Økonomer: Stille fremgang i industrien, men global usikkerhed truer
Danske industrivirksomheder nyder godt af stigende efterspørgsel på eksportmarkederne, men den verserende toldkrig giver usikkerhed om den fremadrettede udvikling.
Foto: Colourbox/Free
Økonomi Af
Pæn efterspørgsel på flere af de danske eksportmarkeder bidrog til en behersket fremgang for industrien i Danmark i juni. Fremadrettet trues udviklingen dog af handelskrig og mangel på arbejdskraft.

Det vurderer makroøkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank, efter at tal fra Danmarks Statistik viste en stigning i industriproduktionen på 0,3 pct. på månedsbasis.

- Det ser ud til, at opsvinget på de fleste af vores eksportmarkeder vil fortsætte med at være solidt i de kommende kvartaler, skriver Søren V. Kristensen i en kommentar.

Han peger samtidig på, at produktivitetsforbedringer og løntilbageholdenhed er understøttende for de danske virksomheders muligheder på eksportmarkederne.

- Det giver bedre muligheder for de danske eksportvirksomheder, der for tiden er udstyret med en god konkurrenceevne, men det betyder til gengæld også, at der er plads til stigende lønninger i de danske industrivirksomheder i den kommende tid, skriver Søren V Kristensen.

Af trusler peger han på manglen på arbejdskraft og truslen fra den verserende handelskrig mellem USA og Kina. Handelsproblematikken understreges også af cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken, som ser en mulig effekt på de danske industrivirksomheder.

- Fremadrettet er der en del usikkerheder fra den globale økonomi. Risikoen for en handelskrig kan bremse virksomhedernes lyst til at investere, og det kan få indflydelse på industriproduktionen. Endvidere er der også stor usikkerhed omkring udfaldet af brexit, skriver Jes Asmussen i en kommentar.

Han bakkes op af cheføkonom i Nykredit Tore Stramer, som vurderer, at handelskrigen udgør den største risiko mod dansk industri.

- Hvis handelskrigen eskalerer, så har den potentiale til at give et dyk i industriproduktionen herhjemme, da mere end halvdelen af den samlede vareeksport leveres direkte fra industrivirksomhederne, skriver Tore Stramer.

Også i Tyskland, som er Danmarks største samhandelspartner, er der kommet tal for industriproduktionen, og her var der tale om et fald på 0,9 pct. på månedsbasis.

/ritzau/FINANSNY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  William Demant dykker 7 pct. efter skuffende regnskab: Analytiker venter skidt dag

  Bank vil erstatte "titusindvis" af ansatte med robotter

  Restauratør Bo Jacobsen: "Vi vil se en udrensning, og den trænger vi til"

  William Demant skuffer: Vil slå igen med ny premium-platform

  Her er de danske Michelinstjerner

  Bankkunder rundbarberet på renteafkastet

  Huawei-stifter: Anholdelse af direktør var politisk motiveret

  Trumps toldbombe mod biler fra EU er defekt: "Fakta ser ikke ud til at forstyrre Trump"

  Forhandlingerne mellem USA og Kina fortsætter: Trump venter handelssejr