Dansk prisindeks bliver revideret efter fund af fejl i huslejer
Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix
Økonomi Af
Efter at have opdaget en fejl i februar-opgørelsen over udviklingen i danskernes husleje venter Danmarks Statistik snart at komme med en ny opgørelse, da fejlen ventes at påvirke det samlede forbrugerprisindeks for måneden.

Danmarks Statistik, som har oplyst fejlen på Twitter, fortæller ikke, i hvilken retning det samlede forbrugerprisindeks ventes at blive påvirket. Men uanset kommer fejlen til at have betydning for de finansielle markeder, vurderer Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.

- Det er ganske enkelt pinligt, da forbrugerprisindekset er det eneste danske nøgletal, der har en direkte betydning for de finansielle markeder, skriver han i en kommentar.

Cheføkonomen forklarer, at forbrugerprisindekset konkret benyttes til at prisfastsætte de danske inflationsindekserede obligationer. Det betegner han selv som et ganske stort marked, hvor der i øjeblikket er udstedt obligationer til en nominel værdi af cirka 98 mia. kr.

- Dagens fejl i inflationstallene har derfor også givet anledning til rystelser og hovedrysten på det finansielle marked. Det er primært de danske pensionskasser, der har investeret i danske indeksobligationer, skriver Tore Stramer.

Det var mandag, at Danmarks Statistik offentliggjorde februars forbrugerprisindeks. Her lød det, at huslejerne var steget 0,4 pct. sammenlignet med samme måned sidste år, hvilket var den laveste huslejestigning siden statistikkens start i 1978.

- Den lave stigning i huslejerne medfører alene, at huslejekomponenten trækker 0,17 pct.point ned i den årlige stigning i det samlede forbrugerprisindeks i forhold til januar, bemærker Tore Stramer.

For februar viste det samlede forbrugerprisindeks en stigning på 1,0 pct. mod 1,3 pct. i januar.

/ritzau/FINANSNY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Så sker det: Nordea Kredit og Totalkredit åbner for fast rente på 1 pct i 30 år

  Spar Nord-boss efter afvisning i endnu et overtagelsesforsøg: "Når man stikker snuden frem, risikerer man at få en blodtud"

  Massive kurshug til B&O-aktien: Dykker over 20 pct efter markant nedjustering

  Dyrere cigaretter er skrottet, men der er penge fra stram asylpolitik: Sådan finder Løkke de nye sundhedsmilliarder

  Danske Bank: Aktier vil peake de næste 18 måneder

  Overblik: Sådan har Legos ejerstruktur udviklet sig

  Regeringen og DF klar med 9 mia kr til sundhedsreform: Sådan bliver pengene brugt

  Kurstæsk til DAB-aktien efter afvisning af Spar Nord-tilbud

  Kjeld Kirk Kristiansen træder ud af Legos bestyrelse