Økonomi Af
Fredagens tal for den tyske erhvervstillid var særdeles positiv læsning. Både opfattelsen af den nuværende situation og synet på fremtiden var lysere end ventet i markedet, og det spreder optimisme hos økonomerne.

Ifo-indekset, der dækker over omtrent 7000 tyske selskabers opfattelse af forretningsklimaer, steg november til 109,3 fra 107,4 måneden før. Det skal sammenlignes med markedskonsensus om indeks 107,7 ifølge Bloomberg.

Respondenternes vurdering af det nuværende forretningsklima steg til 112,2 fra 111,3 måneden før. Til sammenligning havde økonomerne ventet indeks 111,5. Endelig steg forventningsindekset til 106,3 fra 103,7. Økonomerne havde ifølge Bloomberg ventet en stigning i forventningsindekset til 104,0.

"Det vidner om, at tysk økonomi står godt rustet til at vokse i det kommende år. En stor del af baggrunden for den stigende optimisme ligger udenfor Tyskland. Det er især aftagende panik omkring gældskrisen i Sydeuropa siden sommeren 2012, der har løftet humøret i de tyske virksomheder. Frygten for, at eurosamarbejdet kollapser, er i hvert fald på kort sigt forsvundet. Det giver langt mindre usikkerhed end tidligere og dermed et langt bedre fundament til at sikre økonomisk vækst," skriver Sydbanks cheføkonom Jacob Graven i en kommentar.

Samtidig er Tyskland hjulpet af en stærk konkurrenceevne, da landet i boomårene viste løntilbageholdenhed og samtidig fortsat leverer produkter af høj kvalitet.

Den indenlandske efterspørgsel er dog fortsat afdæmpet og derfor vurderer Sydbank, det tyske arbejdsgivere godt kan blive mere gavmilde, når det kommer til lønnen.

"Det vil være godt både for Tyskland, der kan få forbruget til at trække væksten og for resten af Europa, der vil få bedre muligheder for at løfte væksten gennem eksport til Tyskland," skriver Jacob Graven.

/ritzau/FINANS

Eksklusiv invitation: Kom tæt på Danmarks største skatterøveri

Kom helt tæt på den store udbytteskandale, hvor Skat blev lænset for 12,3 mia. kroner. Det sker i et eksklusivt læserarrangement, hvor tidligere skatteminister Karsten Lauritzen, og journalisterne Thomas G. Svaneborg og Niels Fastrup giver dig et unikt indblik i hele sagens forløb og dens konsekvenser.

Det er 3. oktober kl. 17:00, og Børsen-abonnenter deltager uden betaling. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Erhvervsstyrelsen politianmelder Peter Warnøe for ulovlige aktionærlån

Topchef har lige solgt aktier for 50 mio. kr.: "Det kan sagtens være, at det er min dummeste økonomiske beslutning ever at sælge"

Chefanalytiker om kommende rentemelding fra Powell: Centralbanken har svært ved at vide, hvilket ben den skal stå på

Kapitalfondsformand: "Nu synes jeg, at Henrik skal have lov til at komme ombord, og så kan vi begynde den diskussion"

Afgået Sydbank-formand om sin exit: "Det at gå er en måde at oplyse investorerne og markedet om, hvad der foregår"

Få overblikket over Sydbank-opgøret: Derfor kan ny bestyrelse bevare magten

Velhavere rejser 225 millioner til vegansk måltidskassekoncept: "Det forpligter ad helvede til"

"Får Nationalbanken ret i sin prognose, vil boligejerne kunne se frem til en forøgelse i deres friværdi på 174.000 kr"

El-boss efter køb af Radius til 21,3 mia. kr.: "Det er svært at styre begejstringen"