USA: Centralbank vil lette byrden for amerikanske banker
Jerome Powell og den øvrige bestyrelse i Federal Reserves har stemt for om nyt tiltag, der gør det muligt for banker at spekulere i egne markeder.
Økonomi Af
Den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, bestyrelse besluttede onsdag at arbejde videre med en proces, som skal gøre det lettere for amerikanske banker at agere i de finansielle markeder og reducere deres omkostninger. Beslutningen betegnes som en sejr for den amerikanske banksektor, som har kæmpet mod begrænsningerne i Volcker-reglen, siden den blev til lov efter finanskrisen i 2008.

Reglen begrænser amerikanske banker, der er forsikret af staten, i at spekulere i finansmarkederne for egne penge for derved at undgå store tab til skatteyderne, men bankerne i USA har længe talt for ændringer, fordi de mener, reglen er for kompleks og for dyr for dem.

Den amerikanske centralbanks bestyrelse med Jerome Powell i spidsen stemte onsdag med stemmerne tre mod nul for tiltaget, der er blevet muligt, efter at bankens bestyrelse nu er domineret af folk, som præsident Donald Trump har udpeget. Og onsdagens beslutning får da også ros med på vejen af Trumps administration.

Et af forslagene fra centralbanken er, at Volcker-reglen skal tilpasses bankernes størrelse, så alene de største banker vil blive udsat for de hårdeste krav, skriver Financial Times. Et andet tiltag vil gøre det lettere for banker at påvise, at deres ageren i markedet er som såkaldte "market makers" på vegne af udstedere så som børsnoterede virksomheder, hvilket er en udbredt praksis, snarere end at de selv spekulerer for egne penge.

Federal Reserve ønsker ifølge en meddelelse onsdag at strømline Volcker-reglen, der oprindeligt fyldte 964 sider, og gøre op med ineffektive krav i den. Men banken understregede samtidig, at man stadig er for loven, der altså forhindre banker i at investere deres egen kapital i markedet.

Reglen ændrede ifølge Financial Times markant på Wall Street-bankernes strukturer, da den tvang bankerne til at lukke eller frasælge deres afdelinger, som investerede bankernes egne penge, ligesom de heller ikke må investere i hedgefonde eller kapitalfonde.

/ritzau/FINANS


Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


BRF hæver bidragssatser på flere lån: "Taberne er helt klart dem, som skal have F3-lån"

Aktietendens: Mærsk og Pandora stiger i let positivt aktiemarked

Helle Ib: Socialdemokratiet går hårdere tider i møde

Mulberry-aktie styrtdykker med fald på 17 pct

Novo har medvind med endnu et studie af diabetespille

Sagsøgt for udbyttesvindel: Jeg har aldrig talt med Shah

Bankerne tager en ekstra snak med tørke-pressede landmænd

Wall Street blander kortene - Facebook, Netflix og Google får nyt stempel

Niels Lunde: Held og lykke, Søren Bjerre-Nielsen