Fed-chef vil afslutte balancereduktion i 2019
Medlem af bestyrelsen i føderalbanken i USA, Lael Brainard
Foto: Scanpix
Økonomi Af
Lael Brainard, der er medlem af bestyrelsen i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, ønsker, at banken allerede i 2019 vil afslutte sin reduktion af balancen.

"Det er min mening, at processen med en normalisering af balancen bør nå sin ende senere i år," sagde Lael Brainard torsdag til tv-stationen CNBC ifølge Bloomberg News.

"Vi ønsker at have rigeligt med forsyning af reserver. Vi har forhørt os i markedet i forhold til, hvad efterspørgslen på reserver er, og jeg ønsker en substantiel buffer på toppen for at undgå volatilitet."

I forbindelse med finanskrisen indledte den amerikanske centralbank et historisk opkøb af amerikanske stats- og realkreditobligationer for at holde en hånd under markedet, og balancen toppede i 2015 med en beholdning på omkring 4500 mia. dollar, hvilket var fem gange mere end tiden før finanskrisen.

Siden oktober 2017 har centralbanken dog valgt ikke at geninvestere alle midlerne, når obligationer i bankens beholdning udløb og blev indfriet, og det har bragt beholdningen ned til omkring 4000 mia. dollar via månedlige reduktioner på maksimalt 50 mia. dollar.

Da reduktionen blev indledt, estimerede banken, at porteføljen skulle nedbringes til mellem 1500 og 3000 mia. dollar henover en periode på op til fem år, ifølge The Wall Street Journal, og i november 2017 sagde centralbankens formand, Jerome Powell, i forbindelse med en tiltrædelseshøring i Senatet i USA, at balancen ville være på et nyt normalstadie inden for tre til fire år.

Reduktionen i balancen, eller kvantitative stramninger, kan sammenlignes med renteforhøjelser. To amerikanske centralbankøkonomer har i et studie påpeget, at reduktion af stimuli på 200 mia. dollar har samme opbremsende effekt på økonomien som en renteforhøjelse på 25 basispoint.

Regner man det sammen i det perspektiv, så er det ensbetydende med, at reduktionerne i 2018 udgjorde stramninger svarende til yderligere to forhøjelser mere end de fire reelle renteforhøjelser, som Federal Reserve foretog.

Planerne for 2019 indikerede tidligere en reduktion af balancen med yderligere 600 mia. dollar - eller tre "renteforhøjelser" af bagvejen.

I forbindelse med rentemødet i januar i Federal Reserve indikerede banken dog, at den er parat til løsne grebet om sin plan om at reducere sin balance og dermed tage penge ud af finansmarkederne. Noget, som formand Jerome Powell i forbindelse med rentemødet i december ellers slog fast, var på "autopilot", hvilket skabte stor uro på markederne.

"Komiteen er parat til at justere enhver af detaljerne for at gennemføre en normalisering af balancen i lyset af økonomiske og finansielle udviklinger," skrev centralbanken den 31. januar.

"Ydermere ville komiteen være parat til at benytte alle dens værktøjer, inklusiv at ændre på størrelsen og sammensætningen af dens balance, hvis fremtidige økonomiske forhold skulle retfærdiggøre en mere lempelig pengepolitik, end hvad kan opnås udelukkende ved at sænke fed funds rate."

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Novozymes' salg skuffer efter problemer i USA: "Det er klart at vi ikke er umådeligt tilfredse"

Aktieluk i Europa: Tysk softwarekæmpe tordnede i vejret

DTU går sammen med Ørsted og Vestas: Kunstig ø i Nordsøen skal opsamle enorme mængder energi fra havvind

Panalpina udvider i Sydamerika

Aktier i ny rekord: "Recessionsfrygten er sparket til hjørne"

Førsteminister kræver ny folkeafstemning om skotsk uafhængighed efter brexit

Christian Friis Bach stopper som generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp

Markedet lukker: Novozymes endte på hælene efter svagt regnskab

Verdenskendt arkitektfirma ansætter psykolog og nationaløkonom som adm. direktør