Markant opbremsning på arbejdsmarkedet: "Det kan være et af de første tegn på at dansk økonomi mærker den globale afmatning"
Foto: Ritzau Scanpix / Søren Bidstrup
Økonomi Af
Efter kraftig fremgang i næsten seks år i træk bremsede jobvæksten i dansk økonomi mærkbart op i december. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

Beskæftigelsen steg således blot med 500 personer fra november til december og ligger derfor omtrent uændret på 2.767.400 personer.

Opbremsningen i december står i skarp kontrast til fremgangen på arbejdsmarkedet i resten af 2018. I de første elleve måneder af 2018 steg beskæftigelsen således i gennemsnit med 4100 personer om måneden.

"Det er den mindste månedlige stigning i fem et halvt år, og det kan være et af de første tegn på, at dansk økonomi mærker den globale afmatning," siger Bjørn Tangaa Sillemann, analytiker i Danske Bank.

AE: Stemningsskifte i økonomien

Jobfremgangen i december er dog trukket ned af et fald i den offentlige beskæftigelse, mens den private beskæftigelse er vokset med 2.100 personer.

Ifølge Erik Bjørsted, cheføkonom i AE, er dagens tal ikke udtryk for, at dansk økonomi har ramt muren. Men det er et varsel om, at arbejdsmarkedet er på vej ned i et lavere tempo, end vi har været vant til:

"På det seneste er der indtrådt et stemningsskift i økonomien, og væksten i Europa og Kina er gået ned i gear. Færre virksomheder i byggeriet og industrien melder om mangel på arbejdskraft, og der er sket et fald i antallet af nye stillingsopslag. Det peger alt sammen på, at jobfremgangen fremadrettet går ned i tempo," siger han.  

Trods den svage afslutning på 2018 blev der skabt 46.000 flere job i løbet af året.

Nykredit: For tidligt at tale om en vending

Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit, kalder dagens tal en "lille skuffelse", men mener det er for tidligt at tale om en vending på arbejdsmarkedet:

"Før man begynder, at male med den helt store sorte pensel, så skal man huske på at december er en atypisk måned – også på arbejdsmarkedet. Det er derfor også alt for tidligt, at snakke om en opbremsning eller vending på arbejdsmarkedet. Men det bliver unægtelig uhyre spændende, at følge udviklingen på arbejdsmarkedet over de kommende måneder," siger Tore Stramer.

Selvom økonomerne mener, at det er for tidligt at tænde den røde advarselslampe endnu, så ser også Sydbank med bekymring på dagens tal:

"Der er tale om en ret markant opbremsning. Sammenholder man det med, at beskæftigelsen har været en af de bedste retningspile for dansk økonomi i de senere år, så er det altså en anelse bekymrende," siger Søren V. Kristensen, makroøkonom i Sydbank. 

Opbremsningen på arbejdsmarkedet i december står i kontrast til, at bnp-indikatoren for Danmarks Statistik i sidste uge viste, at dansk økonomi oplevede en fremgang på hele 0,8 pct. ift. kvartalet før, hvilket bringer Danmark ind blandt de vesteuropæiske lande, der oplevede den højeste vækst i slutningen af 2018. 

Siden foråret 2013 er beskæftigelsen steget uafbrudt, så der i dag er mere end 220.000 flere i beskæftigelse.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Andrea Elisabeth Rudolph blev vred og stiftede sit eget hudplejefirma: Præsenterer nu endnu et rekordoverskud

Regnskabet var "branchens bedste nogensinde": Kählers resultat er faldet med 95 pct. på fem år

Pandamani og hotpots: Moderne metropol og gammel kultur smelter sammen i Chengdu

Han hev Moss Copenhagen ud af konkurs og dårligt omdømme: Vi er ude på den anden side

Kronik: Så lad os dog læse kinesisk i Kina!

Dette hotel har værelser, der rengør sig selv: "Vi har et gladere personale nu"

Politisk indsigt: Et mareridt kan vente vinderen

Diplomaten og skeptikeren og deres krøllede hjerner