Dansk prisindeks bliver revideret efter fund af fejl i huslejer
Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix
Økonomi Af
Efter at have opdaget en fejl i februar-opgørelsen over udviklingen i danskernes husleje venter Danmarks Statistik snart at komme med en ny opgørelse, da fejlen ventes at påvirke det samlede forbrugerprisindeks for måneden.

Danmarks Statistik, som har oplyst fejlen på Twitter, fortæller ikke, i hvilken retning det samlede forbrugerprisindeks ventes at blive påvirket. Men uanset kommer fejlen til at have betydning for de finansielle markeder, vurderer Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.

- Det er ganske enkelt pinligt, da forbrugerprisindekset er det eneste danske nøgletal, der har en direkte betydning for de finansielle markeder, skriver han i en kommentar.

Cheføkonomen forklarer, at forbrugerprisindekset konkret benyttes til at prisfastsætte de danske inflationsindekserede obligationer. Det betegner han selv som et ganske stort marked, hvor der i øjeblikket er udstedt obligationer til en nominel værdi af cirka 98 mia. kr.

- Dagens fejl i inflationstallene har derfor også givet anledning til rystelser og hovedrysten på det finansielle marked. Det er primært de danske pensionskasser, der har investeret i danske indeksobligationer, skriver Tore Stramer.

Det var mandag, at Danmarks Statistik offentliggjorde februars forbrugerprisindeks. Her lød det, at huslejerne var steget 0,4 pct. sammenlignet med samme måned sidste år, hvilket var den laveste huslejestigning siden statistikkens start i 1978.

- Den lave stigning i huslejerne medfører alene, at huslejekomponenten trækker 0,17 pct.point ned i den årlige stigning i det samlede forbrugerprisindeks i forhold til januar, bemærker Tore Stramer.

For februar viste det samlede forbrugerprisindeks en stigning på 1,0 pct. mod 1,3 pct. i januar.

/ritzau/FINANS

NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Tillykke med sejren, Boris, nu kommer de store bakker

Holbæk-projekt til 2,5 milliarder kroner skal gennemføres af kendt developer fra Grønttorvet

Hvid røg i handelskrigen – Trump og Kina bekræfter første fase af en aftale

EU-ledere gør klar til at tale fremtid med Johnson: "Vi er klar til at forsvare de europæiske interesser"

Tyskland taber eksporttronen til USA

Tonny Thierry Andersen godkendt af Finanstilsynet efter ni måneder

Portræt: Tidligere Danske Bank-kronprins endeligt kendt hæderlig og egnet til job i Nykreidt

FLSmidth snupper afgående NKT-finansdirektør

Mediesky milliardær scorer mellem 300 og 400 mio kr på salg af Fitness World