SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Åbenhed om kommunal økonomi vil gøre det muligt at se, om ressourcerne bruges rigtigt

En befolkningsundersøgelse foretaget af Dansk Erhvervs viser, at 39 pct. af danskerne ikke oplever nogen ændring i kvaliteten, mens 35 pct. ligefrem mener, at velfærdstilbuddene er blevet værre siden 2019. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En befolkningsundersøgelse foretaget af Dansk Erhvervs viser, at 39 pct. af danskerne ikke oplever nogen ændring i kvaliteten, mens 35 pct. ligefrem mener, at velfærdstilbuddene er blevet værre siden 2019. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

Vores 98 danske kommuner gør et fantastisk stykke arbejde, men det er nødvendigt at overveje, om vi kan bruge vores ressourcer bedre, end hvad tilfældet er i dag.

Forudsætningen for bedre brug af ressourcerne er øget åbenhed om kommunernes økonomi. Siden 2019 er der blevet ansat 13.000 flere kommunale medarbejdere, heraf ca. 6.000 inden for social- og sundhedsområdet.

De ekstra ansatte bunder blandt andet i et politisk ønske om velfærdsforbedringer, der er beskrevet i forståelsespapiret fra 2019. Målsætningerne fra forståelsespapiret bygger på en præmis om, at flere ansatte kan være med at give et velfærdsløft.

Oplever ikke bedre velfærd

På trods af flere ansatte i kommunerne og de gode intentioner tegner der sig et billede af, at meget få danskere mener, velfærdstilbuddene er blevet bedre.

Der er med andre ord ikke lighedstegn mellem flere ansatte og bedre, oplevet velfærd. Det er ærgerligt, for borgerne både forventer og fortjener et godt og værdigt serviceniveau, når de har brug for det

En befolkningsundersøgelse foretaget af Dansk Erhvervs viser, at 39 pct. af danskerne ikke oplever nogen ændring i kvaliteten, mens 35 pct. ligefrem mener, at velfærdstilbuddene er blevet værre siden 2019. Der er tale om de borgernære velfærdstilbud såsom undervisning, dagtilbud og ældrepleje.

Der er med andre ord ikke lighedstegn mellem flere ansatte og bedre, oplevet velfærd.

Presset stiger

Det er ærgerligt, for borgerne både forventer og fortjener et godt og værdigt serviceniveau, når de eller deres kære har brug for det.

Fra Dansk Erhvervs side er vi klar over, at andre faktorer også spiller ind. Prisstigninger og en økonomisk situation, der længe har trukket mørke skyer, kan være en del af forklaringen på, hvorfor danskerne ikke har oplevet en nævneværdig bedre kernevelfærd.

Alligevel er det bekymrende tal, for med et stigende pres på grund af demografiens udvikling ser vi ind i en tid, hvor presset kun vil stige yderligere.

Derfor er det afgørende, at vi har åbenhed i kommunernes økonomiske grundlag for de ydelser, de leverer, så vi kan træffe politiske beslutninger på et oplyst og ligeværdigt grundlag.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling

Forsiden lige nu