SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Kommentar

Dette er en økonomisk kommentar, som er skrevet af nogle af landets mest toneangivende økonomiske og finansielle eksperter, hvori de kommenterer dansk og international økonomi samt udviklingen på de globale finansielle markeder. Hele kommentaren er skrevet af afsenderen.

Kommentar | Thomas Thygesen: Anden halvdel af kursfaldet venter os

Kursfaldene på de globale aktiemarkeder, og i f.eks. Nasdaq, er tegn på, at indtjeningen snart står til at falde, hvilket vil fortsætte, indtil inflation også er faldet. Arkivfoto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix
Kursfaldene på de globale aktiemarkeder, og i f.eks. Nasdaq, er tegn på, at indtjeningen snart står til at falde, hvilket vil fortsætte, indtil inflation også er faldet. Arkivfoto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix

De seneste uger har budt på store fald i aktiekurserne i kølvandet på en aggressiv rentemelding fra den amerikanske centralbank.

Efter et fald på 25 pct. fra toppen i de globale aktier er det naturligt at tænke over, hvad der egentlig er indregnet.

Indtil videre er svaret, at det 'kun' er en højere rente, som betyder, at investorerne vil betale mindre for aktier i forhold til indtjeningen.

Der er imidlertid ikke blevet rykket ved forventningerne til indtjeningen, og indtil for nylig var der heller ikke tegn på strammere likviditet. Nu ser vi imidlertid de første tegn på, at renten får en effekt.

Renten på amerikanske realkreditlån er krydset over 6 pct., og huspriserne er begyndt at falde, mens rentespændet for europæiske virksomhedsobligationer er lige så højt, som da pandemien kulminerede.

Kinas valuta har brudt en psykologisk grænse over for dollaren, og resten af de Asiatiske valutaer er i frit fald, og i denne uge blev Storbritanniens finanspolitiske gavebod straffet voldsomt på obligationsmarkedet.

Når sådan noget sker samtidig på mange forskellige markeder, er det et signal om, at likviditeten strammer til. Det næste, der sker, er et fald i bnp, beskæftigelse og indtjening.

Der er tidlige varsler om sådan en udvikling, men forventningerne til virksomhedernes indtjening har kun lige akkurat passeret toppen.

Historisk har store kursfald på aktier fulgt et sekventielt forløb.

Først begynder aktierne at falde, mens indtjeningen stadig vokser. Så topper forventningerne til indtjeningen. På det tidspunkt er halvdelen af kursfaldet overstået, og det er her vi er nu.

Der er ikke rigtig andet for investorerne at gøre end at lukke øjnene og holde vejret, indtil det er overstået. Imens kan de jo tænke over, hvad der vil vende først

Lidt senere begynder indtjeningsforventningerne at falde voldsomt, og det markerer begyndelsen på enden for faldet i aktiekurserne og starten på et fald i de lange renter.

Til sidst bunder aktiemarkedet, før væksten bunder, når inflationen er blevet så lav, at centralbankerne begynder at ændre signaler.

De dårlige nyheder er altså, at der nok er flere kursfald i vente.

Men det ved de fleste investorer nok også godt inderst inde, og uanset om du har reduceret i aktiebeholdningen eller ej, så er det sent at lave store forandringer i porteføljen, når vi er mere end halvvejs gennem faldet.

Der er ikke rigtig andet for investorerne at gøre end at lukke øjnene og holde vejret, indtil det er overstået.

Imens kan de jo tænke over hvilke dele af markedet, der vil vende først.

Når indtjeningsestimaterne for alvor begynder at falde, er der muligheder i de områder, der er blevet hårdest ramt og ser billige ud. Det kunne lige nu være ting som small cap-aktier, forbrugsaktier, tidligt cykliske aktier og europæiske aktier.

Her kan vendingen komme allerede inden årsskiftet, men du skal sandsynligvis lige holde krudtet tørt i et par måneder endnu.

For det brede marked ligger bunden nok først på den anden side af nytår.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Investor

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast