Eksporten i solid medvind i januar
Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix
Økonomi Af
Oven på en sløj december var der pæn fremgang for eksporten i januar, hvor der blev eksporteret for 57,7 milliarder kroner. Det på trods af at verdensøkonomien er i slæbegear, og økonomer verden over rynker bryn over udviklingen.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

"Det er intet mindre end imponerende. Særligt set i lyset af den opbremsning vi har set i mange af landene omkring os i det seneste halve år. Det viser, at dansk økonomi - indtil videre - har været meget modstandsdygtig over for en lidt svagere europæisk og global vækst," skriver chefanalytiker hos Sydbank Søren V. Kristensen om tallene.

Eksporten af varer steg 7,8 procent og importen 4,8 procent i januar. Det resulterede i et større overskud på handelsbalancen i Danmark end måneden før.

Overskuddet på handelsbalancen var på 9,1 milliard kroner i januar mod 6,5 milliarder kroner måneden forinden.

"Den samlede eksport eksklusive skibe, fly, brændsler med videre steg med 4,2 milliarder kroner fra december 2018 til januar 2019. Stigningen fordeler sig på en række varegrupper, men er størst for maskiner undtagen transportmidler, som steg med 1,5 milliarder kroner," skriver Danmarks Statistik.

Statistikerne fremhæver, at eksporten til lande uden for EU steg med tre milliarder kroner i januar.

"Vi glæder os over den gode start på 2019, og håber de positive tendenser fortsætter. Men virksomhederne kan desværre komme til at kæmpe hårdt for nye ordrer. OECD har nedjusteret sin prognose for verdensøkonomien. Der er desværre udsigt til skuffende lav vækst på vores vigtige eksportmarkeder i Europa, og samtidig står vi foran et meget kaotisk brexit," skriver chefanalytiker i Dansk Industri Allan Sørensen i en kommentar.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Mærsk-direktør flirter med bæredygtige skibsruter: "Jeg håber at det udmønter sig i noget konkret"

Aktieåbning: Vestas og udbytteudlodninger lægger dæmper på C25

Chefstrateg: Udsigt til flad åbning - brexit træder i skyggen af lave renter

EU godkender: Udskyder brexit efter dramatisk topmøde

Det skal du i weekenden: Selvmedicinere i mad, drikke te i eventyrland og se true crime

For Mikal Harrsen er kvalitet respekt for verden: "Jeg tror på en cyklus, hvor tingene skal videre og gå i arv"

Før markedet åbner: Novos udbyttemilliarder kan trække C25 i rødt

Investor Live: Ingen klar retning når markederne åbner

Fritz Hansen i nyt sats: Vil høste millioner på kinesernes trang til selvforkælelse