Økonomi Af
Den Europæiske Centralbanks, ECB's, store opkøbsprogram for obligationer lakker mod enden, vurderer Formuepleje.

I alt har ECB pumpet 2400 mia. euro ud i finansmarkederne over de seneste godt tre år, men gisningerne om, at ECB er på vej med først en neddrosling og senere en reel udfasning, er aktualiseret af, at Peter Praet, rådsmedlem og cheføkonom i ECB, onsdag ganske opsigtsvækkende udtalte, at banken skal diskutere programmet på mødet på torsdag den. 14 juni.

- Det er ikke noget, han bare lige kom til at sige. Det skal ses som en prøveballon og er en nøje afstemt kommunikation, siger direktør og partner i Formuepleje Henrik Franck.

Meldingen sendte efterfølgende obligationsrenterne og euroen op, da Peter Praet desuden kaldte markedets forventninger om en afslutning af opkøbsprogrammet ved udgangen af 2018 for "plausible".

- Det er ikke sikkert, at man træffer en endelig beslutning den 14. juni, men alene det, at man skal diskutere det, er nyt, siger Henrik Franck.

Han hæfter sig ved, at det er positivt, at økonomien er kommet sig så meget, at ECB kan tale om muligheden for at stoppe programmet.

Spørgsmålet er så, hvilke effekter det vil få, at Europa skal stå på egne ben uden penge fra ECB's seddelpresse.

- For et par år siden havde det givet voldsomme rystelser, hvis ECB blot havde hvisket om at bremse de pengepolitiske stimuli, men nu er vi helt ude af finanskrisen, og økonomien har det trods alt så godt, at den kan kapere det uden store kvababbelser, siger Henrik Franck og uddyber:

- Men man skal også vide, at det kan ramme økonomien generelt og mere specifikt aktiekurserne, hvis man afslutter programmet.

ECB's månedlige opkøb er på 30 mia. euro indtil september, og Henrik Franck venter, at ECB neddrosler programmet, hvorefter det helt udfases med årets udgang.

Herefter vil der gå en rum tid, hvor banken holder fast i de lave renter.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Tweets fra Trump og aktiegyser: Enormt markedspres på Jerome Powell før Fed-rentemøde

Virksomheder kæmper for livet og klager til staten: Lukning af Kolding Havn er ulovlig

Mænger sig med Amazon, Nike og Apple: Dansk reklamefilm er blandt verdens 10 mest sete på Youtube i år

USA: Optimisme inden rentemøde - fusion løfter Pfizer

Efter afsløring om deling af data med tech-giganter: Facebook svarer nu igen

Lille revisor-gigant vil hugge hele rådgiver-hold fra rivaler

Entreprenørfirma skyder 113 mio kr i byomdannelsesprojekt: "Måske den vigtigste beslutning for udviklingen af Herning by"

Christian Klarskov har solgt alle sine aktier: "Det er ikke noget man bliver rig af, men man undgår at blive fattig i mellemtiden"

Anklager og politi bekræfter anholdelser i Estland: "Det blev gjort for egen vindings skyld"