Økonomi Af
Fredagens tal for den tyske erhvervstillid var særdeles positiv læsning. Både opfattelsen af den nuværende situation og synet på fremtiden var lysere end ventet i markedet, og det spreder optimisme hos økonomerne.

Ifo-indekset, der dækker over omtrent 7000 tyske selskabers opfattelse af forretningsklimaer, steg november til 109,3 fra 107,4 måneden før. Det skal sammenlignes med markedskonsensus om indeks 107,7 ifølge Bloomberg.

Respondenternes vurdering af det nuværende forretningsklima steg til 112,2 fra 111,3 måneden før. Til sammenligning havde økonomerne ventet indeks 111,5. Endelig steg forventningsindekset til 106,3 fra 103,7. Økonomerne havde ifølge Bloomberg ventet en stigning i forventningsindekset til 104,0.

"Det vidner om, at tysk økonomi står godt rustet til at vokse i det kommende år. En stor del af baggrunden for den stigende optimisme ligger udenfor Tyskland. Det er især aftagende panik omkring gældskrisen i Sydeuropa siden sommeren 2012, der har løftet humøret i de tyske virksomheder. Frygten for, at eurosamarbejdet kollapser, er i hvert fald på kort sigt forsvundet. Det giver langt mindre usikkerhed end tidligere og dermed et langt bedre fundament til at sikre økonomisk vækst," skriver Sydbanks cheføkonom Jacob Graven i en kommentar.

Samtidig er Tyskland hjulpet af en stærk konkurrenceevne, da landet i boomårene viste løntilbageholdenhed og samtidig fortsat leverer produkter af høj kvalitet.

Den indenlandske efterspørgsel er dog fortsat afdæmpet og derfor vurderer Sydbank, det tyske arbejdsgivere godt kan blive mere gavmilde, når det kommer til lønnen.

"Det vil være godt både for Tyskland, der kan få forbruget til at trække væksten og for resten af Europa, der vil få bedre muligheder for at løfte væksten gennem eksport til Tyskland," skriver Jacob Graven.

/ritzau/FINANS

NYT AFSNIT Hvor stor forskel er der på Socialdemokratiets og Venstres økonomiske visioner for landet, og har partierne en reel plan for, hvordan den grønne omstilling skal finansieres? Få hele analysen i podcasten "Til valg med Corydon & Co.":Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerFlyveturen kan optimere din arbejdsindsats

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways

Forsiden lige nu


Økonomer blander sig i valgkampen: Det er et oplagt tidspunkt at lave flere reformer på arbejdsmarkedet

Nu vender Thulesen ryggen til Mette F: S må rode alene med egen blok

Efterspørgsel på genbrugsplast eksploderer: "Vi mærker den stigende efterspørgsel på daglig basis"

Helle Ib: DF blokerer for Mette Frederiksens powershopping

Aktieluk i USA: Mildere kurs over for Huawei løftede aktierne

Fransk enke sagsøger Boeing for 276 millioner dollar

Theresa May vil lade Underhuset stemme om ny folkeafstemning om brexit

Ny måling: Danskerne er splittet om højere skatter for ekstra velfærd

Cityring står foran voldgiftsag i milliardklassen