Økonomi Af
Ledigheden faldt igen i juni. Antallet af bruttoledige har nået 107.300, det laveste niveau siden februar 2009. Tirsdagens tal udløste hurtigt en stribe kommentarer om, at der er en farlig mangel på arbejdskraft.

Dansk Erhvervs arbejdsmarkedschef, Peter Halkjær, kalder det "helt skørt" at der er over 100.000 ledige, når der er mange job at få og advarer om, at de manglende besatte stillinger kan få firmaer til at takke nej til ordrer. Han anbefaler flere sanktioner.

Den liberale interesseorganisation Cepos siger efter tallene, at den anbefaler at få flere ud på arbejdsmarkedet ved at sænke dagpengesatsen for nyuddannede eller sænke dagpengene med ti procent over en bred kam.

Men ifølge cheføkonom hos Nykredit Tore Stramer er der ingen grund til for nuværende at vride hænder over den lave ledighed.

- Det er klart, at det giver mindelser til tiden før krisen, når tallet er så lavt. Så spørger man selvfølgelig sig selv, om det er holdbart, siger Tore Stramer.

De potentielle problemer med lav ledighed er, at lønningerne bliver presset kraftigt op, og at firmaer ikke har nok ansatte til at tage imod alle de ordrer, de får. Det er ødelæggende for konkurrenceevnen.

Tore Stramer mener dog ikke, at situationen er den samme som før krisen, eller at ledighedsniveauet er uholdbart.

- Vi er heldigvis i en situation, hvor vores arbejdsstyrke også stiger og er rekordhøj. Det fortæller mig, at udbuddet formår at følge trop med efterspørgslen efter arbejdskraft.

- Kigger man på løndannelsen, så ligger den stabilt på omkring to procent. Så manglen på arbejdskraft er ikke på et akut niveau, hvor vi mister konkurrenceevne og bremser opsvinget, siger Tore Stramer.

Tore Stramer peger på, at der stadig kommer arbejdskraft ind udefra. Andelen fra EU bliver mindre, men andre lande træder til.

Derudover er der flygtninge og de ældre, der i højere grad er på arbejdsmarkedet.

- Så vi er i den fine situation, at udviklingen på arbejdsmarkedet stadig ser sund ud. Derfor skal vi klappe i hænderne over den lave ledighed.

- Flere danskere mærker opsvinget på egen krop, og det gavner stabiliteten af opsvinget, siger Tore Stramer.

/ritzau/


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


C25 i største kurshop siden februar: Stiger 2 pct

Analytikere: Derfor reagerer markedet så voldsomt på nye salgstal fra Genmab - og derfor er tallene ikke helt så skuffende, som de ser ud

Genmabs pengemaskine skuffer: Aktien i brat uvending

Dansk flymilliardær får ny ejer ombord i livsværket

Genmab faldt 13 pct. på skuffende salgstal - analytiker vurderer at Genmab når i mål for hele året

Dansk urfirma går konkurs efter få år: "Det er brandærgerligt og man siger da nogle grimme ting"

Tjener du 800.000 kr om året? Så stor en pose penge får du, hvis du udskyder din folkepension med fem år

Nervøse investorer frygter en no-deal brexit