Lars Rohde følger efter Mario Draghi: Nationalbanken sænker renten til historisk lavpunkt
Nationalbankdirektør Lars Rohde sætter renten ned i historisk bundniveau, efter Den Europæiske Centralbank (ECB) tidligere i dag sænkede renten
Foto: Arkivfoto: Maria Bentzon
For første gang siden januar 2016 piller nationalbankdirektør Lars Rohde ved Nationalbankens ledende rente og sænker den fra -0,65 pct. til -0,75 pct.

Det oplyser Nationalbanken i en meddelelse.

"Rentenedsættelsen har baggrund i, at Den Europæiske Centralbank, ECB, har nedsat de pengepolitiske renter med 0,10 procentpoint," skriver Nationalbanken. 

Dermed følger Nationalbanken og Lars Rohde efter ECB-chef Mario Draghi, der tidligere torsdag sænkede den ledende europæiske rente med 0,1 procentpoint til -0,5 pct. og annoncerede et nyt opkøbsprogram på 20 mia. euro om måneden. 

Rentelettelsen bringer renteniveauet på den ledende danske rente - indskudsbevisrenten - tilbage på de -0,75 pct., der er det laveste renteniveau i Nationalbanken nogensinde, og som også var gældende fra februar 2015 til januar 2016. 

Nationalbanken ønsker ikke at uddybe rentenedsættelsen yderligere. 

Banker ventede rentedyk fra Rohde

Efter Mario Draghis annoncering af den europæiske rentelettelse tidligere på torsdagen var forventningen fra de fleste danske banker - herunder bl.a. Nordea, Sydbank, Jyske Bank og Arbejdernes Landsbank -, at Lars Rohde ville følge med og sænke renten med 0,1 procentpoint, som han altså nu har gjort.

 Kun Danske Bank forventede, at Lars Rohde ville holde sig i ro, selvom ECB altså både sænkede renten og genoptog sit opkøbsprogram.

Nationalbankens eneste opgave er at fastholde kronekursen over for euroen, og her har Lars Rohde altså vurderet, at der var behov for at følge ECB ned i rente for at holde kronekursen stabil. 

Dermed fastholdes rentespændet mellem Nationalbanken og ECB på 0,25 procentpoint.  

Cheføkonomer: Lave renter længe endnu

Ifølge Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, vidner dagens rentelettelse om, at danskerne godt kan forberede sig på, at de lave renter kommer til at fortsætte længe endnu. Men på den triste baggrund, at europæisk økonomi har svært ved at holde samme fart som tidligere:

"Dagens rentesænkning vidner om, at der ikke er de større risici for galoperende renter i den nærmeste periode. Malurten i bægeret er dog, baggrunden for de lave renter med vækstafmatning og nervøsitet om fremtiden, som kan blive en reel trussel – også for dansk økonomi," lyder det i en kommentar fra Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

 I Danske Bank kommer rentelettelsen som en overraskelse, forklarer cheføkonom Las Olsen. Her troede man, at Lars Rohde villle holde sig i ro, fordi kronen ligger til den svage side over for euroen.

Også Las Olsen mener, at rentenedsættelsen varsler lave rente meget længe endnu:

En rentenedsættelse på 0,1 procentpoint betyder i sig selv næsten ingenting for dansk økonomi og for danske låntagere. Men det bekræfter selvfølgelig, at også Danmark har meget lave renter så langt øjet rækker," skriver Las Olsen i en kommentar.

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerRobotaktier er på vej til at blive en megatrend

Annoncørbetalt
indhold af Saxo bank

Forsiden lige nu


Domstole sætter virksomheder bagerst i køen: "Lige nu er jeg ikke specielt stolt af den tid det tager"

Skat gav frikort til arabiske oliefonde ved en fejl

Formand og næstformand i Sydbank trækker sig efter uenighed

Energiminister: Saudisk olieproduktion tilbage på sporet inden oktober

Topsøe-familien fandt biotekdrøm ved familiemiddag: Nu går den efter milliardnotering i USA

Investeringsøkonom: Det lægger op til mærkbare besparelser i Sydbank

Oliepris falder efter nyt om saudiarabisk produktion om 2-3 uger

USA: Centralbanken pumper milliarder ind i finansielle system