Dansk prisindeks bliver revideret efter fund af fejl i huslejer
Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix
Økonomi Af
Efter at have opdaget en fejl i februar-opgørelsen over udviklingen i danskernes husleje venter Danmarks Statistik snart at komme med en ny opgørelse, da fejlen ventes at påvirke det samlede forbrugerprisindeks for måneden.

Danmarks Statistik, som har oplyst fejlen på Twitter, fortæller ikke, i hvilken retning det samlede forbrugerprisindeks ventes at blive påvirket. Men uanset kommer fejlen til at have betydning for de finansielle markeder, vurderer Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.

- Det er ganske enkelt pinligt, da forbrugerprisindekset er det eneste danske nøgletal, der har en direkte betydning for de finansielle markeder, skriver han i en kommentar.

Cheføkonomen forklarer, at forbrugerprisindekset konkret benyttes til at prisfastsætte de danske inflationsindekserede obligationer. Det betegner han selv som et ganske stort marked, hvor der i øjeblikket er udstedt obligationer til en nominel værdi af cirka 98 mia. kr.

- Dagens fejl i inflationstallene har derfor også givet anledning til rystelser og hovedrysten på det finansielle marked. Det er primært de danske pensionskasser, der har investeret i danske indeksobligationer, skriver Tore Stramer.

Det var mandag, at Danmarks Statistik offentliggjorde februars forbrugerprisindeks. Her lød det, at huslejerne var steget 0,4 pct. sammenlignet med samme måned sidste år, hvilket var den laveste huslejestigning siden statistikkens start i 1978.

- Den lave stigning i huslejerne medfører alene, at huslejekomponenten trækker 0,17 pct.point ned i den årlige stigning i det samlede forbrugerprisindeks i forhold til januar, bemærker Tore Stramer.

For februar viste det samlede forbrugerprisindeks en stigning på 1,0 pct. mod 1,3 pct. i januar.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Dansk digital HR-platform rejser tocifret millionbeløb

Søstrene Grene rykker ind i Finland: Direktør har planer om at åbne 35 nye butikker i år

BMW 3-serien overgår sig selv: Masser af power og 17 km/l i snit

It-ekspert om sexafpresning: Slet mail uden beviser

Britisk finansminister vil gå af i protest mod Boris Johnson

Sol, sand og en 1,5 billion dollar offshore økonomi: De Britiske Jomfruøer kæmper mod gennemsigtighed

Ugen der kommer: Mays afløser overtager Downing Street 10

S-regeringen vil give alle flygtninge gratis uddannelse

Hvad du ikke skal tro om de unge