Trumps handelskrig begynder at gøre ondt på amerikansk industri
Foto: Scanpix/Kevin Lamarque
Økonomi Af
Den amerikanske fremstillingsindustri er blomstret op de seneste par år, men frygten for, at de accelererende handelstvister, der er fremkaldt af præsident Donald Trump, vil bringe væksten til ophør, er nu steget.

 Det skriver Financial Times.

Flere amerikanske fremstillingsvirksomheder siger, at øgede omkostninger på stål, aluminium og komponenter, der skyldes amerikanske toldtakster, og den ledsagende trussel om at blive lukket af andre landes markeder ved gengældelsesforanstaltninger, har skabt en usikkerhed, der får dem til at bremse ansættelser og investeringsbeslutninger.

"Samlet set har økonomien i de seneste 18 måneder været rigtig god. Vi havde et godt år sidste år, og vi er halvvejs gennem et godt år i år. Men vi er meget bekymrede over tarifferne," siger Michael Haberman, der er direktør for Grandall Industries, en gravemaskineproducent med base i Ohio, til Financial Times.

 Undersøgelser foretaget af både the Institute for Supply Management (ISM) og IHS Markit viser, at mange producenter oplever stigende omkostninger og stigende vanskeligheder med at finde leverandører til komponenter.

Ifølge Timothy Fiore, som arbejder for ISM, indikerer flere af kommentarerne fra de adspurgte producenter i instituttets undersøgelse, at de er meget bekymrede for tarifferne, og dette er på trods af, at undersøgelsen blev foretaget før majoriteten af de erklærede tiltag er trådt i kraft.

Dave Arndt, der er direktør for Pentaflex og bestyrelsesformand i the Precision Metalforming Association, ser, ud over det øjeblikkelige pres fra højere priser, truslen om en eskalerende handelskrig som det, der er mest bekymrende.

USA har allerede indført importtold på varer fra EU, Canada og Mexico, som alle har gengældt med at indføre importtold på amerikanske varer.

Fredag planlægger USA at starte med at opkræve told på importerede varer fra Kina for op til 34 mia. dollar (217,3 mia. kr.). Også Kina planlægger at gengælde med importtold på amerikanske varer for samme værdi.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerBlockchain kan udløse milliardgevinst i Danmark

Annoncørbetalt
indhold af Deloitte

Forsiden lige nu


DSV byder tocifret milliardbeløb på schweizisk konkurrent

Analytikere uenige om aktiereaktion efter DSV's milliardbud på schweizisk rival

Overblik: Onsdag kæmper Theresa May for sin regerings overlevelse - sådan tabte hun den dramatiske afstemning

DSV vil købe konkurrent for 26,5 mia kr - få Per Hansens analyse her

Nordea: Brexit skaber store udsving på markederne - hold øje med købsmuligheder

Aktier: Asiatiske markeder overvejende negative efter britisk nej

Analyse: May i historisk nederlag - ildsprudlende Corbyn forsøger onsdag at vælte hende

Mens du sov: Enorm usikkerhed efter afvisning af brexit-plan, rederier vil sende mia-regning til kunder

Løkke: Briterne må selv komme med ny brexitaftale