Argentinas peso igen ramt - centralbankchef stopper
Recession og inflation i Argentina. Tirsdag var der generalstrejke i hovedstaden Buenos Aires, hvor det meste lå stille.
Foto: Ritzau Scanpix
Økonomi Af
Den argentinske peso er igen tirsdag udsat for et salgspres, da den svækkes med 2,6 pct. over for dollaren, og en dollar koster nu 38,31 peso mod 37,31 peso mandag aften.

Presset på valutaen kommer i kølvandet af, at det kriseramte lands centralbankchef, Luis Capato, har sagt sin stilling op. Efter blot tre måneder i jobbet.

- Denne opsigelse skyldes personlige årsager, med overbevisning om, at en ny aftale med Den Internationale Valutafond vil genskabe tilliden til den finanspolitiske, finansielle, monetære og valutakursmæssige situation, lyder det i en meddelelse fra centralbanken ifølge Financial Times.

Pesoen faldt i første omgang med næsten 4 pct., men har altså rettet sig lidt siden.

Centralbanken har allerede fundet en afløser for Capato, der har en baggrund fra bankverden, og som ifølge Financial Times havde etableret et godt forhold til finansmarkederne.

Den nye chef bliver Guido Sandleris, en økonom med en anset baggrund. Han har tidligere arbejdet for Federal Reserves afdeling i Minneapolis, for den chilenske centralbank og for IMF.

Argentinas økonomi er i 2018 blevet ramt af de stigende renter på verdensmarkederne og af stigende energipriser. Det har i sin tur skabt recession i landet, mens inflationen buldrer derudaf og udhuler pesoens købekraft.

I andet kvartal skrumpede den argentinske økonomi det meste, den har gjort, i fire år, da landets BNP faldt med 4,2 pct. i forhold til samme periode året før.

Siden årets start er den argentinske peso blevet halv så meget værd over for dollaren. I slutningen af 2017 kostede en dollar 18,62 peso mod nu altså 38,31 peso.

Landets centralbank har forsøgt at forsvare valutaen og bekæmpe inflationen via stejle renteforhøjelser. Lige nu er den toneangivende rente i verdensrekordniveau med 60 pct. mod 28,75 pct. ved nytår.

IMF har tidligere i år givet tilsagn om at yde en kreditfacilitet på i alt 50 mia. dollar.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Erhvervsstyrelsen gør klar til at lukke 11.000 selskaber i kamp mod hvidvask

Børsen mener: Finanstilsynet har gjort sit arbejde med Jacob Aarup-Andersen, tak

Tre investeringsbanker involveret i at trække 12,7 mia. kr. ud af den danske statskasse

Amerikansk biotekaktie mere end firedobler sin værdi efter positivt studie

Leder med kæft, trit og retning: Rytterne skal vide at Brian Holm bestemmer - ellers falder alt fra hinanden

Muligt opkøb af amerikansk sygehusaktie sender værdien i vejret

USA: Rød handel trækkes ned af it - Apple, Amazon, Microsoft, Facebook, Netflix og Alphabet alle nede

EU om brexit: "Mere end nogensinde ligger bolden på Theresa Mays banehalvdel"

Thygesen: Markederne står ved en skillevej