Dansk eksport stiger endelig - for første gang i seks månder går der fremad
Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix
Der var fremgang at spore i den danske eksport. Fra april til maj steg den med 2,5 pct., hvilket er første gang i seks måneder, at der er positive takter. 

Men det er ikke rent ud rosenrødt, mener Kristian Skriver, økonom i Dansk Ehrverv. Eksporten ligger nemlig stadigvæk 1,8 pct. lavere end den gjorde for et år siden. Det er faktisk decideret skuffende, mener økonomen. 

"At danske virksomheders salg til udlandet er på et lavere niveau end for et år siden er ikke tilfredsstillende. Set i lyset af stærk vækst i både USA og Europa vil man forvente, at den danske eksport ville være højere end for et år siden," lyder det fra Kristian Skriver. 

 Han forklarer, at den svage udvikling skyldes en række faktorer. For det første den danske krone været styrket, hvilket har svækket konkurrenceevnen idet, det bliver relativt dyrere at for udenlandske købere at købe danske varer. Han peger også på, at den manglende arbejdskraft kan have påvirket eksporten negativt. 

Eksport trækker i den forkerte retning

Ifølge Kristian Skriver påvirker den lave eksport vores samlede BNP negativt. Det er i stedet det private forbrug, der skal trække læsset fremadrettet. 

"Med den svage udvikling af vareeksporten i april måned, skal vi indstille os på at væksten igen i 2. kvartal skal trækkes af det private forbrug. Vi får ikke meget hjælp fra vores eksportmarkeder," udtaler økonomen. 

Han forventer dog, at privatforbruget fortsætter sin stærke udvikling. 

"Vi har i øjeblikket gode forudsætninger for fremgang i det private forbrug. Vi har rekord høj beskæftigelse, stigende realløn samt stigende boligpriser," siger han. 

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Medicinalgigant efter aktie-smæk til 262 mia. kr.: "Absurd konspirationsteori"

Han fik et uimodståeligt tilbud: "Når man bliver stillet over for sådan en udfordring, så skal man tage den"

Danskerne vil købe nytårsknald for næsten en halv milliard

Danmarks måske mest ukendte erhvervsnetværk: "Vi har alle haft en bjørneskindshue på - og det er altså noget særligt"

Hella Joof: "Det kan godt være, at jeg er ressourcestærk, men det er jeg bl. a. fordi jeg har prøvet at rode rundt på bunden"

Kan du overskue kravene? Her er de største fordele og ulempe ved salg til kapitalfond

Kinesisk vækstfrygt: Aktieudsalg i USA gav solidt minus på Wall Street

Saxo Bank bekræfter interesse i hollandsk bank til 3,2 mia kr

Ti hammerslag: Russisk porcelæn overrasker og sælges for mere end 20 gange vurderingsprisen