Det amerikanske budgetunderskud runder 5000 mia. kr.
Foto: Arkivfoto: Scott Applewhite/Ritzau Scanpix
Økonomi Af
Det amerikanske budgetunderskud voksede i 2018 til 779 mia. dollar. Eller godt 5020 mia. kr. Det er det største underskud på de amerikanske statsfinanser siden 2012.

Det skriver Bloomberg News.

Budgetunderskuddet i finansåret, som sluttede med udgangen af september, voksede dermed 17 pct. i forhold til året før, viser en opgørelse fra Kongressens budgetkontor. Baggrunden var en vækst i statens udgifter på 3,2 pct., mens indtægterne blot steg med 0,4 pct.

Det voksende statsunderskud lægges løbende oven i statsgælden, der ligger på omkring 21.500 mia. dollar, og tidligere på måneden oplyste USA's finansministerium, at det i det forgangne budgetår betalte hele 523 mia. dollar i renter på gælden. Det svarer til 3370 mia. kr.

"Årsregnskabet" kommer kort tid, før amerikanerne igen skal til stemmeurnerne og vælge senatorer og repræsentanter, ved det såkaldte midtvejsvalg til Kongressen til november. Her vil underskuddet ganske givet spille en rolle i valgkampen.

USA's præsident, Donald Trump, var i sin tid meget kritisk over for daværende præsident Barack Obama, fordi han lod statsunderskuddet vokse. Trump foreslog i 2012, at de folkevalgte ikke skulle kunne genvælges til kongressen, hvis de ikke kunne balancere budgettet.

Kongressens budgetkontor forudser samtidig mandag, at underskuddet vil vokse til 973 mia. dollar i 2019, mens det i 2020 vil passere 1000 mia. dollar for første gang siden 2012, da USA fortsat var på vej ud af finanskrisen.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Fynsk revisor hamstrer 292 enkronefirmaer: "Det er jo lidt, som når der er tilbud nede i Brugsen"

Investor satser sine penge på at Daimler vinder kapløb om elbiler

Bitcoin-rigmand efter overskud på 347 mio kr: "Mange havde nok forestillet sig, at det var endnu større tal"

Danske Bank: Velhaverkunders tilfredshed i frit fald

Aktier i USA: Løftet af Feds kapitulation - Apple og chips i top

Vestas: Får ordre på 96 MW i Mexico

Spar Nord kan skræmme andre væk: Kigger andre på banken, ved de, at prisen skal op

Børsen mener: Sådan er kapitalismen, og heldigvis for det

Stærkt børscomeback til Levi Strauss & Co