Økonomi Af
Den Europæiske Centralbanks, ECB's, store opkøbsprogram for obligationer lakker mod enden, vurderer Formuepleje.

I alt har ECB pumpet 2400 mia. euro ud i finansmarkederne over de seneste godt tre år, men gisningerne om, at ECB er på vej med først en neddrosling og senere en reel udfasning, er aktualiseret af, at Peter Praet, rådsmedlem og cheføkonom i ECB, onsdag ganske opsigtsvækkende udtalte, at banken skal diskutere programmet på mødet på torsdag den. 14 juni.

- Det er ikke noget, han bare lige kom til at sige. Det skal ses som en prøveballon og er en nøje afstemt kommunikation, siger direktør og partner i Formuepleje Henrik Franck.

Meldingen sendte efterfølgende obligationsrenterne og euroen op, da Peter Praet desuden kaldte markedets forventninger om en afslutning af opkøbsprogrammet ved udgangen af 2018 for "plausible".

- Det er ikke sikkert, at man træffer en endelig beslutning den 14. juni, men alene det, at man skal diskutere det, er nyt, siger Henrik Franck.

Han hæfter sig ved, at det er positivt, at økonomien er kommet sig så meget, at ECB kan tale om muligheden for at stoppe programmet.

Spørgsmålet er så, hvilke effekter det vil få, at Europa skal stå på egne ben uden penge fra ECB's seddelpresse.

- For et par år siden havde det givet voldsomme rystelser, hvis ECB blot havde hvisket om at bremse de pengepolitiske stimuli, men nu er vi helt ude af finanskrisen, og økonomien har det trods alt så godt, at den kan kapere det uden store kvababbelser, siger Henrik Franck og uddyber:

- Men man skal også vide, at det kan ramme økonomien generelt og mere specifikt aktiekurserne, hvis man afslutter programmet.

ECB's månedlige opkøb er på 30 mia. euro indtil september, og Henrik Franck venter, at ECB neddrosler programmet, hvorefter det helt udfases med årets udgang.

Herefter vil der gå en rum tid, hvor banken holder fast i de lave renter.

/ritzau/FINANS


Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


BRF hæver bidragssatser på flere lån: "Taberne er helt klart dem, som skal have F3-lån"

Aktietendens: Mærsk og Pandora stiger i let positivt aktiemarked

Helle Ib: Socialdemokratiet går hårdere tider i møde

Mulberry-aktie styrtdykker med fald på 17 pct

Novo har medvind med endnu et studie af diabetespille

Sagsøgt for udbyttesvindel: Jeg har aldrig talt med Shah

Bankerne tager en ekstra snak med tørke-pressede landmænd

Wall Street blander kortene - Facebook, Netflix og Google får nyt stempel

Niels Lunde: Held og lykke, Søren Bjerre-Nielsen