SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Kommentar

Dette er en økonomisk kommentar, som er skrevet af nogle af landets mest toneangivende økonomiske og finansielle eksperter, hvori de kommenterer dansk og international økonomi samt udviklingen på de globale finansielle markeder. Hele kommentaren er skrevet af afsenderen.

Kommentar | Thomas Thygesen: Bankernes virkelige problem er, at renten bliver normalt igen

Silicon Valley Bank fik dårlig omtale på Twitter, hvorefter nogle kunder trak deres penge ud, og det afslørede, at der ikke var nogen værdier tilbage. Arkivfoto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Silicon Valley Bank fik dårlig omtale på Twitter, hvorefter nogle kunder trak deres penge ud, og det afslørede, at der ikke var nogen værdier tilbage. Arkivfoto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

De seneste ugers uro i den globale banksektor bliver ofte fremstillet som om, de er rene tilfældigheder.

Silicon Valley Bank fik dårlig omtale på Twitter, hvorefter nogle kunder trak deres penge ud, og det afslørede, at der ikke var nogen værdier tilbage. Deutsche Bank så et kursfald på 10 pct. på én enkelt rapporteret handel. Var det rene tilfældigheder?

Alle banker er sunde, indtil det modsatte er bevist, også dem, der ikke er sunde. Derfor er det tilfældige chok, der afslører problemerne i praksis. Det giver en god historiefortælling og er med til at dæmpe frygten for, at din bank også kunne have et problem.

Det betyder imidlertid ikke, at bankkrisen, i bredere forstand, skyldes tilfældigheder. Det samlede banksystem står over for nogle meget store udfordringer af en mere fundamental karakter.

Alle banker er sunde, indtil det modsatte er bevist, også dem, der ikke er sunde. Derfor er det tilfældige chok, der afslører problemerne i praksis

Igennem det seneste årti er renten blevet holdt på nul, mens centralbankerne har skabt stadig mere likviditet. Begge dele var udtryk for, at der blev sparet for meget op og investeret for lidt, og resultatet var da også anæmisk vækst og kronisk lav inflation.

Det problem har vi fået gjort op med i de sidste par år, og årsagen er, at vi er på vej mod en ny kold krig. Derfor er der en investeringsbølge på vej af dimensioner, som vi ikke har set i årtier. Energi, forsvar og essentielle råvarer er blevet en del af sikkerhedspolitikken og støttes af en ny og aggressiv industripolitik. Virksomhederne bygger samtidig mere robuste forsyningskæder, der er forberedt på geopolitiske kriser.

Det peger på højere vækst i fremtiden, men i økonomi er der altid en regning, hvilket her er en højere rente. Det er især et problem i de dele af økonomien, der har bygget deres forrentningsmodel på lave renter. SVB’s kunder var således koncentreret i den del af økonomien, der rejser penge til og driver nye tech-virksomheder.

I mange år kunne de rejse penge så billigt, at overskud ikke var nødvendigt. Nu tvinges de til at bruge de penge, de allerede har på kontoen, fordi kassen er smækket i.

Mere generelt har bankerne i en periode tilbudt deres kunder en indskudsrente, der er langt lavere og mindre sikker end renten på andre placeringer. Igen er det ikke tilfældigheder, der får pengene til at strømme ud af banker.

Samtidig har mange banker et problem: ejendomssektoren. En rente på nul åbner for lave huslejer og høje priser, men det er slut nu. Børsnoterede amerikanske ejendomsselskaber er faldet med over 50 pct. siden starten af 2022, og jo mere bankerne tvinges til at stramme deres lånebetingelser, jo værre går det for ejendomspriserne.

Bankernes problemer er altså i sidste ende udtryk for, at renten bliver normal igen. Bankerne kan ikke tage alle tabene på en gang, derfor vil krisen blive løst på en måde, hvor de tab er spredt ud over en årrække. Derefter vil fokus skifte til den nye investeringsbølge og langsigtede vindere, som især vil findes inden for kapitaludstyr og råvarer.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis