EU-Kommissionen sænker vækst- og inflationsskøn for eurozonen: Usikkerhed og handelskrig kan forværre nedturen
Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / Ritzau Scanpix
Økonomi Af
Opdateret kl. 11.46 - EU-Kommissionen ser ikke længere helt så lyst på den økonomiske vækst i eurozonen næste år, og samtidig lader en vedvarende stigning i inflationen også vente lidt længere på sig end tidligere ventet.

For 2019 ser EU-Kommissionen stadig en vækst i bruttonationalproduktet (BNP) i eurozonen på 1,2 pct., men for 2020 sænkes prognosen til 1,4 pct. fra de 1,5 pct., der var forudsigelsen så sent som i maj.

"Mens væksten tidligere i år havde gavn af en række midlertidige faktorer, ser udsigterne for resten af året svagere ud, da mulighederne for en hurtig genrejsning af den globale produktion og handel er blevet forringet," skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse onsdag.

"BNP-væksten ventes at blive højere i 2020 - delvist grundet et større antal arbejdsdage," fortsætter Kommissionen.

Samtidig skærer EU-Kommissionen også i målet for inflationen i euroområdet, der nu ventes at blive 1,3 pct. både i år og næste år. I februar var prognosen ellers årlige prisstigninger på 1,4 pct. begge år.

Det er blandt andet handelskrigen mellem USA og Kina, der har fået EU-Kommissionen til at tage en mere forsigtig tilgang til udsigterne.

"Risici i de globale økonomiske udsigter forbliver højst sammenkoblede og er primært negative. En udvidet økonomisk konfrontation mellem USA og Kina - sammen med den løftede usikkerhed omkring USA's handelspolitik - kan forlænge den nuværende nedtur i den globale handel og produktion og påvirke andre regioner og sektorer," skriver EU-Kommissionen.

"Vores økonomiers robusthed er under pres af den vedholdende svækkelse i produktionssektoren, hvilket skyldes handelsspændinger og politisk usikkerhed," siger EU's finanskommissær og næstformand, Valdis Dombrovskis.

Danmark rammes i mindre grad

Danmark bliver i mindre grad ramt af opbremsningen globalt, hedder det i rapporten:

"Landets industriproduktion er specialiseret i varer, der synes mindre følsomme over for ændringer i den globale økonomi. Herunder medicinalprodukter og vindmøller."

"Det har hjulpet Danmark til at undgå en opbremsning trods faldende efterspørgsel globalt," skriver kommissionen ifølge Ritzau.

Desuden ventes en solid vækst i det danske privatforbrug at fortsætte - også til næste år. Den understøttes af et "stærkt arbejdsmarked" og af "støt stigende lønninger".

/ritzau/FINANS

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerRobotaktier er på vej til at blive en megatrend

Annoncørbetalt
indhold af Saxo bank

Forsiden lige nu


Topsøe-familien fandt biotekdrøm ved familiemiddag: Nu går den efter milliardnotering i USA

Bæredygtighed styrker mia-koncern: Grovvareselskab overtager nichefirma, som fodrer grise og kvæg med slik, kiks og kager

Aktieluk i Europa: Tysk modekoncern til bunds i svagt rødt marked

Kryptovaluta fra centralbankerne får skub af ECB-direktør: Vil minimere risiko med trindelt model

Investor ramte vild optur i Chemometec - her er hans strategi nu

1 pct.-lånet er igen det toneangivende: "Rentestigningerne har skubbet 0,5 pct.-lånet uden afdrag ud i kulden"

Danske Bank: Oliekrig i Mellemøsten vil kaste verden ud i global recession

Mette F vil lave klimakontrakt med erhvervslivet: "Hvis vi skal nå målene i 2030 og 2050, er vi nødt til at gå i gang branche for branche"