Økonomi Af
Den danske inflation tog til i maj, men alligevel kan danskerne se frem til en reallønsfremgang set over hele året.

Sådan lyder vurderingen fra flere økonomer, efter at tal fra Danmarks Statistik mandag morgen har vist en stigning i forbrugerpriserne på 1,1 pct. i maj sammenlignet med samme måned sidste år.

- Lønstigningerne er i øjeblikket på omkring 2 pct., så med de lave prisstigninger er der pæn fremgang i realindkomsten. Det er med til at understøtte opsvinget og forbruget, selv om det ser ud til, at en del af fremgangen går til opsparing, skriver Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom hos Danske Bank.

Hun suppleres af Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen, der påpeger, at der på trods af prisstigninger de seneste to måneder fortsat er tale om en inflation på et lavt niveau.

- Danmark følger ganske vist tendensen til højere prisstigninger, som vi også har set i for eksempel euroområdet, men inflationen herhjemme er fortsat lavere.

- Det betyder også, at selv om de højere benzinpriser har gjort det lidt dyrere at være forbruger, så er der stadig udsigt til pæn reallønsfremgang for de danske husholdninger - også selv om inflationen, som vi venter det, vil fortsætte med at have en svag pil opad over de kommende måneder, skriver han.

Priserne på benzin er steget 5,2 pct. den seneste måned, og det er den største månedlige stigning siden februar 2015. Det dyrere brændstof - herunder både benzin og diesel - trak derfor også betragteligt mere op i tallet for årsstigningen i maj sammenlignet med i april, fremgår det af Danmarks Statistik.

Inflationen i Danmark er med 1,1 pct. i maj på årsbasis dog fortsat lavere end i euroområdet, hvor den landede på 1,9 pct. i samme periode.

- Al erfaring siger, at vi kommer til at få højere inflationstal i Danmark også, når vi er så langt bagud. Men det har lidt lange udsigter, og det bliver nok først i 2019, at vi kommer helt op på samme niveau, skriver Louise Aggerstrøm Hansen.

/ritzau/FINANS


Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Chef nødt til at give 10 pct. i lønforhøjelse for at holde på de ansatte

Dansk entreprenørkæmpe fyrer topchefen - og nedjusterer kraftigt

Aktier: Wall Street blødte efter ny frygt for Tyrkiet-smitte

Alternativet finansierer oprør med 80 mia pensionskroner - overvismand advarer

Børsen mener: Lønhop skærper krav til politisk ansvarlighed

Kendt erhvervsmands stribe af konkurser efterfølges nu af tvangsauktion

Pernille Skipper vil også være statsminister

Tyrkiet øjner pusterum: Qatar lover at investere 100 mia kr

Landbrugsboss: "Vi løser ikke det her ved at sende flere mails"