Økonomi Af
Den danske inflation tog til i maj, men alligevel kan danskerne se frem til en reallønsfremgang set over hele året.

Sådan lyder vurderingen fra flere økonomer, efter at tal fra Danmarks Statistik mandag morgen har vist en stigning i forbrugerpriserne på 1,1 pct. i maj sammenlignet med samme måned sidste år.

- Lønstigningerne er i øjeblikket på omkring 2 pct., så med de lave prisstigninger er der pæn fremgang i realindkomsten. Det er med til at understøtte opsvinget og forbruget, selv om det ser ud til, at en del af fremgangen går til opsparing, skriver Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom hos Danske Bank.

Hun suppleres af Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen, der påpeger, at der på trods af prisstigninger de seneste to måneder fortsat er tale om en inflation på et lavt niveau.

- Danmark følger ganske vist tendensen til højere prisstigninger, som vi også har set i for eksempel euroområdet, men inflationen herhjemme er fortsat lavere.

- Det betyder også, at selv om de højere benzinpriser har gjort det lidt dyrere at være forbruger, så er der stadig udsigt til pæn reallønsfremgang for de danske husholdninger - også selv om inflationen, som vi venter det, vil fortsætte med at have en svag pil opad over de kommende måneder, skriver han.

Priserne på benzin er steget 5,2 pct. den seneste måned, og det er den største månedlige stigning siden februar 2015. Det dyrere brændstof - herunder både benzin og diesel - trak derfor også betragteligt mere op i tallet for årsstigningen i maj sammenlignet med i april, fremgår det af Danmarks Statistik.

Inflationen i Danmark er med 1,1 pct. i maj på årsbasis dog fortsat lavere end i euroområdet, hvor den landede på 1,9 pct. i samme periode.

- Al erfaring siger, at vi kommer til at få højere inflationstal i Danmark også, når vi er så langt bagud. Men det har lidt lange udsigter, og det bliver nok først i 2019, at vi kommer helt op på samme niveau, skriver Louise Aggerstrøm Hansen.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Live: Nu fortæller whistleblower Howard Wilkinson - følg høringen om Danske Banks hvidvasksag

Morten Bødskov i hvidvaskhøring: Wilkinsons udsagn er begrænset

Whistleblower i Danske Bank ønsker slet ikke at være til høring i Folketinget: "Det er en skændsel, at mit navn er blevet offentliggjort"

DF: Afsæt penge på finansloven til at bane vejen for helt nye bilafgifter

Filmselskab i salgsfuser: "Rager ikke offentligheden"

Glem de skæve væksttal: Her er fem nøgletal økonomerne mener giver et bedre billede af dansk økonomi

Jeff Bezos til ansatte: "Amazon vil gå bankerot"

Samuelsen: Vi fortsætter forberedelser til hårdt brexit

ATP-formand om direktørs udbyttefinte: "Han er blevet klogere"