Kinas vækst i laveste gear siden 1990
Den kinesiske økonomi voksede mindre end sidste år.
Foto: STR/AFP/ Ritzau Scanpix
Økonomi Af
Den kinesiske vækst endte i fjerde kvartal på 6,4 pct. på årsbasis, og dermed voksede økonomien i den globale vækstmotor i 2018 med 6,6 pct., hvilket var den laveste stigningstakt for riget i midten siden 1990.

Udviklingen i fjerde kvartal er ikke set lavere siden finanskrisen, hvor landets regering svarede igen med store stimuluspakker og indledte en langvarig lånefinansieret økonomisk ekspansion, og væksten er nu faldet i tre kvartaler i træk.

Væksten i Kina er udfordret af, at regeringen gennem de seneste tre år, med præsident Xi Jinping i spidsen, for at reducere den finansielle risiko netop har arbejdet på at nedbringe gældsætningen i Kina, hvilket har reduceret den indenlandske efterspørgsel i økonomien.

Alvorligt eksternt klima


At opbremsningen i væksten sidste år alligevel nåede helt ned i 6,6 pct. skyldes dog, at handelskrigen med USA har ramt eksporten og i sin tur lagt yderligere dæmper på stemningen.

"Økonomien står over for nedadgående pres, sagde Ning Jizhe, chef for Kinas National Bureau of Statistics, ifølge The Wall Street Journal, på et pressemøde, hvor han pegede på et "kompliceret og alvorligt" ekstern klima som en forklaring.

Væksten i 2018 skal sammenlignes med fremgangen på 6,8 pct. i 2017, men samtidig skal niveauet ses i forhold til, at Kinas økonomi i tre årtier voksede med næsten 10 pct. om året, inden væksten i dette årti begyndte at kravle nedad.

Man skal dog være på vagt med de officielle tal, for økonomer og analytikere peger på, at de måske tilpasses situationen - for at bruge et pænt udtryk.

"Væksten kan således meget vel være lavere i fjerde kvartal, end hvad de officielle tal viser," kommenterer eksempelvis Allan von Mehren, som er chefanalytiker i Danske Bank. Han henviser til, at Kinas BNP-tal er meget mere stabile sammenlignet med i andre økonomier, som oplever større udsving fra kvartal til kvartal.

Overdrevet negativt 

Nogle iagttagere mener dog, at stemningen løber fra den reale tilstand i økonomien.

"De samlede data portrætterer fortsat et relativ venligt billede, som i tiltagende grad synes i uoverensstemmelse med en opfattelse af økonomisk dårligdom og forværret stemning blandt erhvervslivet, forbrugerne og investorerne," siger Eswar Prasad, professor på Cornell University og tidligere IMF-chef i Kina, til Financial Times.

At væksten bremser op i Kina er der dog ingen tvivl om, og usikkerheden omkring handelskrigen gør ondt værre. I december styrtdykkede væksten i både importen og eksporten i Kina, viste tal i sidste uge. Eksporten steg med marginale med 0,2 pct. målt i landets egen valuta, yuannen. Det skal sammenlignes med en eksportvækst i november på 7,7 pct.

Tegnene på opbremsningen kan også ses på en lang række andre tal, som viser, at virksomhederne udskyder investeringsbeslutningerne og venter med at ansætte nye medarbejdere.

Også myndighederne spår opbremsning i 2019. I al fald har 13 ud af 20 kinesiske provinser med deres budgetter peget på en lavere vækst i 2019 end i 2018, mens seks provinser ser et uændret niveau, ifølge The Wall Street Journal.

Pumper penge ind i økonomien 

Kinas regering har dog siden juli forsøgt at bringe væksten tilbage på sporet. Blandt andet har landets centralbank, People's Bank of China, pumpet flere penge ind i den finansielle sektor for at fremme udlånet, og så sent som i sidste uge annoncerede National Development and Reform Commission (NDRC) en række tiltag, herunder skattelettelser, for at sikre en økonomisk "god start" på 2019.

"Vi forventer stadig, at der vil være væsentlig pres ned på kinesisk økonomi i første kvartal. Til gengæld tror vi, at det vil markere bunden, og at vi vil se en gradvis bedring fra andet kvartal," hedder det i analysen fra Allan von Mehren hos Danske Bank.

Det kræver dog en lykkelig udgang på handelsforhandlingerne med USA, hvor våbenhvilen udløber den 1. marts.

/ritzau/FINANS

Få pladser tilbage: Børsen inviterer dig med bag om skandalen om landets største skatterøveri

Efter fem uger som skatteminister stod det klart, at Skat var blevet snydt for hele 12,3 mia. kr. Du har nu en unik mulighed for at komme helt tæt på skandalen om udbyttesagen, når tidl. skatteminister Karsten Lauritzen og journalisterne Thomas G. Svaneborg og Niels Fastrup giver dig et indblik i hele sagens forløb og konsekvenser.

Det er 3. oktober kl. 17:00, og Børsen-abonnenter deltager uden betaling. Tilmeld dig til her.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Nye butikker presser Søstrene Grenes overskud: "Vi regnede med at gøre det bedre så vi står ikke med armene over hovedet"

Analytiker: Store investorer holder øje med Sydbank

Søstrene Grene dropper plan om 500 butikker

Konkurrencestyrelsen advarer tolke mod kartel: "Det er jo et trusselsbrev"

Niels Lunde: Selv en unicorn kan tvivle på sig selv

Medie: Sydbank og Spar Nord har drøftet fusionsplaner

Regeringen frygter: Små virksomheder er ikke brexit-parate

Apples brand falmer i Kina på grund af handelskrigen

51-årig headhunter vendte tilbage til skolebænken: "Jeg var et sted i min karriere hvor tiden føltes rigtig"