KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Cheføkonom: Der er brug for reformer, bare ikke nødvendigvis arbejdsudbudsreformer, Dansk Erhverv

Det er i højere grad reformer, der f.eks. får flere unge i job, som Danmark har brug for, skriver cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Sofie Holme Andersen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Det er i højere grad reformer, der f.eks. får flere unge i job, som Danmark har brug for, skriver cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Sofie Holme Andersen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

Dansk Erhverv skrev i tirsdagens Børsen, at vores vurdering af nødvendigheden af øget arbejdsudbud er et fatamorgana, der bygger på, at økonomien går godt lige nu.

Økonomien går skam godt lige nu, men argumentet om, at det ikke er nødvendigt med arbejdsudbudsreformer, handler om holdbarhed. Dansk økonomi vurderes at være overholdbar både af Det Økonomiske Råd og af Finansministeriet.

Vi vil gerne have mere velstand, men vi mener ikke, at vejen derhen går gennem de klassiske arbejdsudbudsreformer

Det er rigtigt, at det er helt centralt for holdbarheden, at politikerne løbende sætter folkepensionsalderen op som aftalt i Velfærdsaftalen fra 2006, og at befolkningen rykker med. Man kan godt sænke tempoet, som Pensionskommissionen har foreslået, men man kan ikke stoppe, uden at dansk økonomi bliver uholdbar. Derfor er der også brug for nødudgange for personer, der ikke kan holde til at arbejde så længe, f.eks. Arne-pensionen.

Holdbarheden bliver udfordret, hvis de antagelser, som ligger til grund for beregningen, skrider. Antagelserne er netop blot antagelser, der selvfølgelig er forbundet med usikkerheder. Men hvor stor en buffer skal vi lægge ind for at håndtere problemer, der måske kan opstå langt ude i fremtiden?

Produktivitet er nøglen

Vi vil gerne have mere velstand, men vi mener ikke, at vejen derhen går gennem de klassiske arbejdsudbudsreformer. Derimod bør man fokusere på de ca. 45.000 unge uden job og uddannelse og på at fastholde de mange personer, som er kommet i beskæftigelse under det seneste opsving. Det vil kræve reformer at komme i mål med. Dertil kommer, at velstanden i Danmark primært er skabt gennem produktivitetsfremskridt, hvilket bl.a. Reformkommissionen har vist. Det vil også kræve reformer at få forbedret produktiviteten.

Så vi er ikke imod reformer – heller ikke arbejdsmarkedsreformer. Men de arbejdsudbudsreformer, som Dansk Erhverv ønsker sig, er ikke nødvendige i et holdbarhedsperspektiv. Til gengæld er der et stort potentiale for arbejdsudbuddet, hvis vi får flere unge, der i dag er uden job og uddannelse med. Det samme gælder, hvis vi kan fastholde bare nogle af de mange nye, der er kommet med ind på arbejdsmarkedet under det seneste opsving.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling