Danske business angels: Der skal seriøse ændringer på bordet efter valget
Jesper Jarlbæk (tv.) og Jesper Højberg Christensen (th.)
Foto: PR-foto
Opinion Af , , , ,
Når solen stiger op i dag torsdag morgen 4. april og rammer Royal Arena, skydes InvestorDagen i Øresund i gang med fokus på investeringer i danske og svenske virksomheder. Og kigger vi netop over Sundet et øjeblik, så ser vi jo en helt anden aktiekultur end herhjemme. Derovre er der virkelig sket en demokratisering af investering.

1,8 mio. svenskere har deres midler på en svensk aktiesparekonto. De danske investorer har i tilsvarende grad brug for rygvind, ro i maven og nye og beundringsværdige rammer, hvad end det er Royal Arenas vægge eller investeringsvilkår. For det er de private investorer, der kommer til at drive en god del af investeringerne bag den grønne omstilling.

Når institutionelle investorer begynder at kigge mere og mere mod bæredygtige investeringer, så er det fordi almindelige kunder, medlemmer og formuehavende efterspørger det. Når de forskellige investeringsforeninger er begyndt at tilbyde flere etiske og bæredygtige indeksfonde, så er det fordi de private investorer for egen risiko vil sætte penge i det, der giver en bedre verden udover afkastet. Og selvom storbankerne ifølge BørsenPro 1. april melder positivt ud om mulig EU-regulering, der lemper kapitalkrav i forhold til grønne udlån, så kan vi vel godt risikere, at det bliver en aprilsnar set i lyset af Finanstilsynets stramme tøjler, når det kommer til kreditgivning.

Uanset hvordan valget falder ud, er det svært at læse klimadagsordenen som andet end at grønne investeringer bør demokratiseres. I DanBAN mener vi, at politikerne som minimum bør gøre følgende for at få flere grønne investorer på banen, når valgsnakken er forbi og virkeligheden melder sig:
  • Øge loftet over Aktiesparekontoen til planlagte 200.000 kr. Kun 0,2 pct. af uprøvede danske investorer har oprettet en aktiesparekonto. Det skyldes formentlig, at med 50.000 kronersloftet er kontoen simpelthen ikke et attraktivt produkt for den enkelte investor.
  • Indføre et SDG-investorfradrag til investorer, så risikotagning for finansiering af verdens SDG-mål både bliver stimuleret og demokratiseret.

På denne side af Sundet holder vi indtil videre vejret og venter på valg. Og en eventuel rød regering støttet af Radikale, Alternativet og Socialistisk Folkeparti burde jo let kunne arbejde for det grønne og demokratiske. Uanset udfaldet bør god vækst og grøn omstilling fremmes.
NYT AFSNIT Hvor stor forskel er der på Socialdemokratiets og Venstres økonomiske visioner for landet, og har partierne en reel plan for, hvordan den grønne omstilling skal finansieres? Få hele analysen i podcasten "Til valg med Corydon & Co.":Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu© Dagbladet Børsen
Ifølge lov om ophavsret er det kun tilladt at tage én papirkopi til privat brug. Yderligere kopiering må kun ske efter aftale med Dagbladet Børsens chefredaktion. Henvendelse skal ske til Peter Utzon på e-mail: peut@borsen.dk

Børsen anbefalerKøb øl-aktier: De skummer over nu

Annoncørbetalt
indhold af Investtech

Forsiden lige nu


Økonomer blander sig i valgkampen: Det er et oplagt tidspunkt at lave flere reformer på arbejdsmarkedet

Nu vender Thulesen ryggen til Mette F: S må rode alene med egen blok

Efterspørgsel på genbrugsplast eksploderer: "Vi mærker den stigende efterspørgsel på daglig basis"

Helle Ib: DF blokerer for Mette Frederiksens powershopping

Aktieluk i USA: Mildere kurs over for Huawei løftede aktierne

Fransk enke sagsøger Boeing for 276 millioner dollar

Theresa May vil lade Underhuset stemme om ny folkeafstemning om brexit

Ny måling: Danskerne er splittet om højere skatter for ekstra velfærd

Cityring står foran voldgiftsag i milliardklassen