Tre investeringsbanker involveret i at trække 12,7 mia. kr. ud af den danske statskasse
Foto: Arkivfoto: Regis Duvignau/Ritzau Scanpix
Økonomi Af
Det er ikke bare den britiske finansmand, Sanjay Shah, som ifølge danske myndigheder har haft snablen langt nede i den danske statskasse.

DR kan nu afsløre, at store, udenlandske finansinstitutter havde en finger med i spillet, da Skat fra 2012 til 2015 fejlagtigt udbetalte 12,7 mia. kr. i refusion af udbytteskat til udenlandske rigmænd.

Ifølge en liste fra Kammeradvokaten, som DR er i besiddelse af, har 12 banker og finansselskaber været involveret i formodet svindel mod Danmark ved at udstede ejerbeviser, såkaldte 'Credit Advices.'

Disse Credit Advices har været vedlagt som dokumentation for, at udenlandske pensionskasser og selskaber havde krav på refusion af udbytteskat, som de ifølge danske myndigheder aldrig havde betalt.

Listen over banker og investeringsselskaber, der er involveret i svindlen mod Danmark, tæller blandt andre den sydafrikanske investeringsbank Investec, det amerikanske handelsselskab ED&F Man og den franske bank BNP Paribas.

"Jeg er simpelthen dirrende vred over den groteske grådighed, som svindlerne og deres villige medhjælpere i de her store banker har udvist. Skatteborgerne er blevet svindlet for næsten 13 mia. kr., der blandt andet skulle være brugt til ældrepleje og skoler," siger Jesper Petersen, der er skatteordfører hos Socialdemokratiet.

Fagdirektør hos Skattestyrelsen Steen Bechmann Jacobsen vil ikke kommentere på de konkrete finansselskaber. Men han siger generelt om den store sag om svindel med udbytteskat:

"Det er et kompliceret setup, hvor internationale kriminelle desværre dygtigt har benyttet sig af it-mæssige færdigheder til at kunne lave det her nummer blandt andet mod den danske stat."

Fire selskaber ejet af Sanjay Shah

Fire af selskaberne på Kammeradvokatens liste er ejet af den britiske finansmand Sanjay Shah, som derigennem tegner sig for formodet svindel for ni milliarder kroner.

De resterende 3,7 mia. kr. er fordelt på forskellige aktører. En af dem er det amerikanske handelsselskab ED&F Man, der ifølge Kammeradvokatens liste har leveret dokumentation til amerikanske pensionsfonde, som dermed fejlagtigt har modtaget 583 mio. kr. fra den danske stat.

Den formodede svindel mod Danmark er foregået via datterselskabet ED&F Man Capital Partners i London. Over for DR afviser selskabet at have handlet forkert.

"Da dette spørgsmål er genstand for en juridisk proces, er vi ikke i stand til at fremsætte yderligere bemærkninger på dette tidspunkt. Vi vil dog understrege, at ED&F Man Capital Markets ikke er sagsøgt for svigagtige forhold, og vi mener, at ED&F Man Capital Partners er blevet utilsigtet trukket ind i et vidtrækkende krav fra de danske skattemyndigheder," lyder det i en skriftlig kommentar.

Investec og BNP Paribas har afvist at kommentere på oplysningerne i den danske sag.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Danske Bank lukker ned for aktiviteter i Baltikum og Rusland: "Vi er kede af at skulle forlade Estland på den baggrund"

  Boligejernes bidragssatser er stormet opad med 80 pct: Så meget koster det dig

  Aktier: Wall Street åbner med små minusser

  Boligejere må til lommerne: Realkreditten har hævet lånegebyrer med 16 pct

  Peter Ingemann: "Jeg har haft 11 ejerboliger de sidste 15 år, og det er min pensionsopsparing ved siden af"

  Tidligere topchef i Pandora stopper i bestyrelsen

  Det estiske finanstilsyn bekræfter: Danske Bank skal være ude af Estland om otte måneder

  Danske Bank-aktien dykker efter estisk udvisning

  Lars Larsens sushikæde investerer sig til tocifret millionunderskud