Mexico overvejer modsvar - men foretrækker forhandlinger
Graciela Márquez, Mexicos økonomiminister
Foto: Eric Baradat / AFP / Ritzau Scanpix
Økonomi Af
USA varslede fredag told på import fra Mexico, indtil landet griber ind over for immigrationsstrømmen over grænsen mellem de to lande. På den baggrund overvejer den mexicanske regering nu sine muligheder for at svare igen på truslen, men landet vil dog foretrække en forhandlet løsning, og derfor har man sendt en delegation med udenrigsminister Marcelo Ebrard i spidsen til Washington.

Det skriver The Wall Street Journal.

Donald Trump havde lovet en opsigtsvækkende melding på immigrationsområdet, men de fleste blev taget på sengen, da han fredag valgte toldbomme i stedet for grænsebomme. USA vil fra den 10. juni pålægge told på 5 pct. på al import fra Mexico stigende med 5 pct. ad gangen indtil 25 pct., med mindre Mexico slår hårdere ned på tilstrømningen af mennesker til USA.

Mexicos økonomiminister, Graciela Márquez, peger på, at landet har flere muligheder for at svare igen. Den ene vej er at gå til internationale organisationer med en klage, herunder til verdenshandelsorganisationen WTO, men hun anerkender, at det vil være en langsommelig vej.

En anden mulighed er at svare igen med tariffer på amerikanske varer.

- Vi overvejer de muligheder. Vi forbereder os, men vi har tillid til diplomatiet og at tiltag til at overtale og overbevise om at bevare integrationen og handelsrelationerne vil virke, siger Graciela Márquez.

- Vi ønsker ikke at bruge tariffer for at skade værdikæden, skade jobskabelsen eller ramme investeringerne, vi vil hellere, at fri handel vil vinder i Nordamerika.

USA's udmelding kommer stort set samtidig med, at en ny handelsaftale mellem USA, Mexico og Canada, som skal erstatte Nafta-aftalen, er klar til underskrift og godkendelse.

Mexico er USA's tredjestørste handelspartner. I 2018 importerede amerikanerne varer for 346,5 mia. dollar fra mexicanerne, mens USA omvendt eksporterede 265,0 mia. dollar til Mexico. Mexico kan derfor potentielt svare ganske hårdt igen mod USA.

Udfordringen for tariffer mellem de to lande er dog ikke bare et spørgsmål om tal, det vil også røre ved en meget kompleks forsyningskæde for erhvervslivet i begge lande. En stor mængde varer krydser således flere gange henover grænsen mellem de to lande, inden de når deres slutkunder. Således skrev New York Times fredag, at 30 pct. af USA's import fra Mexico reelt er startet som eksport fra USA til naboen i syd.

Eksempelvis leveres mange dele fra USA til samlingen af biler i Mexico, inden de store bilproducenter til sidst afsætter køretøjerne i USA, og ifølge viceudenrigsminister i Mexico, Jesús Seade, krydser nogle dele grænsen helt op til otte gange, skriver The Wall Street Journal.

/ritzau/FINANS

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerBrinkmann: "Vær kun leder for det halve menneske"

Annonce for
Børsen Executive Club

Forsiden lige nu


Helle Ib: Læg mærke til fire ting ved Venstres nye ledelse

Her er McLarens opfattelse af en hverdagsbil

Venstre vælger Inger Støjberg som ny næstformand

Jakob Ellemann-Jensen er nu officielt Venstres nye formand

Danskere køber sig ind i svensk kæde: "Vi skal op på 25 restauranter i alt"

Uffe Ellemann vil ikke blande sig i, hvordan Venstre skal ledes: "Gamle formænd og farmænd skal ses og ikke høres"

Hvor solen stråler lidt klarere

Dansk erhvervsliv ønsker Jakob Ellemann-Jensen tillykke med topposten i Venstre: Ser frem til samarbejdet