USA: Dallas-boss ser arbejdsmarked stramme til
Chefen for centralbanken i Dallas, Robert Kaplan, holder dog fortsat fast i blot tre renteforhøjelser i 2018.
Foto: Scanpix
Økonomi Af
Mandag holdt flere centralbankchefer i USA taler rundt omkring i landet, og i en situation, hvor flere markedsdeltagere tror på yderligere tre renteforhøjelser, mens Federal Reserve selv fortsat kun indikerer to mere - altså centralbanken og investorerne er uenige - så lægges der ekstra mærke til, hvad der kommer af nyt fra bankens chefgruppe.

Chefen for centralbanken i Dallas, Robert Kaplan, holder dog fortsat fast i blot tre renteforhøjelser i 2018, hvilket altså vil sige, at der er to tilbage, da Federal Reserve hævede renten på sit møde i marts.

"Mit basisscenario er fortsat samlet tre forhøjelser i 2018," sagde han ifølge Bloomberg News i Florida.

Omvendt fik Kaplan dog fortalt, at han ser en masse stimuli i den amerikanske økonomi, og at arbejdsmarkedet er "meget stramt" og bliver strammere, hvorfor vejen til en højere rente er mindre stejl nu end tidligere, og derfor bør Federal Reserve i hans øjne drosle ned for den lempelige rentepolitik. Dog gradvist.

"Alt, som jeg så i den jobrapport, fortæller mig, at slækken kommer ud af arbejdsstyrken. Lønpresset er under opbygning, og det vil ikke overraske mig at se mere lønpres de kommende måneder." 

Den amerikanske beskæftigelsesrapport viste i fredag i sidste uge, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 164.000 personer i april. Det var noget ringere end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 193.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News. Martstallet blev dog opjusteret fra 103.000 til 135.000. Samlet faldt arbejdsløsheden til 3,9 pct. fra 4,1 pct., og den er nu på sit laveste niveau siden år 2000. Samtidig viste rapporten også, at de gennemsnitlige timelønninger steg med blot 2,6 pct. på årsbasis, hvilket var lavere end ventet, og det medførte tvivl blandt flere af markedets rentehøge.

Robert Kaplan er ikke medlem af den amerikanske centralbank, Federal Reserves styrekomite, Federal Open Market Committee (FOMC).

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Dansk aktie er steget 86,7 pct siden nytår - nu venter investorerne i spænding: "Lykkes det, så eksploderer den"

Hov: Der er milliardunderskud i statens pengekasse

Danske Bank vil tage penge fra milliarddonation til samfundsgavnlige tiltag, hvis indtjening fra Estland konfiskeres

Konsulenthus henter ny adm. direktør fra ATP

Ung investor har et afkast på 36 pct og 8000 følgere: Sådan gør jeg

Kina kræver et miljø med gensidig respekt for at genoptage forhandlinger med USA: "Kan ikke ske under truslen om toldsatser"

To organisationer vil have Danske Bank efterforsket i Storbritannien

31-årige Jeppe Kirk Bonde sagde sit job op for at blive trader - nu tjener han 90.000 kr om måneden alene på gebyrer fra sine følgere

Teknisk analyse - En dansk og to norske aktier du bør have lige nu