Thomas Bernt: Løkke-retræte er tredobbelt lussing til virksomhederne
Børsens debatredaktør, og økonomiske kommentator Thomas Bernt Henriksen
Foto: Arkivfoto

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er langt fra den første statsminister, som må skrinlægge ambitiøse planer på grund af parlamentarisk modstand. Poul Schlüters "Århundredets Plan" fra 1989, som skulle trække regeringen og dansk økonomi ud af stilstand, endte ligesom Løkkes Helhedsplan på de økonomiske planers kirkegård.


"..et kompromis mellem et valgoplæg og et seriøst bud på svar på Danmarks udfordringer,"


Problemet med Helhedsplanen var fra starten, at det var et kompromis mellem et valgoplæg og et seriøst bud på et svar på Danmarks økonomiske udfordringer, herunder konkret at Danmark er fanget i en ti år lang vækstkrise, at for mange er på offentlig forsørgelse og at der stadig er behov for at sikre finansieringen af den enorme offentlige sektor.

Fire ud af fem stjerner

Da planen 30. august blev fremlagt gav Børsen den en karakter på fire ud af fem stjerner for både det økonomiske håndværk og de borgerlige fodaftryk. Der skete trods åbenlyse svagheder i planen, nemlig en høj offentlig forbrugsvækst på 0,5 pct. om året frem mod 2025, samt indførelsen af endnu mere komplekse regler i skattesystemet, i pensionssystemet og erhvervsskatterne.

Det er tragisk for det borgerlige Danmark, at lederen af Liberal Alliance, Anders Samuelsen, og lederen af Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, kan udtrykke nogen tilfredshed med statsministerens beslutning. Det er åbenlyst, at den glæde kun afspejler en egoistisk tilfredshed med, at det er statsministeren, som ender med at tabe ansigt og ikke nogen af hans støttepartier. Det er fattigt.

Virksomhederne taber

Taberen på Løkkes retræte omkring Helhedsplanen er virksomhederne, alle danskere i job og den økonomiske vækst. Løkkes melding kom samme dag som OECD annoncerede, at Danmark ikke længere hører til blandt de 10 rigeste lande målt ved BNP pr. capita. Vi har taget et lille skridt, men ganske symbolsk ned på 11. pladsen.


"En reform af kapital- og erhvervsskatterner er lagt på is,"


Facit efter statsministerens melding er efter alt at dømme, at en reform af kapital- og erhvervsskatterne er lagt på is, at enhver lettelse af topskatten har lange udsigter, at en fornuftig SU-reform er væk fra forhandlingsbordet, at en fornuftig forhøjelse af pensionsalderen er droppet og det samme gælder sikkert forsøgene på at styrke incitamenterne for danskere på overførselsindkomst til at vælge job frem for passiv forsørgelse.

Ud fra statsministerens signaler i går bliver det måske muligt at få gennemført en lettelse af energiskatterne for virksomhederne i dette efterår, og selvom det drejer sig om et stort beløb – en varig lettelse af energiafgifterne på 3,2 mia. kr. på lang sigt – så kan det slet kompensere for mange andre af elementerne i den skrinlagte Helhedsplan.

Lettelsen af topskatten

Det var især tre elementer i Helhedsplanen, som erhvervslivet efter i dag vil beklage er faldet bort.

Den første er lettelsen af topskatten. Mange års kamp for at få sænket marginalskatten skulle være fortsat under Lars Løkke Rasmussen. Det er det enkelte element i Helhedsplanen, som især bidrager til at skabe ny velstand, nemlig 3,4 mia. kr. eller næsen halvdelen af den samlede velstandseffekt fra Jobreform 2.0.

Det næste er reformen af erhvervsskatterne, som skulle have givet et løft på investeringssiden i økonomien. Erkendt, reformen af erhvervs- og kapitalskatterne gik ikke langt nok i Løkkes plan, men det kunne være blevet fikset i et forhandlingsforløb.


"SU-reformen var et forsigtigt og nænsomt opgør med et alt for generøst og skævvridende SU-system,"


Det sidste er SU-reformen. SU-reformforslaget var et forsigtigt og nænsomt opgør med et alt for generøst og skævvridende SU-system, som skaber incitamenter til, at unge vælger uddannelser uden at skele til jobmulighederne efter studiet. Reformen er sikkert død lige nu, men trods alt er der håb om, at en fornuftig regering en gang i fortiden gør reformen til sin egen. Reformen ligger helt i tråd med Produktivitetskommissionens tanker.

Kig til Aarhus Symposium

Og hvis der sidder nogen tilbage, som ikke kan se, hvorfor Løkkes retræte er et nederlag for vækst og dansk erhvervsliv, skulle de have været i salen, da de unge økonomi- og statskundskabsstuderende i går kickstartede årets Aarhus Symposium.

Symposiet er et unikt initiativ drevet af de århusianske studerende, hvor topledere fra erhvervslivet - i år blandt andet arkitekten Bjarke Ingels og iværksætteren Jimmy Maymann fra Aol - giver svar på fremtidens udfordringer. Da symposiet i går startede med en debat mellem vismand Torben Tranæs, LO-cheføkonom Allan Lyngsø Madsen og ISS-direktør Troels Bjerg svarede de unge på spørgsmålet, om de i 2050 tror på, at Danmark stadig er blandt OECD's ti rigeste lande. Halvdelen af dem svarede nej.

Når halvdelen af landets dygtige og mest lovende studerende ikke tror på fremtiden, hvorfor skulle så alle andre? Det er et af spørgsmålene til politikerne efter skrotningen af Helhedsplanen. 

NYT AFSNIT Hvor stor forskel er der på Socialdemokratiets og Venstres økonomiske visioner for landet, og har partierne en reel plan for, hvordan den grønne omstilling skal finansieres? Få hele analysen i podcasten "Til valg med Corydon & Co.":Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu© Dagbladet Børsen
Ifølge lov om ophavsret er det kun tilladt at tage én papirkopi til privat brug. Yderligere kopiering må kun ske efter aftale med Dagbladet Børsens chefredaktion. Henvendelse skal ske til Peter Utzon på e-mail: peut@borsen.dk

Børsen anbefalerKøb øl-aktier: De skummer over nu

Annoncørbetalt
indhold af Investtech

Forsiden lige nu


Prisforskel på fast og variabel rente er stort set væk - ny konverteringsbølge kan være på vej

Socialdemokratiet har fundet fejl i central beregning fra Finansministeriet: Nu har partiet pludselig 500 mio kr mere til velfærd

Engelske problemer piner stadig Danish Crown: Skrap spareplan og højere priser giver lille fremgang

1200 boligejere risikerer kæmpe skatteregning efter sommerferien

Dagens måling: Stram Kurs har opbakning fra næsten 120.000 danskere

Konservative kræver Theresa Mays afgang - brexit-løfter afvist fra alle sider

Stor modetøjskoncern laver lynhurtigt frasalg

Drone-firma henter lån til skibseventyr i Nordeas nye startup-program

Grød-stifter har en svaghed for brugte biler: "Jeg synes, det er helt vildt nederen at købe en bil, og så mister den værdi med det samme"