Økonomi Af
Den økonomiske udvikling i flere europæiske lande har skuffet stort set siden årets start, og senest er tal fra Storbritannien og Tyskland igen blevet en del af årets skuffelser.

Sammen med de seneste ugers politiske uro i Italien og den medfølgende usikkerhed kan de negative nøgletalsoffentliggørelser betyde, at væksten i eurozonen bliver mindre end først antaget. Sådan lyder det fra Jacob Graven, der er cheføkonom hos Sydbank.

- Vi var indtil for relativt nylig af den opfattelse, at det nok var forbigående, men flere ting gør, at vi i stigende grad mener, at man kan begynde at sætte spørgsmålstegn ved, om europæisk økonomi er ved at bremse mere op, end vi tidligere havde forventet, siger han til Ritzau Finans.

Mandag formiddag viste nye tal, at den britiske industriproduktion tog et overraskende dyk på 0,8 pct. i april på månedsbasis, mens økonomerne ifølge Bloomberg News omvendt havde ventet en stigning på 0,1 pct. Det samme billede tegnede sig i april for den tyske industriproduktion, der faldt 1 pct. mod forventningen om en stigning på 0,3 pct., viste nye tal fredag.

Også mindre end ventet fremgang i tal for eksempelvis bruttonationalproduktet, detailsalget og PMI-indekset for eurozonen har været en del offentliggørelserne i 2018.

- Kombineret med den politiske usikkerhed i Italien de seneste uger, så frygter vi, at det giver øget risiko for svage tal i løbet af sommeren og efteråret i relation til den italienske situation. Det har vi ikke set i de økonomiske nøgletal endnu, og der frygter jeg, at vi har en regning til gode de næste måneder.

- Der er ingen tvivl om, at den strøm, vi har set, begynder at se bekymrende ud allerede, og hvis der så kommer mere oveni, så kan der blive tale om en reel opbremsning i den europæiske økonomi, siger Jacob Graven.

STÅR IKKE FORAN NY KRISE

Sydbanks cheføkonom understreger, at man på nuværende tidspunkt skal passe på med at male fanden på væggen, og han vurderer heller ikke, at en ny økonomisk krise står for døren. Det handler om, at vækstraterne kan blive end tand eller to mindre i år end først antaget, da den europæiske økonomi ellers kom ind i 2018 i høj tempo. Det har også fået Sydbank til at sænke vækstskønnet for eurozonen i år til 1,8 pct. fra lidt over 2 pct.

- Det bunder også i, at vi forventer yderligere vækstnedgang i de kommende måneder på grund af uroen i Italien, siger Jacob Graven, der forventer, at Den Europæiske Centralbank også vil nedjustere sig vækstskøn en smule på rentemødet torsdag.

Efter længere tids uro omkring den nye italienske regerings økonomiske linje lovede Italiens nye finansminister Giovanni Tria, søndag, at landet vil blive i euroen og vil begrænse sin gæld. Det skete i et interview med den italienske avis Corriere della Sera.

Udtalelsen kommer efter de seneste ugers tumult, og ifølge Jacob Graven er det også udviklingen i Italien, som investorerne skal holde øje med i løbet af sommeren.

- Lægger det sig yderligere hen over sommeren - især hvis regeringen lægger sig fladt ned og vil spille efter EU's regler - så er det sandsynligt, at uroen igen vil lægge sig og give en mere positiv stemning. Sker det modsatte, så kan det blive en sommer med en mere negativ grundstemning, siger han.

Derudover anbefaler han, at investorerne holder øje med udviklingen i handelskonflikten med USA i spidsen.

/ritzau/FINANS


Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Chef nødt til at give 10 pct. i lønforhøjelse for at holde på de ansatte

Dansk entreprenørkæmpe fyrer topchefen - og nedjusterer kraftigt

Aktier: Wall Street blødte efter ny frygt for Tyrkiet-smitte

Alternativet finansierer oprør med 80 mia pensionskroner - overvismand advarer

Børsen mener: Lønhop skærper krav til politisk ansvarlighed

Kendt erhvervsmands stribe af konkurser efterfølges nu af tvangsauktion

Pernille Skipper vil også være statsminister

Tyrkiet øjner pusterum: Qatar lover at investere 100 mia kr

Landbrugsboss: "Vi løser ikke det her ved at sende flere mails"