Dansk eksport stiger endelig - for første gang i seks månder går der fremad
Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix
Der var fremgang at spore i den danske eksport. Fra april til maj steg den med 2,5 pct., hvilket er første gang i seks måneder, at der er positive takter. 

Men det er ikke rent ud rosenrødt, mener Kristian Skriver, økonom i Dansk Ehrverv. Eksporten ligger nemlig stadigvæk 1,8 pct. lavere end den gjorde for et år siden. Det er faktisk decideret skuffende, mener økonomen. 

"At danske virksomheders salg til udlandet er på et lavere niveau end for et år siden er ikke tilfredsstillende. Set i lyset af stærk vækst i både USA og Europa vil man forvente, at den danske eksport ville være højere end for et år siden," lyder det fra Kristian Skriver. 

 Han forklarer, at den svage udvikling skyldes en række faktorer. For det første den danske krone været styrket, hvilket har svækket konkurrenceevnen idet, det bliver relativt dyrere at for udenlandske købere at købe danske varer. Han peger også på, at den manglende arbejdskraft kan have påvirket eksporten negativt. 

Eksport trækker i den forkerte retning

Ifølge Kristian Skriver påvirker den lave eksport vores samlede BNP negativt. Det er i stedet det private forbrug, der skal trække læsset fremadrettet. 

"Med den svage udvikling af vareeksporten i april måned, skal vi indstille os på at væksten igen i 2. kvartal skal trækkes af det private forbrug. Vi får ikke meget hjælp fra vores eksportmarkeder," udtaler økonomen. 

Han forventer dog, at privatforbruget fortsætter sin stærke udvikling. 

"Vi har i øjeblikket gode forudsætninger for fremgang i det private forbrug. Vi har rekord høj beskæftigelse, stigende realløn samt stigende boligpriser," siger han. 

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Europæisk vagthund vil kigge på Finanstilsynets rolle i hvidvasksag

Det svenske parlament har valgt ny formand fra Moderaterne

Dansk aktie er steget 86,7 pct siden nytår - nu venter investorerne i spænding: "Lykkes det, så eksploderer den"

Rejseselskab nedjusterer og ansætter tidligere Pandora- og Lego-chef: Aktien i stort dyk

Efter Opec-møde: Olieprisen rammer højeste niveau i fire år

Hvidvasksag lægger pres på Danske Bank-aktier: "Rapporten har langt fra sat et punktum for sagen"

Konsulenthus henter ny adm. direktør fra ATP

Hov: Der er milliardunderskud i statens pengekasse

Danske Bank vil tage penge fra milliarddonation til samfundsgavnlige tiltag, hvis indtjening fra Estland konfiskeres