Aktiemarkederne har overrasket mange investorer i 2023. Kurserne er steget i en periode, hvor de fleste investorer har forventet, at de skulle falde, fordi vi var på vej ind i en økonomisk krise. Det er en såkaldt pain trade, som man kalder det, når markederne går imod investorernes positionering.
Det er imidlertid ikke hele aktiemarkedet, der er steget. Stigningen er drevet af nogle ganske få aktier, men det efterlader selvfølgelig spørgsmålet om, hvorfor resten af markedet så ikke er faldet? Det skyldes, at der ikke er tegn på den forventede recession.
Der er faktisk tegn på, at hele krisefortællingen måske er alt for pessimistisk. Både de økonomiske nøgletal og virksomhedernes indtjeningsrapporter passer bedre med en økonomi, der er på vej ud af en krise end på vej ind i en krise. Beskæftigelsen vokser, og de tidlige varsler om stigende ledighed er nu aftagende. Samtidig er forbrugernes reale indkomst begyndt at stige igen, og deres finanser ser meget stærke ud.
“I de seneste dage er der tegn på, at frygten er begyndt at dominere, måske fordi vi nu kun er få dage fra, amerikanerne rammer gældsloftet uden en løsning
Oveni dette er inflationen på vej ned, selvom økonomien ikke er i krise. Der er også stigende optimisme omkring den inflationsdæmpende effekt fra AI og andre nye teknologier. Derfor behøver centralbankerne egentlig ikke at stritte imod tegnene på et gryende opsving.
Det betyder ikke, at recessionen ikke kan komme. Det kan ske, hvis vi bliver ramt af en gentagelse af det famøse Lehman øjeblik fra 2008, hvor en finansiel krise fik hele økonomien til at fryse fast.
I de seneste dage er der tegn på, at frygten er begyndt at dominere, måske fordi vi nu kun er få dage fra, amerikanerne rammer gældsloftet uden en løsning. Investorerne er begyndt at købe mere forsikring mod ekstreme kursfald, og der er da også ting, der kan gå alvorligt galt. Gældsloftet lurer, regionale banker er i krise, og centralbankerne prøver stadig at dræne likviditet. Og bare ét alvorligt krak kan udløse en pludselig og alvorlig økonomisk krise.
De næste 1-2 måneder er den kritiske fase, hvor likviditeten stadig strammer til, og risikoen for pludselige udfald er høj. Kommer vi frem til højsommeren uden ulykker, så tror jeg, at vi er på vej mod en situation, hvor væksten tiltager, uden at Fed eller ECB behøver sænke renten først.
Hvis det sker, vil en helt anden form for pain trade udspille sig. Så vil det brede aktiemarked nemlig begynde at stige med cykliske aktier i front, dels på grund af stigende indtjeningsestimater, og dels fordi garderingerne mod ekstreme tab afvikles. De få aktier, der har trukket markedet indtil nu i år, vil til gengæld kunne mærke, at renten lægger sig på et højere niveau end forventet og vil nok slæbe lidt efter det brede marked.
Det er nok ikke det, de fleste investorer er positioneret til. På den anden side er det det, de fleste andre mennesker allerhelst vil se – og i sidste ende vil aktieinvestorerne nok også helst have et Bull-marked.