DI vil have unge ud af uddannelserne og i arbejde
Foto: Morten Dueholm / Scanpix
Økonomi Af
Tusindvis af ledige unge sendes i dag i aktivering eller på uddannelse - men ikke i arbejde.

Samtidig har mange danske virksomheder i øjeblikket brug for den ufaglærte arbejdskraft.

Det paradoks får Dansk Industri til at foreslå, at unge under 30 år på kontanthjælp og uden uddannelse fremover også skal kunne erklæres jobparate.

Det skriver Berlingske.

"Hvis unge ufaglærte ikke er klar til en uddannelse, så gør vi hverken dem eller samfundet en tjeneste, ved at de kun kan erklæres enten uddannelsesparate eller aktiveringsparate."

"Mange af dem kunne man med fordel få i gang med at arbejde ved at erklære dem jobparate i stedet," siger Dansk Industris administrerende direktør, Karsten Dybvad, til avisen.

Ifølge en opgørelse fra den liberale tænketank Cepos, er der generelt sket en stor stigning i antallet af personer i SU-systemet.

På ti år er antallet af personer på uddannelsesstøtte, SU, vokset med 121.000 – fra 203.000 i 2008 til 324.000 fuldtidsmodtagere af SU i 2016.

Ser man samtidig på antallet af ledige personer, – det vil sige personer på dagpenge og kontanthjælp – der er overgået til SU-systemet, er der sket en fordobling, når man sammenligner perioden fra 2001-2008 med perioden fra 2009 og frem.

De høje tal får cheføkonomen i Cepos, Mads Lundby Hansen, til at støtte DI i, at man bør overveje at gøre det muligt at sende flere unge i arbejde.

"Jeg synes egentlig man skal tænke på, at en del af de unge mennesker, som er ufaglærte, de har været igennem et uddannelsessystem, hvor de ikke har haft så mange sejre."

"Tværtimod har de haft nederlag. Og så er det et stort spørgsmål, om der ligger en stor gevinst ved at presse dem gennem uddannelsessystemet, frem for at de kan få et job," siger Mads Lundby Hansen til Ritzau.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) erklærer sig dog ikke helt enig. Til Berlingske siger ministeren:

"Overordnet er det, der er brug for i fremtiden, bedre kompetencer. Derfor er det ikke isoleret set et problem, at folk får en uddannelse. Men man skal selvfølgelig sørge for, at der også er brug for dem, der bliver uddannet, og at der er nogle job efter studierne," siger han.

/ritzau/

Få de vigtigste perspektiver på samfundsøkonomien – direkte i din mailboks

Tal i sig selv betyder ikke noget, men sat ind i den rette kontekst kan det pludselig være et tal, der er vigtigt at forholde sig til. Hver tirsdag sender perspektivredaktør og cheføkonom Steen Bocian nye perspektiver videre til Børsens læsere i sit nyhedsbrev. Skriv dig op til nyhedsbrevet i boksen herunder.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerRobotaktier er på vej til at blive en megatrend

Annoncørbetalt
indhold af Saxo bank

Forsiden lige nu


Folketinget giver Konkurrencestyrelsen bedre muligheder for at gribe ind over for Betalingsservice

Rival mener, at Novo Nordisk går over stregen med konklusioner fra insulinforsøg

Hun er igang med at splitte et 140 år gammelt selskab med 7000 ansatte i to: "Lederskab starter altid med fem E'er. Det gør det ret simpelt"

"Gordisk" knude udestår i Ørsteds milliardsalg: "Jeg har en klokkeklar forventning om, at de finder en løsning på det"

Trods massiv modvind: Huawei forventer at tjene penge på 5G-satsning fra næste år

Tyskere sætter dansk inkassovirksomhed til salg: Prisen kan overstige 1 mia

Fire rentenedsættelser eller en enkelt? Eksperter er uenige om Federal Reserves rentefremtid

Recessionsfrygten stiger til det højeste niveau siden finanskrisen