Trumps handelskrig begynder at gøre ondt på amerikansk industri
Foto: Scanpix/Kevin Lamarque
Økonomi Af
Den amerikanske fremstillingsindustri er blomstret op de seneste par år, men frygten for, at de accelererende handelstvister, der er fremkaldt af præsident Donald Trump, vil bringe væksten til ophør, er nu steget.

 Det skriver Financial Times.

Flere amerikanske fremstillingsvirksomheder siger, at øgede omkostninger på stål, aluminium og komponenter, der skyldes amerikanske toldtakster, og den ledsagende trussel om at blive lukket af andre landes markeder ved gengældelsesforanstaltninger, har skabt en usikkerhed, der får dem til at bremse ansættelser og investeringsbeslutninger.

"Samlet set har økonomien i de seneste 18 måneder været rigtig god. Vi havde et godt år sidste år, og vi er halvvejs gennem et godt år i år. Men vi er meget bekymrede over tarifferne," siger Michael Haberman, der er direktør for Grandall Industries, en gravemaskineproducent med base i Ohio, til Financial Times.

 Undersøgelser foretaget af både the Institute for Supply Management (ISM) og IHS Markit viser, at mange producenter oplever stigende omkostninger og stigende vanskeligheder med at finde leverandører til komponenter.

Ifølge Timothy Fiore, som arbejder for ISM, indikerer flere af kommentarerne fra de adspurgte producenter i instituttets undersøgelse, at de er meget bekymrede for tarifferne, og dette er på trods af, at undersøgelsen blev foretaget før majoriteten af de erklærede tiltag er trådt i kraft.

Dave Arndt, der er direktør for Pentaflex og bestyrelsesformand i the Precision Metalforming Association, ser, ud over det øjeblikkelige pres fra højere priser, truslen om en eskalerende handelskrig som det, der er mest bekymrende.

USA har allerede indført importtold på varer fra EU, Canada og Mexico, som alle har gengældt med at indføre importtold på amerikanske varer.

Fredag planlægger USA at starte med at opkræve told på importerede varer fra Kina for op til 34 mia. dollar (217,3 mia. kr.). Også Kina planlægger at gengælde med importtold på amerikanske varer for samme værdi.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Samuelsen vildledte Folketinget om SAS-sag

Ny kæmpefond skal bremse dansk børsflugt

Tidligere Genmab-stifter går på børsen i New York

Vestager går i flæsket på Amazon: Kvæler kongen af nethandel de små virksomheder på platformen?

Venstre om Wammens skattemissil: "Det er så hyklerisk og utroværdigt"

Mette Frederiksen vil aflyse skattefri mobil: Pengene skal gå til udsatte børn

Nu bliver dit kørekort til en app: Regeringen vil gøre ID-beviser digitale

I mexicanske Oaxaca kan du lade guidebogen ligge derhjemme og gå på opdagelse i farvestrålende gader

Audi A6 Avant: Skønhed i stort format