Cepos: Kontanthjælpen er for høj
Kontanthjælpen er for høj, mener Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos
Foto: Scanpix
Økonomi Af
Kontanthjælpen skal være lavere. Den konklusion er den liberale tænketank Cepos kommet frem til efter at have brugt Økonomiministeriets familietypemodel til at udregne forskellen på kontanthjælp og et lavtlønsjob til 117 kroner i timen.

"Uanset at der er sket en svag forbedring fra 2014 til 2015, er der en betydelig del af kontanthjælpsmodtagerne over 30 år, der har et svagt incitament til at tage et lavtlønsjob," mener Cepos' cheføkonom, Mads Lundby Hansen.

"Det kalder på en kontanthjælpsreform, der i en række tilfælde reducerer kontanthjælpen."

Han peger på, at forskellen på kontanthjælp og et job kan være helt nede på 385 kroner om måneden. Det gælder for kontanthjælpspar med tre børn. Beskæftigelsesministeriet har tidligere oplyst, at det drejer sig om 650 familier.

 Beregningerne viser også, at for næsten 60 procent af kontanthjælpsmodtagerne - enlige på kontanthjælp uden børn - giver en løn på 117 kroner i timen 3282 kroner mere på kontoen hver måned.

Det fremgår også af Cepos' analyse, at gevinsten, hvis kontanthjælpsmodtagere tager et arbejde, er steget med mellem 88 og 137 kroner om måneden fra 2014 til 2015 - medmindre man er et kontanthjælpspar uden børn. I så fald er det faldet.

Cepos har ikke tal på, hvor mange mennesker det drejer sig om.

Mads Lundby Hansen hæfter sig ved, at der ofte for kontanthjælpsmodtagere med børn stadig kun er en svag gevinst ved at tage et arbejde.

"Det skyldes blandt andet, at boligstøtte og friplads til daginstitutionsplads aftrappes, når der tjenes flere penge," siger han.

Cepos' regnestykke antager, at det koster 500 kroner mere i transportudgifter at være i arbejde end på kontanthjælp, og at personer på kontanthjælp er medlem af en a-kasse og en fagforening.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Medie: Vestas går efter kontrollerende andel i indisk rival - Vestas vil hverken be- eller afkræfte

  Børsen retter løn-artikel om Mærsk

  Tyskland tæt på recession, og tilliden falder: "Det er ikke guld og grønne skove"

  Ny midlertidig direktør i Tiger of Sweden er udpeget

  Dansk Erhverv: Kun hver anden virksomhed arbejder med CSR

  Umage venskab for fuld udblæsning

  Warren Buffetts ketchupeventyr står til kraftig nedtur: Aktie har tabt 45 pct på 3,5 år

  Karsten Ree forsøgte at købe TV2 i milliardhandel: "Det lå jo lige til højrebenet"

  Ole Troelsø: Michelinmanden virker ikke helt så forelsket i Danmark som førhen