Eurozonen nærmer sig  gæld på 100 pct.
euroens sammenbrud syntes utænkeligt for et par år siden, men en sand eksplosion i gælden betød at at et muligt sammenbrud blev et hedt samtalemne på de bonede gulve i Europa.tre år syntes utænkeligt var Sidste år var euroen ved
Foto: Scanpix
Økonomi Af
Tre år efter at eurozonen blev kastet ud i den værste økonomiske krise siden 2. Verdenskrig på grund af for høj gæld og for store offentlige budgetunderskud fortsætter Europa med at gældsætte sig.

Tal fra Eurostat viser, at den samlede gæld i eurozonen målt i forhold til bruttonationalproduktet (bnp) stiger og stiger.

EU's reviderede tal fra det statistiske kontor Eurostat viser, at den samlede gæld i eurozonen i 2012 målt i forhold til bnp er steget til 90,6 pct. af bnp. mod 87,3 pct. i 2011.

En gæld på 90,4 pct. skal ses i forhold til, at kravet fra EU-Kommissionen er, at lande i eurozonen ikke må have en samlet gæld på mere end 60 pct. af bnp.

Den gode nyhed er, at det offentlige budgetunderskud i de 17 eurolande samlet set er faldet fra 4,4 pct. i 2011 til 3,9 pct. I 2012. For hele EU (EU28) er det samlede budgetunderskud faldet fra 4,4 pct. til 3,9 pct.

Den udvikling er selvfølgelig positiv, for det betyder, at den samlede gæld i forhold til bnp ikke stiger helt så voldsomt som tidligere, men med et minus på mere end 3 pct. i både eurozonen og i EU28 er underskuddet fortsat langt højere end EU's eget krav om, at budgetunderskuddet ikke må overstige 3 pct.

Lyspunkter

Opgørelsen fra Eurostat er den anden reviderede opgørelse i 2013 over gældsudviklingen i Europa og i forhold til rapporten fra april er der enkelte lyspunkter.

F.eks. så forventes det, at Grækenlands budgetunderskud i 2012 "kun" bliver på 9 pct., hvilket er en nedjustering fra tidligere 10 pct.

Det græske budgetmål var dog et budgetunderskud på 6,9 pct., så selvom underskuddet bliver mindre end det Eurostat tidligere forventede, så er grækerne stadig langt fra at have bestået eksamen i overholdelse af budgetmål.

Spanske og irske underskud

Spanien er et land, der får mange roser for at gennemføre smertelige reformer, og mange økonomer vurderer da også, at Spanien er på vej ud af krisen om end det vil tage mange år endnu. I 2012 landede det spanske budgetunderskud på 10,6 pct., mod 9,6 pct. i 2011.

Spanien havde et officielt mål om et budgetunderskud på 6,3 pct., så Spanien er også dumpet i den disciplin. Som et lille plaster på den spanske blødning har eurostat så nedjusteret det spanske budgetunderskud med 0,2 pct.

Irland er på vej ud af krisen og det ventes, at Irland snart er i stand til at finansiere eget forbrug på de internationale kapitalmarkeder, og dermed kan Irland slippe ud af det jerngreb EU og IMF har holdt landet siden Irland i 2011 blev tvunget til tage mod nødhjælp for at undgå en statsbankerot.

Irland har dog stadig et stykke vej at gå for Eurostats tal viser, at det irske budgetunderskud i 2012 bliver på 8,2 pct., hvilket 0,6 højere end tidligere vurderet.

NY PODCAST Et stort sats. En kæmpe risiko. En helt ekstraordinær stor chance. Bjarne Corydon og Helle Ib er enige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kastet sig ud i et gevaldigt politisk sats, efter han i en ny samtalebog åbner for, at Venstre og Socialdemokratiet danner regering sammen efter valget. Få hele analysen her:Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerFlyveturen kan optimere din arbejdsindsats

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways

Forsiden lige nu


International nethandel presser Legos kamp mod kopierne

Socialdemokratiet vil bruge mindst 6 mia mere på velfærd end Venstre

Det kan vi lære: Den store test af raketten Abacus

S vil finde 10 mia kr i nye skatter og besparelser: Se her, hvem der skal betale

Tesfaye om nyt regneprincip for skattelettelser: "Vi gør det ikke for at genere Anders Samuelsen"

Sanjay Shah skyder tilbage mod Skattestyrelsen i udbyttesag

Dansk Folkepartis vælgerflugt tager til: Får laveste opbakning i syv år i ny måling

Analyse: USAs kolde techkrig mod Kina nærmer sig kogepunktet