Arbejdsgiverorganisation: Denne model er en bedre, mere modstandsdygtig og stresstestet forretningsidé

379272_16_9_large_290.jpg
Opinion
Eksklusivt for kunder
01. apr 2019 KL.14:45
Kære iværksættere. I har en god idé. I har faktisk overvejet at melde jer til “Løvens Hule”. I er sikre på, at I ikke bare lukker et hul i markedet, men faktisk løser et samfundsproblem. I gør folks hverdag bedre. I ved, at det tager under et minut at registrere en ny virksomhed i Danmark, og I kan ikke vente med at logge ind på virk.dk og få det gjort.

Nu er spørgsmålet bare: hvilken virksomhedstype registrerer I?

Hvis I skal tage imod ét råd fra en fremmed i dag, så lad det være dette: Start en kooperativ virksomhed. Fordelene står i kø.

Kooperative fordele

I Danmark har vi tre typer kooperativer: De medarbejderejede, som I måske kender fra den lokale håndværker; de forbrugerejede, som I måske kender fra Brugsen; og de producentejede, som I måske kender fra mejerierne. De har alle det til fælles, at de har bygget deres virksomhedsmodel omkring sund vækst, bæredygtighed og stabilitet forankret i stærke fællesskaber. Den cocktail skaber virksomheder, som leverer på bundlinjen både på kort og på langt sigt.

Desuden vælter kooperativer ikke i økonomisk blæst. Under og efter finanskrisen var der markant færre kooperativer, som måtte dreje nøglen om sammenlignet med andre virksomhedsformer. Når virksomheder drives bæredygtigt, bliver de mere modstandsdygtige overfor finansmarkedernes omskiftelige vejr.
Samtidig er den kooperative ejerform kun i meget lille omfang interessant for finansspekulanter, hvilket beskytter dem mod de risici, som har bragt andre virksomheder til fald i krisen.

Stresstestet og stabil

At have den kooperative virksomhedsmodel med fra starten af dine iværksætter-overvejelser sikrer jer en mere bæredygtig forretningsidé. Hvis I er flere om at starte og eje virksomheden, får I stresstestet hinandens idéer – og kan bygge videre på hinandens tanker. Og selvom det måske tager lidt tid at blive enige, så giver det i sidste ende en bedre forretningsplan. Samtidig er I flere om at tage beslutningerne og dele usikkerheden. Og I får samlet set et meget større netværk, som I kan bruge, når den nye virksomhed skal ud over rampen.


Desuden vælter kooperativer ikke i økonomisk blæst. Under og efter finanskrisen var der markant færre kooperativer, som måtte dreje nøglen


Centralt i den kooperative tanke står det bæredygtige. Det er bæredygtig økonomi, når der geninvesteres strategisk i virksomheden. Det er bæredygtig ledelse, at vigtige interessentgrupper (medarbejderne, forbrugerne eller producenterne) inddrages centralt i beslutninger om virksomheden. Det giver bedre beslutninger og flere ambassadører til at bakke op om beslutningerne.

Endelig er det bæredygtigt for samfundet. Både når virksomhedernes levetid bliver længere, når de sikrer solid beskæftigelse, og når de er med til at løse samfundsopgaver.

Så kære iværksættere, fordelene hober sig op. Slut jer til bølgen af alle de progressive iværksættere, som allerede har set fordelen af den kooperative virksomhedsmodel og på kort tid er gået fra startup til konsolideret brand.