To ex-udenrigsministre: Vi skal aktivere de 250.000 udlandsdanskere
AVISEN Af , , ,
Vi bør engagere den kvarte million danskere, der bor uden for landets grænser, og som kan styrke Danmarks internationale relationer og skabe vækst i og talenttiltrækning til Danmark. Det kræver dog, at vi formår at knytte dem tættere til Danmark - og her kan de danske repræsentationer i udlandet spille en rolle, hvis de styrkes

KRONIK: Der findes et stort og uudnyttet potentiale i de cirka 250.000 danskere, der bor uden for landets grænser; den danske diaspora, som består af danskere, der har topposter i udlandet, eller som er succesfulde iværksættere, forskere, kunstnere, sportsfolk eller studerende i udlandet. Det gælder også efterkommere af de danskere, der rejste ud for at dygtiggøre sig, og som stadig føler et stærkt bånd til Danmark.

Diplomati med troværdighed

De kan med stor troværdighed bedrive diplomati ved at dele de gode fortællinger om Danmark til deres internationale netværk - og de vil gerne, viser en rundspørge fra 2016. Her interviewede Danes Worldwide og Copenhagen Goodwill Ambassadors cirka 1000 udlandsdanskere, og hele 80 pct. svarede, at de ønsker at gøre mere for Danmark.

Jamen, er problemet så ikke løst? Både ja og nej. Danmark gør nemlig ikke nok for at knytte sine udenlandske medborgere til sig - og det er som bekendt svært at bede om en tjeneste, hvis relationen er tyndslidt. Og mange udlandsdanskere føler desværre, at en række barrierer og love besværliggør det gode forhold.

Håber flere barrierer vil fald

Det er positivt, at regering og folketing har lyttet og lempet reglerne for bl.a. familiesammenføring, så det nu er lettere at flytte til Danmark for danskere, der har mødt kærligheden og fået børn, mens de var ude. Forhåbentlig vil vi se flere af den slags barrierer falde i fremtiden.

"De kan troværdigt formidle fortællingen om det moderne Danmark, vores styrkepositioner og værdier til deres lokale netværk"

Forhåbentlig vil politikerne også kigge på de massive besparelser, som Danmarks udenrigstjeneste og ambassader er underlagt. F. eks. havde ambassaden i Moskva i 2001 hele 22 udsendte diplomater, i 2018 er der kun otte. Udenrigsministeriet og det officielle Danmarks opgaver er i dag primært reduceret til eksportfremstød - og selvom Danmarks samhandel er vigtig, så sker dette ensidige fokus på bekostning af Danmarks mulighed for at pleje sine relationer i og til udlandet. Besparelserne har bl.a. betydet, at vores udenlandske medborgere må betale entré, hvis de vil samles om at fejre danske mærkedage som Grundlovsdag og Dronningens fødselsdag. Disse arrangementer kan lyde uvæsentlige, men det er vores fælles kulturarv, der samler vi danskere på tværs af grænser og generationer - og afskaffer vi anledningerne til at mødes, afvikler vi tilhørsforholdet til Danmark hos dem, der er rejst ud.

Skal engageres mere i Danmark

En diaspora-taskforce er nu ved at udarbejde anbefalinger til, hvordan vi styrker forholdet til den danske diaspora og i højere grad engagerer dem i Danmark. Taskforcens sekretariat betjenes af Copenhagen Capacity, Udenrigsministeriet og Danes Worldwide, og inspirationen kommer fra bl.a. Irland, Australien og Israel, der med stor succes har skabt nationale strategier for samarbejdet med landsmænd i udlandet.

Der er nemlig en masse at komme efter, hvis vi får en bedre dialog med den danske diaspora.

Kan trække talenter til Danmark

Udlandsdanskere kan hjælpe med at trække talenter fra udlandet til danske virksomheder, f.eks. ingeniører, it-eksperter og forskere inden for farma-industrien. De kan formidle konkrete jobtilbud til deres netværk og promovere Danmark som karrieredestination - ligesom de også selv kan flytte tilbage og tage et job i Danmark.

Udlandsdanskere kan også hjælpe vores små og mellemstore virksomheder med at vækste og eksportere internationalt ved at åbne døre til de rigtige kontakter. Eller være formidlere af dansk kultur i udlandet, bl.a. ved at fremme danske kunstnere.

Og endelig kan udlandsdanskere drive det vigtige hverdagsdiplomati. De kan troværdigt formidle fortællingen om det moderne Danmark, vores styrkepositioner og værdier til deres lokale netværk. Og det er nødvendigt i en tid, hvor det klassiske diplomati er under massivt pres, og hvor Udenrigsministeriet som mange andre er pålagt at spare 2 pct. om året med henvisning til det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Men det kræver alt sammen, at vi formår at styrke relationen til den kvarte million danskere, der for en tid eller for altid er rejst udenlands. Det gør vi dels ved at skelne mellem udlændinge og udlandsdanskere, når vi lovgiver, og dels ved at vække følelser og skabe stolthed hos vores danske medborgere i udlandet, så de har lyst til at genfortælle de gode historier om Danmark.

Det er tid til at samle Danmark på tværs af grænserne. Så lad os samles om det, både politikere, organisationer og virksomheder.

NYT AFSNIT Kristian Thulesen Dahl (DF) har sat statsministerkandidat Mette Frederiksen (S) i en særdeles prekær situation. Sådan lyder vurderingen fra Børsens ansv. chefredaktør Bjarne Corydon, efter Kristian Thulesen Dahl onsdag trak en streg i sandet og meddelte, at partiet ikke vil komme Socialdemokratiet til undsætning. Hvor efterlader det Mette Frederiksen og hendes muligheder for at komme til magten? Få hele analysen i podcasten "Til valg med Corydon & Co."Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu© Dagbladet Børsen
Ifølge lov om ophavsret er det kun tilladt at tage én papirkopi til privat brug. Yderligere kopiering må kun ske efter aftale med Dagbladet Børsens chefredaktion. Henvendelse skal ske til Peter Utzon på e-mail: peut@borsen.dk

Børsen anbefalerFlyveturen kan optimere din arbejdsindsats

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways

Forsiden lige nu


Dansk fallent smidt af børsen efter tweet: "Det var forkert gjort af mig"

Radikale skifter spor: Nu er der rødt flertal for en ny aktieskat på bankerne

Her drømmer danske business-studerende om at arbejde: Er din virksomhed på listen?

Bankerne frygter ny dansk kurs på EU's finansskat

Falsk vin for milliarder overstrømmer markedet: "Jeg er overbevist om, at problemet bliver større"

"De Radikale skal passe på, at de ikke ender med at få det værste af to verdener"

Corydon: Thulesen Dahl har forladt Mette Frederiksen ved alteret

Chr. Hansen-bossens personlige mål er en bedre balance mellem privatliv og arbejdsliv: "Hvis det er en smuk eftermiddag, går jeg tidligere"

Handelsstrid rammer amerikanske renter - trykkes ned i 2017-niveau