KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Investor: AI er kun glasuren på investeringskagen

Statsminister Mette Frederiksens (S) tale til Folketingets afslutningsdebat var delvist skrevet af chatbotten Chat GPT. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksens (S) tale til Folketingets afslutningsdebat var delvist skrevet af chatbotten Chat GPT. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

At vælge langsigtede vindere inden for AI lige nu er tåbeligt – mange er privatejede illikvide firmaer

Er du på jagt efter en ekspresbillet til rigdom – eller en smutvej til dommedag?

Siden lanceringen af Chat GPT sidste efterår har samfundet ikke besluttet, om AI er det næste dotcom-agtige boom eller en dommedagsmaskine. Hvad er det så? Hverken-eller – og både-og. AI er op- og nedtur, men er hverken en ny verdens begyndelse eller den gamle verdens undergang. Virkeligheden er (heldigvis) mere nuanceret.

Snakken om AI fremkalder fantastiske, futuristiske visioner om sci-fi-robotter, det gode og det onde – vilde historier, der puster til både entusiasme og frygt. Men det er alt sammen nonsens.

Artificial Intelligence, eller AI, er simpelthen “maskinlæring” – programmerede algoritmer, der har “lært” at generere tekst, billeder, video og kode ved hjælp af oceaner af data. Chat GPT og andre store sprogmodeller er generativ AI, der spytter næsten menneskelige svar ud baseret på simple spørgsmål eller opfordringer. De virker intelligente, når de besvarer spørgsmål og skriver tekst, men er i virkeligheden blot opstød og udgydelser baseret på programmering. Alligevel florerer hypen om og frygten for AI.

Som du måske husker, kaldte statsminister Mette Frederiksen Chat GPT for “både fascinerende og skræmmende” i en tale i Folketinget i maj måned, men chokerede alligevel ved at afsløre, at Chat GPT delvist havde skrevet hendes tekst.

AI’s dualitet

Mange bekymrer sig om, at AI vil føre til endnu flere fake news, telefonbedrageri, identitetstyveri, trusler i forhold til cybersikkerhed, øget overvågning fra regeringens side og en påstået AI-investeringsboble. Nogle ser AI som et fænomen, som vil kunne føre til menneskehedens undergang. Og her dulmer EU’s langsommelige AI-forordning ikke frygten. Alligevel praler tilhængere af AI med, at det vil “redde verden” og kunne berige investorerne. Men det er en overdrivelse. Start med at bekymre dig om AI-bobler. Selv dommedagsprofeter indrømmer, at AI-afkast ikke er “hvidglødende” som tidligere bobler. Hvad så med de sociale konsekvenser af AI? De er endnu ukendte, når det f.eks. gælder job, sikkerhed, big techs magt eller noget helt andet. Der kan komme gode resultater. Eller dårlige. Eller begge dele! Eller det hele kan blive udvandet ligesom hypen om selvkørende biler og 3D-printning (hvis du husker du det?).

At vælge langsigtede vindere inden for AI nu er tåbeligt. Hvis jeg kunne, ville jeg

Uanset hvad vil fremtiden for AI udvikle sig langsommere, når den første eufori efter lanceringen har lagt sig. For ny teknologianvendelse vil erfaringsmæssigt bevæge sig uforudsigeligt over mange år. Og det vil derfor kun skabe baggrundsstøj for aktierne, som typisk fokuserer på indtjeningen 3-30 måneder frem i tiden. Men AI-svindel vil givetvis skabe nogle øjeblikkelige risici, for rotterne ligger altid på lur. Ud over den fascinerende og iøjnefaldende nyhedsværdi omkring AI er svindel i bund og grund strukturelt ens. Intet er virkeligt nyt.

Jovist hjalp AI-entusiasmen verdens teknologiaktier med en stigning på 35,2 pct. (år til dato), primært inden for fremstilling af halvledere, der er afgørende for AI – som steg 61,8 pct. Men teknologiaktiernes lederskab i 2023 afhænger mere af efterspørgsel på aktier med kvalitetsvækst og som en reaktion på deres store fald i 2022.

Pas på AI-feber

Overvej lige følgende: Træg global vækst fastholder frygten for recession. Ægte vækstaktier, som kan modstå alle skiftende vejr- og markedsforhold, er sjældne. Derfor er der nu indbudt til fest for AI-relaterede tech-aktier. Men det er ingen gamechanger.

Efter at have undersøgt hundredvis af virksomheder kan jeg sige, at AI’s praktiske anvendelser aktuelt er banale og typisk vil omfatte effektivitetsgevinster ved automatisering af rutineopgaver som f.eks. back-office papirarbejde og marketingfinurligheder. Forskningen afslører, at Chat GPT’s kodnings- og beregningsfærdigheder faktisk bliver ringere.

Teknologiske startups, der satser på AI, fik risikovillig kapital flere år før lanceringen af Chat GPT. Store tech-firmaer brugte deres høje profitter på at støtte AI-bestræbelserne, hvis enorme computerkraft har en enorm pris. De store spillere inden for chip, software, dataanalyse og søgning havde opnået pole position, og derfor dominerer de nu.

At vælge langsigtede vindere inden for AI nu er tåbeligt. Hvis jeg kunne, ville jeg. Men at købe disse aktier nu vil svare til at gætte på, hvilke startups der vil kunne retfærdiggøre premium værdiansættelser. Det kan ingen gøre nøjagtigt. Mange af spillerne er desuden privatejede firmaer, som er illikvide – og med tvivlsomme værdiansættelser. Så pas på.

En vis AI-eksponering kan dog være gavnlig. Men lad det ikke være den afgørende faktor i dine beslutninger om valg af aktier eller sektorer. Intelligent investering handler – som altid – om at søge efter førsteklasses vækstaktier. Det er kagen. AI er kun glasuren.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling