Økonomi Af
På mandag begynder Irland igen at stå på egne ben økonomisk.

Og mens Portugal, Grækenland, Cypern og - ganske lidt endnu - de græske banker stadig er på støtten, er den irske situation et eksempel til efterfølgelse, lyder det mandag i Bruxelles efter et møde blandt de 17 eurolandes økonomi- og finansministre.

"Vi er enedes om konklusionen på den tolvte og sidste vurdering af Irland. Det er bevis på, at hjælpeprogrammerne leverer resultater."

"Et tilpasningsprogram har en begyndelse og en slutning. Og vejen mellem de to er nemmest, hvis det pågældende land gennemfører programmet beslutsomt," siger økonomikommissær Olli Rehn på et pressemøde.

Roser trofasthed

 Eurogruppen som helhed ønsker også Irland tillykke i en skriftlig pressemeddelelse, der ligeledes roser de irske myndigheder for en "trofast gennemførelse" af programmet med det resultat, at Irland igen kan stå på egne ben.

"Den snarlige afslutning af det irske program er bevis for, at vores strategi nu fører til resultater. Og vi må rose det irske folk for dets hårde arbejde og den beslutsomhed, hvormed man har gennemført reformer," hedder det i erklæringen.

Har fået halv mia.


Irland har siden februar 2011 fået godt 500 milliarder kroner udbetalt i lån fra EU's hjælpefond EFSM, fra eurolandenes egen EFSF, fra Den Internationale Valutafond (IMF) og enkelte andre som for eksempel den britiske statskasse.

EFSF udbetalte i sidste uge sin sidste lånerate på lige over 17 milliarder kroner. De kommende dage kommer så de allersidste rater på knap seks milliarder fra EFSM og lige under 4,5 milliarder fra IMF.

EFSF's chef, Klaus Regling, understreger dog, at han stadig holder øje med Irland.

"Afslutningen af det irske program betyder ikke, at vores forhold til landet slutter. Nu skal vi følge landets evne til at betale EFSF tilbage," siger Regling.

/ritzau/


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Morten Erik Friis er udstationeret i Saudi-Arabien og oplever benspænd i sin danske bank: "Nu kan jeg pludselig ikke købe flere aktier"

Gomspace efter 70 pct fald: Sådan står vi hvis storkunde svigter

Kriseramt Postnord i bedring – men den danske forretning trækker stadig ned

Formand for nedrivere vil ikke anke millionbøde i kartelsag: Dommen vælter ikke vores stærke fundament

Hovedsædet i Randers har modtaget et enkelt brev med pulver, trussel og afpresning: Danish Crown har nu indført skrap kontrol ved alle indgange

SAS-kunder med strejke-angst får lov at booke om gratis

Bybilen er gået i bakgear på børsen: Vi er en lækkerbidsken i 2021 lover direktøren

Drømmeaktie har skuffet - men direktøren lover gaver til aktionærerne

NKT er for anden dag i træk den mest faldende danske aktie