Økonomi Af
Den amerikanske inflation er på vej op i gear igen, viste en opgørelse torsdag eftermiddag.

Og det kan meget vel varsle, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil løfte sin ledende rente i forbindelse med næste sammenkomst den 13. december.

Sådan lyder vurderingen fra Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven.

"Inflationen i USA har i de seneste måneder været overraskende lav. Men nu tyder nye tal på, at inflationen er på vej op igen. Det får efter alt at dømme den amerikanske forbundsbank til at hæve renten igen den 13. december. Det vil være den femte renteforhøjelse i USA siden slutningen af 2015," skriver han i en kommentar til torsdagens tal.

Han peger på, at prisstigninger i de seneste tre måneder faktisk har været helt oppe at kysse inflationsmålet fra centralbanken, og det gør en renteforhøjelse til det oplagte valg ved decembermødet.

"Ser man alene på prisudviklingen i de seneste tre måneder, er priserne steget med 1,9 pct., hvis man omregner det til årlig stigning," skriver Jacob Graven og opsummerer.

"Amerikansk økonomi er i god fart, arbejdsløsheden er den laveste i 17 år, og der er tegn på, at inflationen er på vej op mod målsætningen. Det gør det til en "no-brainer" for Federal Reserve at hæve renten i december og fortsætte renteforhøjelserne i 2018, hvis amerikansk økonomi holder kursen."

Torsdagens tal viste en stigningstakt i Federal Reserves foretrukne inflationsmål, kerneinflationsindikatoren PCE Core, på 1,4 pct. i oktober - helt som ventet blandt økonomerne ifølge estimater fra Bloomberg News.

Det overordnede inflationstal, PCE-deflatoren, viste samtidig en stigning på 1,6 pct. i oktober. Det var lidt over det ventede blandt økonomerne, der sigtede efter prisstigninger på 1,5 pct.

Aktuelt måles der i futures-markedet en sandsynlighed for en forhøjelse på decembermødet på 98,3 pct., viser data fra Bloomberg News.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Storaktionærers tillid til Danske Bank er svækket: "Der har været et massivt ledelsesmæssigt svigt"

Frygten for bonussmæk breder sig hos Danske Banks gulddrenge

Amerikanske aktier tæt på rekorder trods it-fald

Kritik af Finanstilsynet: Lod sig vildlede af Danske Bank

Niels Lunde: Det begynder først nu, Ole Andersen

Løkke: Flere konsekvenser kan vente for Danske Bank

Analyse: Der er gået knas i topchefs kursraket

Hvidvaskjæger efter Danske Bank-rapport: Den ændrer hele billedet

Politiet: Nørholt kopierede signatur fra Starbucks-ansat