Lønmodtagerrekord i Danmark: "Hvis der skulle være en flagdag for nøgletal, skulle det være i dag"
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Opdateret kl. 08.47
2.728.800 lønmodtagere var der i Danmark i januar, viser tal fra Danmarks Statistik. Og det er det højeste antal nogensinde. 7.200 flere danskere kom i beskæftigelse fra december til januar, hvilket samtidig betyder, at beskæftigelsen er vokset 57 måneder i træk.  

Dermed voksede lønmodtagergruppen sig større end sidste højdepunkt, der var i april 2008, hvor 2.722.000 var i beskæftigelse. 6.800 færre end i januar 2018.  

"Det skal vi da fejre. Hvis der skulle være en flagdag for nøgletal så skulle det være i dag," lyder reaktionen fra cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian. 

Han kalder stigningen på 7.200 siden december for markant, men han kan ikke sætte en finger på, hvorfor det lige blev i januar, hvor virksomhederne gik ansættelses-amok. Cheføkonomen er dog ikke i tvivl om, hvad tallene er et udtryk for.

"Jamen det viser, at det går godt i dansk økonomi. Det har vi også kunne se på andre nøgletal - lige udover bnp-tallet," siger han. 

Og han får opbakning af Søren V. Kristensen, makroøkonom i Sydbank, som udtrykker begejstring over de nye nøgletal i en kommentar. 

"Det er rigtig gode nyheder, for fremgangen på arbejdsmarkedet er en af de vigtigste faktorer i det danske opsving. Det giver danskerne flere penge mellem, og fungerer dermed som brændstof for privatforbruget, der har været en af de mest solide vækstmotorer i de seneste år," skriver han.

Tidligere på ugen offentliggjorde Danmarks Statistik tal for antal offentligt forsørgede i fjerde kvartal 2017, hvor 718.200 modtog ydelser fra det offentlige - SU-modtagere tælles ikke med. Da beskæftigelsen nåede bunden i 2013 var der 187.000 færre lønmodtagere end i dag. Det svarer til, at omkring 100 danskere er kommet i job om dagen siden.

Det flotte nøgletal har også fået beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), op af stolen. I en kommentar til dagens tal udtrykker ministeren begejstring for beskæftigelsestallet og det, det siger om situationen i dansk økonomi.

"Beskæftigelsen er nu ikke bare tilbage på niveauet før krisen. Der er tale om den højeste beskæftigelse nogensinde og dermed en historisk milepæl," skriver ministeren i sin kommentar. 

Cheføkonom i Sparekassen Kronjylland Anders Høyer, glæder sig også over den flotte beskæftigelse. Han vurderer, at rekorden kommer på et langt sundere grundlag, end sidst dansk økonomi kunne præsentere rekordhøj beskæftigelse i 2008. Dengang var dansk økonomi kraftigt overophedet, mener Anders Høyer.

"Derfor var det kun et spørgsmål tid, før beskæftigelsen faldt. De seneste års fremgang i beskæftigelsen kommer oven på en høj ledighed i køl-vandet på finanskrisen, og så går den hånd i hånd med en udvidelse af arbejdsstyrken blandt andet på grund af reformer og indvandring. Derfor er der på nuværende tidpunkt ikke samme pres på arbejdsmarkedet som dengang," skriver Høyer i en kommentar til dagens nøgletal.

Det seneste år har en lang række brancher råbt op om udfordringer med at finde kvalificerede hænder, men det er altså lykkedes de danske virksomhedsledere at finde medarbejdere i stor stil i starten af det nye år. Steen Bocian er dog ikke klar til at afblæse udfordringerne med at finde hænder.

"Altså i dag synes jeg, vi skal glæde os over den her udvikling. Men grunden til, at vi efterhånden længe har talt for reformer, der kan sende hænder på arbejdsmarkedet er, at politiske tiltag jo ikke virker over natten. Så der er stadig brug for at kigge på det, men lad os nu glæde os over de her flotte tal," siger cheføkonomen. 

Søren V. Kristensen peger også på arbejdskraft-udfordringen, men han mener alligevel, at der lige nu fortsat er mulighed for, at beskæftigelse kan vokse.

"Med en beskæftigelse på rekordniveau, kommer også stigende udfordringer for det danske arbejdsmarked, som allerede nu mangler arbejdskraft flere steder. Heldigvis er der qua tidligere vedtagne reformer og tilgang af udenlandsk arbejdskraft grobund for, at beskæftigelsen kan vokse," skriver han i sin kommentar.

Også Troels Lund Poulsen anerkender i en kommentar, at der er en risiko for, at manglende hænder kan sætte en stopper for det økonomiske opsving i Danmark.

"For at holde hånden under opsvinget, er det afgørende, at virksomhederne kan få de hænder, der er brug for. Ellers risikerer vi, at mangel på arbejdskraft kan ende med til at bremse for højkonjunkturen," skriver ministeren.

Opdateres

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Aktier: Ambu og Danske faldt i nervøst og afventende marked

Højest placerede dansker i international shipping stopper som direktør: "Det blev for meget til sidst"

Analyse: Dyb usikkerhed om svensk regering – Löfven falder tirsdag

ECB-chef ser livligt opsving i underliggende inflation

Danske Bank kursmål: Handelsbanken genoptager aktien med kursmål 180

Dansk aktie er steget 86,7 pct siden nytår - nu venter investorerne i spænding: "Lykkes det, så eksploderer den"

Michael Kors nærmer sig en aftale med Versace

Aktier: Kinesisk modvilje mod dialog sender USA ned

Ambu, FLS og Danske Bank trækker C25 i rødt