Økonom om lav inflation: Finanskrisen sidder stadig i pengepungen – men gennemsnitsdanskeren har 850 kr ekstra om måneden
Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix
Økonomi Af
Den danske inflation er formentlig den laveste i hele EU. Det skønner cheføkonom Bo Sandbeg i Dansk Byggeri i en kommentar til onsdagens nøgletal for udviklingen i de danske forbrugerpriser i juni.

De viste prisstigninger på 0,6 pct. - vel at mærke på årsbasis - mod en ventet stigning på 0,7 pct. ifølge estimater fra Bloomberg News.

På månedsbasis var der tale om prisfald på 0,2 pct. mod en forventning om uændrede priser.

"Den danske inflation er med 0,6 pct. i juni er formentlig den allerlaveste i hele EU, og den lave inflation bør nydes så længe den varer. Tidligere var forventningen i en række økonomiske prognoser, at inflationen ville krybe op over 1,5 pct. i løbet af i år, men det kommer ikke til at ske nu," skriver Bo Sandberg.

Han mener, at inflationen er overraskende lav taget i betragtning hvor langvarigt og modent det danske økonomiske opsving er og med tanke på, at lønstigningerne aktuelt ligger på 2,5 pct.

"Med en lav inflation, er der pæn fremgang i realløn og disponible indkomster. Og selv om danskerne stadig har finanskrisen siddende i krop og pengepung og derfor sparer meget op, så er der for gennemsnitsdanskeren cirka 850 kr. ekstra om måneden til privatforbrug i 2019 – set i forhold til inflationens langsigtet gennemsnit," noterer Bo Sandberg.

/ritzau/FINANS

Få de vigtigste perspektiver på samfundsøkonomien – direkte i din mailboks

Tal i sig selv betyder ikke noget, men sat ind i den rette kontekst kan det pludselig være et tal, der er vigtigt at forholde sig til. Hver tirsdag sender perspektivredaktør og cheføkonom Steen Bocian nye perspektiver videre til Børsens læsere i sit nyhedsbrev. Skriv dig op til nyhedsbrevet i boksen herunder.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Skattestyrelsen retter krav mod Nordea i udbyttesag: Kræver 900 mio

Lundbeck-aktien er vendt rundt: Blockbusterpotentiale i milliardkøb giver stor stigning

Dansk tobakskæmpe køber hollandsk cigarfirma for 1,5 mia kr

Sådan deles rovet efter canadisk udbyttefinte: Storbanker har scoret kassen, mens pensionskasse står til milliardtab

Dansker står til at blive milliardær på kæmpe børsnotering

Olieanalytiker: Hvis Saudi-Arabiens produktion fortsat er skruet ned, vil olieprisen bevæge sig op med mellem 10 og 20 dollar – måske mere

Warnøe skal stå skoleret for bestyrelsen i Nordic Eye: "Vi afventer den undersøgelse, der er i gang, og så er den ikke længere"

Danske Bank lægger erhvervsbank i graven og erstatter med "app store" for bankkunder