3-lån, der igen er lidt højere end renten på F5-lån.

Hvis der var auktion i dag, ville F1-renten lande på ca. 3,4 pct., F3-renten på ca. 3,1 pct. og F5-renten på ca. 3,0 pct., og det er derfor ikke gratis at bytte F5-lånet ud med en kortere rentebinding. Samtidigt er det værd at bemærke, at jo kortere rentebinding, jo højere er bidragssatsen.

Når det er sagt, er det dog stadig muligt at regne på, hvor meget renten skal falde i de kommende år, før det kan betale sig for boligejere med F5-lån at skifte til F1- eller F3-lån. Står valget mellem et F5-lån til en rente på 3,0 pct. eller et F3-lån til en rente på 3,1 pct. (svarende til dagens renteniveauer), skal F3-renten være faldet til 2,35 pct. om tre år, når F3-lånet skal have ny rente næste gang, før F3-lånet er en billigere løsning end F5-lånet.

Står valget mellem et F5- og et F1-lån er beregningen lidt sværere, da det afhænger af, hvornår F1-renten begynder at falde. Men hvis vi antager, at renten falder jævnt, skal F1-renten falde med 0,35 procentpoint om året, før F1-lånet bliver en billigere løsning end F5-lånet. Det betyder, at F1-renten skal falde fra det nuværende niveau på 3,4 pct. til 3,05 pct. i 2024 og igen til hhv. 2,7 pct., 2,35 pct. og 2,0 pct. i perioden 2025 til 2027.

Hører man til de boligejere, der får ny rente næste gang 1. april, skal et eventuelt frekvensskifte være gennemført senest 31. januar.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Investor

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads