Analyse: Tankevækkende, at Powell ikke mere markant markerer sig over for Donald Trumps åbenlyse forsøg på at påvirke pengepolitikken
Foto: Jonathan Ernst / Ritzau Scanpix
Økonomi Af
"Præsidenten så vild ud; talte som en desperat mand; rasede med had mod pressen - kritiserede nogle af os... for ikke at give en glad og optimistisk vurdering på enhver økonomisk nyhed, uanset hvor skuffende det var; fremførte teorien at tillid bedst skabes ved at fremstå selvsikker og, om nødvendigt, farve nyhederne."

Nogle kan måske få den tanke, at ovenstående er en karakteristik af den nuværende amerikanske præsident, Donald Trump. Men det er det ikke. Det er en dagbogsoptegnelse fra 1971 fra den daværende amerikanske centralbankchef, Arthur Burns. Og præsidenten, han skrev om, var Richard Nixon.

Men problemstillingen er igen blevet aktualiseret. Historien har været alt andet end venlig mod Arthur Burns, der var formand for Federal Reserve fra 1970 til 1978, hvor USA blev ramt af en giftig cocktail af høj inflation og lav økonomisk vækst.

Burns erkendte selv, at det var en fejl at føre en alt for lempelig pengepolitik, men forklarede senere, at presset fra Det Hvide Hus, der blandt andet truede med lovændringer, som kunne begrænse centralbankens uafhængighed, var med til at skabe, hvad der viste sig at være en alvorligt forfejlet pengepolitik.

Trumps twitter-krig mod Federal Reserve

For 48 år siden blev Arthur Burns og andre økonomiske beslutningstagere presset i et privat møde i Det Ovale Kontor. I 2019 foregår presset i fuld offentlighed, på de sociale medier:


Den nuværende centralbankchef, Jerome "Jay" Powell, blev på årsmødet i Den Amerikanske Økonomforening i begyndelsen af januar i år spurgt, om han syntes, han blev presset af Donald Trump. Det svarede han, logisk nok, nej til. Faktisk sagde han, at han stort set ikke har talt med præsidenten, siden han flyttede ind i Det Hvide Hus.

Han signallerede dog på samme møde, at Federal Reserve ville holde en pause med yderligere rentestigninger, hvilket fik det amerikanske aktiemarked til at stige med godt 4 pct. på en enkelt dag.

Men så sent som sidste mandag sagde Donald Trump til Wall Street Journal at "jeg tror, at Fed lige nu er et meget større problem end Kina."

Trumps folk sætter sig på rentestemmerne

Uanset om man tror på Jay Powells forsikringer om, at han overhovedet ikke lader sig påvirke af Donald Trumps meget offentlige angreb på den amerikanske pengepolitik, så er han nok vigtig, men ikke afgørende, for den fremtidige amerikanske renteudvikling.

Den fastsættes af Federal Reserve Open Market Committee, eller FOMC, der mødes otte gange om året, og består af de syv centralbank-guvernører i Washington DC, samt direktøren for Federal Reserve i New York, og fire direktører fra de øvrige 11 Federal Reserve distriktsbanker.

  I øjeblikket er to af stolene i Washington dog ledige, så der blot er fem Fed-guvernører. Heraf er de tre udpeget af Donald Trump, der naturligvis også har ret til, med godkendelse af det amerikanske Senat, at besætte de to ledige poster. Dermed kommer Trump til at udpege fem af de syv guvernører.

Det er mange, i betragtning af at en guvernør som udgangspunkt vælges for en 14-årig periode.

Og de to, som Donald Trump i sidste måned nominerede til de ledige FOMC-stole, er langt fra ukontroversielle. Stephen Moore arbejder for den stærkt konservative tænketank Heritage Foundation, og er en af Trumps nære økonomiske rådgivere. Han sagde så sent som i december, at Fed-formand Jay Powell og de øvrige guvernører "burde blive smidt ud for økonomiske fejlbehandlinger".

Den anden nominerede til den magtfulde position som Fed-guvernør er Herman Cain, som Trump udpegede som sit valg til den sidste ledige Fed-post 4. april i år. Cain er ikke økonom, men tidligere adm. direktør for pizzakæden Godfather's og USA's restaurantforening. I 2011 stillede han op som præsidentkandidat, men måtte trække sig efter anklager om seksuel chikane.

Cain er et kendt navn på højrefløjen i Det Republikanske Parti, og var også i 1990'erne formand for bestyrelsen for Federal Reserve i Kansas. Et job, der typisk går til lokale erhvervsledere.

Så sent som i fredags opfordrede den Demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, til, at begge kandidater vrages af senatet.

Stigende fokus på rentepolitik frem mod 2020

Uanset om de vælges eller ej, er der dog intet, der tyder på, at Donald Trump vil ophøre med sine forsøg på at fortælle Federal Reserve, hvad han mener om bankens rentepolitik. Tværtimod, så tilsiger al logik, at præsidenten vil blive stadigt mere optaget af at sikre økonomisk vækst og højere aktiekurser, jo tættere man kommer på præsidentvalget i 2020.

Om Federal Reserves nuværende pengepolitik er den rette, vil kun fremtiden vise. Og en stærk centralbankchef kan gøre meget for at genoprette tilliden, hvis den er svækket. Det beviste Paul Volcker, der effektivt slog inflationsspøgelset ihjel ved at hæve renten voldsomt, første gang med 0,5 pct., kort efter han tiltrådte som Fed-formand i 1979. Og Volcker fik hurtigt respekt blandt politikere, økonomer og investorer, selv om han faktisk som direktør for New York Fed siden 1975 havde været med til at føre USA ud ad en katastrofal pengepolitisk kurs.

Så der er håb forude. Men det er tankevækkende, at den nuværende Fed-formand, Jay Powell, ikke mere markant markerer sig over for Donald Trumps åbenlyse forsøg på at påvirke pengepolitikken.

For på et tidspunkt, hvor renterne globalt set fortsat er historisk lave, og såvel den offentlige som den private gæld rekordhøj, er der ikke plads til ret mange pengepolitiske fejltagelser.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


S vil løsne regler for boliglån i København

Topdanmark går ind på underdækket marked

Brødre solgte snusfabrik: Nu tjener den 122 mio kr

Flade aktiemarkeder og skyhøj oliepris

Ny Samsung-telefon hentes tilbage efter skærmproblemer

Helle Ib: Baner De Radikale vej for en S-V-regering?

Morgenbriefing: Tesla lover robottaxaer næste år, danske koncerner spinder guld på vindsats i Asien

Det skal du vide om aktiemarkedet tirsdag

Investor har scoret over 300 procent på aktiekøb i 2009 - nu går han i shorthandel