Fed-chef holder fast i gradvise renteforhøjelser
John Williams, chef for den amerikanske centralbank Federal Reserves afdeling i San Francisco.
Foto: Stephen Lam/Reuters/Ritzau Scanpix
Økonomi Af
Chefen for den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, afdeling i San Francisco, John Williams, holder fast i, at banken bør fortsætte med sine planlagte gradvise renteforhøjelser. Det slår han fast i et interview med Reuters efter fredagens jobrapport.

Williams vurderer, at Federal Reserve er "omkring" tre renteforhøjelser fra et neutralt niveau på renten, hvor den hverken trækker fra eller lægger til væksten i USA's økonomi.

Chefen fra San Francisco udelukker dog ikke, at centralbanken kan fortsætte med at hæve renten, efter den når neutralt niveau, hvis økonomien fortsat er stærk, og inflationen er over eller tæt på bankens mål om 2 pct. på årsbasis.

Kerneinflation, PCE Core, var senest på 1,8 pct. i april.

I sin seneste rentemelding holdt centralbanken fast i sin formulering omkring "gradvise" renteforhøjelser, hvilket tolkes som yderligere to i 2018, man hævede allerede renten i marts, og tre mere i 2019.

Jobvækst uden lønskrue


Den amerikanske jobrapport viste fredag, at arbejdsløsheden faldt til 3,8 pct. fra 3,9 pct. Økonomerne havde ventet uændrede 3,9 pct. Dermed tangerede arbejdsløsheden det laveste niveau siden april 2000, og ellers skal man tilbage til 1969 for at finde samme lave arbejdsløshed.

Jobopsvinget i USA er langt og tilsyneladende også bredt. Arbejdsløsheden for kvinder var i maj på 3,6 pct., og det er ikke set bedre siden 1953. For minoriteter og folk uden uddannelse er niveauerne også tæt på rekordlave niveauer.

Ifølge rapporten fra det amerikanske arbejdsministerie steg beskæftigelsen uden for landbruget med 223.000 personer i maj. Det var dermed flere end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 190.000 personer, ifølge Bloomberg News.

Amerikanske arbejdsgivere har nu føjet til antallet af ansatte i 92 måneder i træk. Det er den bedste stime, siden man begyndte at registrere tallet, noterede The Wall Street Journal sig.

Alligevel stiger de amerikanske lønninger ikke med foruroligende hast. I maj gik de frem med 0,3 pct. mod ventet 0,2 pct. på månedsbasis, og de gik op med 2,7 pct. på årsbasis, hvor 2,6 pct. var ventet.

John Williams sidder i 2018 med i Federal Reserves styrekomite, Federal Open Market Committee (FOMC).

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Sparekasse går på børsen: Svært at holde kursen oppe

Glem de skæve væksttal: Her er fem nøgletal økonomerne mener giver et bedre billede af dansk økonomi

Mens du sov: Seiers aktiesalg i Saxo Bank udløste honorarstrid med bestyrelsesdronning

Whistleblower: Ikke en øre fra lyssky Danske Bank-transaktioner bliver beslaglagt

Verden rundt: Sverige også involveret i Europas største svindelsag

Amy Zhuang: Nyt sammenstød mellem Kina og USA bekymrer markederne

Børsen mener: Løkkes tynde program giver formandsuro

Lottomillionær fuldender demokratisk storsejr i Californien

Bocian: Europas laveste inflation taler for lav rente