Centralbankbosser parate til inflation over 2 pct i USA
Medlem af den amerikanske centralbank, Federal Reserves, styrekomite, William Dudley frygter ikke inflation på over 2 pct.
Foto: Alvin Beaz/ Reuters/ Ritzau Scanpix
Økonomi Af
En af de højtstående medlemmer af den amerikanske centralbank, Federal Reserves, styrekomite, William Dudley, er på ingen måde bekymret, hvis inflationen i USA i en periode skulle overstige bankens eget mål om en inflation over 12 måneder på 2 pct.

"Jeg har mange gange sagt: At være lidt over 2 pct. efter at have været under 2 pct. i mange, mange år, er ikke et problem," sagde William Dudley i et interview med Bloomberg News fredag.

William Dudley er chef for centralbanken i New York og næstformand i Federal Reserves styrekomite, Federal Open market Committee (FOMC).

Netop afholdt rentemødeTirsdag og onsdag i denne uge holdt Federal Reserve rentemøde, og man valgte at fastholde renten i intervallet 1,25 til 1,50 pct. I meddelelsen fra banken bed man mærke i, at centralbanken nu ser inflationen "bevæge sig mod" målet på 2 pct., mens man hidtil har beskrevet inflationen som "under" de 2 pct. Banken fik desuden indføjet, at inflationsmålet er "symmetrisk", og derved åbnede den op for, at inflationen altså kan ligge på begge sider af 2-tallet.

Samtidig fastholdt banken også sin formulering om "gradvise forhøjelser" af den toneangivende rente, hvilket efter en forhøjelse i marts tolkes som yderligere to rentestigninger i 2018.

Flere og flere aktører venter dog nu, at der kan komme tre mere i år. Første gang allerede på næste rentemøde til juni.

William Dudleys kommentar blev stort set gentaget af John Williams, der er chef for centralbankens afdeling i San Francisco, og som en måned skal overtage Dudleys plads i FOMC.

"Personligt er jeg komfortabel med, at inflationen skyder over de 2 pct. i en periode, sagde Williams til CNBC og uddybede, at ordet "symmetrisk" netop pegede på, at inflationen nogle gange kunne være over såvel som under.

Signalerne fra Federal Reserve opfattes som om, at den ikke ser grund til at gå videre med de planlagte renteforhøjelser end de to, man allerede har signaleret. Så her er banken i tiltagende grad uenig med flere og flere økonomer og strateger.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Fyret som bankdirektør under finanskrisen: "Jeg har endnu ikke haft en dårlig dag"

Amerikanske aktier i nyt rekordridt fredag

EU-præsident tror stadig på kompromis om brexit

Advarsel fra finanshus: Handelskrig mellem USA og Kina kan ende i økonomisk koldkrig

Danske Bank kan tilbagekalde bonusser: Thomas Borgen fik 4,7 mio fra 2009 til 2015

Fredagens aktier: Vestas og Ambu i store stigninger - Danske Bank i markant dyk

May banker pundet ned med afvisning af EU's tilbud: "Det vil være en dårlig aftale"

Danske Bank sendt til bunds - mens Ambu strøg i vejret

Lars Seier om dødt Formel 1-projekt: "Det er uforskammet og flabet over for os, for at sige det, som det er"