USA: Fed-chef ser tre-fire renteforhøjelser i 2018
Chef for San Francisco-afdelingen af Federal Reserve John Williams betragter tre til fire rentestigninger i 2018 som passende.
Foto: Scanpix
Økonomi Af
Chefen for den amerikanske centralbank, Federal Reserves, afdeling i San Francisco, John Williams ser meget positivt på den amerikanske økonomi, og han anser tre til fire renteforhøjelser fra centralbankens side i år som passende.

Det skriver Bloomberg News tirsdag.

Williams, der midt i juni vil skifte job, da han til den tid skal være chef for centralbankens afdeling i New York, noterede sig i en tale i Minnesota, at inflationen efter et dyk sidste år, i 2018 nærmer sig centralbankens mål om 2 pct. inflation på 12-måneders basis, og arbejdsløsheden er på det laveste siden 2000.

Den amerikanske centralbank har ellers på det seneste rentemøde, om end man noterede sig, at inflationen bevægede sig mod målet sammenlignet med, at den førhen lå "under", holdt fast i formuleringen omkring "gradvise forhøjelser", hvilket tolkes som tre renteforhøjelser i 2018, og da man allerede har haft en i marts, er der kun to tilbage.

Investorerne har dog i tiltagende grad spekuleret i, at centralbanken kan blive tvunget til tre renteforhøjelser mere i år. Altså fire i alt for 2018. Ifølge Bloomberg er der bred enighed blandt økonomer om en renteforhøjelse i på næste rentemøde til juni, men feltet er mere delt på spørgsmålet om tre eller fire forhøjelser i 2018 i alt.

John Williams konstaterede, at inflationen "arter sig", og han ville ikke være bekymret, hvis den gik over målet på 2 pct. med få tiendedele af 1 pct. Centralbanken lagde da også ved sidste rentemøde op til, at inflationen kan gå over 2 pct. ved at introducere målet som "symmetrisk".

"Men det er indlysende, hvis vi ser, at inflationspresset, lønpresset, alt sammen begynder at bygge op, så ville det tale for en noget strammere pengepolitik," sagde han.

Fed-chefen fra San Fransisco mente dog ifølge Bloomberg News, at det neutrale renteniveau på lang sigt vil ligge lavere, hvilket betyder, at Federal Reserves rentevåben mod inflation vil være mere begrænset, før det begynder at påvirke væksten negativt. Han vurdere, at renten i reale terme vil være på 0,5 pct., hvilket inklusiv inflationsmålet på 2 pct. vil sige 2,50 pct.

"Med en ny normal for korte renten på omkring 2,50 pct., så vil renterne sandsynligvis ligge lavt i forhold til historiske erfaringer," sagde han. Ifølge Bloomberg var normale renter for 20 år siden da også 2 pct.point højere.

John Williams er i 2018 med i centralbankens styrekomite, Federal Open Market Committee (FOMC).

/ritzau/FINANS


Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Lejlighedskøbere siger farvel til Vesterbro og goddag til Virum

Aktier: Nordstrom steg, mens Tesla kørte nedad i positivt USA-marked

Helle Ib: Jammer eller ok håndsrækning?

Aktier: Rolig aktiedag i USA trækkes op af Nordstrom

Markedet lukker: Mærsk og Vestas holdt C25 i vater

Løkke afblæser nulvækst: Offentlig forbrug skal vokse moderat

Aston Martin DBS stiller med 725 hk på baghjulene

Efter opjustering: Bred skare af analytikere løfter kursmål for Carlsberg

Analyse: Landbrugets tørkekrav sætter Venstre i kattepine